prostateyomenes perioxes

Προστασία Περιβάλλοντος

natura2000Με βάση ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο και τις βέλτιστες πρακτικές αναμένεται να λειτουργεί εφεξής η διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, ύστερα από την αναμενόμενη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου παρουσίαση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ. Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι να γίνει μια καινούρια εθνική προσπάθεια για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

logoΤα μεσογειακά δάση είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η διάβρωση του εδάφους, οι καταιγίδες, η ξηρασία, η υπερβόσκηση, η εντατική γεωργία, οι δασικές πυρκαγιές και η υπερεκμετάλλευση των δασών θέτουν σε κίνδυνο αυτές τις περιοχές, ενώ είναι γνωστό ότι τα δάση παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην ανθεκτικότητα έναντι των κλιματικών κρίσεων.

Το δίκτυο Medforval που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα MAVA, αντιμετωπίζει αυτά τα επείγοντα ζητήματα φέρνοντας μαζί διαφορετικούς φορείς και ανταλλάσσοντας γνώσεις και καλές πρακτικές για την προστασία των δασών. Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς είναι μία από τις 18 περιοχές – μέλη του δικτύου και εκπροσωπείται από το φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

 Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 23-26 Σεπτεμβρίου, όπου συμμετείχε το ΜΑΙΧ, τα μέλη του δικτύου αντάλλαξαν ιδέες και να καθόρισαν στρατηγικές για τα επόμενα βήματα. Κοινός στόχος η προστασία, η διαχείριση και η αποκατάσταση των μεσογειακών δασών με υψηλή οικολογική αξία. Οι ερευνητές του ΜΑΙΧ που συμμετείχαν στη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και το πρόγραμμα για τη διατήρηση της αμπελιτσιάς στην Κρήτη.

Το δίκτυο Medforval συντονίζεται από την ΜΚΟ Istituto Oikos που εδρεύει στο Μιλάνο της Ιταλίας και περιλαμβάνει 18 περιοχές από 12 μεσογειακές χώρες: Ermenek-Konya (Τουρκία), Guadiana (Πορτογαλία), Köprülü (Τουρκία), La Massane (Γαλλία), Livanjsko Polje (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Luberon-Lure (Γαλλία), Monte Arcosu (Ιταλία), Poblet (Ισπανία), Πρέσπα (Ελλάδα), Prokletije (Μαυροβούνιο), Σαμαριά (Ελλάδα), Jordan EcoPark (Ιορδανία), Shouf (Λίβανος), Sierra de las Nieves (Ισπανία), Talassemtane (Μαρόκο), Valle del Ticino (Ιταλία), Zaghouan (Τυνησία).

grecabat

Tο πρόγραμμα LIFE GRECABAT - «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς» διοργανώνει  στις 20 Δεκεμβρίου 2019 στην Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), στο Ηράκλειο, διημερίδα με θέμα: «Σπήλαια και νυχτερίδες: Προς μια ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση». Την επόμενη, 21 Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη - ξενάγηση στο σπήλαιο της Αγίας Παρασεκυής στο Σκοτεινό.

Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών και άλλων ενδιαφερομένων και αποτελεί τη δεύτερη από μία σειράς διημερίδων που θα πραγματοποιηθούν σε 15 πόλεις της Ελλάδας.

θα είναι χαρά και τιμή μας να σας συναντήσουμε και να έχουμε μια δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τη διατήρηση αυτών των - πρακτικά άγνωστων στους πολλούς - οικοσυστημάτων και ειδών της ελληνικής φύσης.

Tags: ,

GRECABAT logo 250Καταγράφηκε στο μη επισκέψιμο τμήμα του Σπηλαίου Λιμνών στα Καστριά Αχαΐας από επιστήμονες του προγράμματος. Αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές χειμερινές αποικίες στην Ευρώπη, όπου φιλοξενούνται περισσότερες από 18.000 πτερυγονυχτερίδες (Miniopterus schreibersi) και εννέα επιπλέον είδη σε διάφορες εποχές του έτους.Το συγκεκριμένο εύρημα πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της διεύθυνσης του σπηλαίου και του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού. 

Agrafa02«Οι προστατευόμενες περιοχές είναι αναντικατάστατο φυσικό κεφάλαιο εθνικής σημασίας. Η αποτελεσματική προστασία και διοίκησή τους απαιτεί τη διαμόρφωση και λειτουργία ενός συστήματος που θα ανταποκρίνεται με επιστημονική επάρκεια και συμμετοχικότητα στις ανάγκες διατήρησης των προστατευτέων στοιχείων και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής».

Αυτό επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση - παρέμβαση 13 περιβαλλοντικές οργανώσεις για το μέλλον των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), το οποίο, λίγο έως πολύ, αναμένεται να καθορίσει η σημερινή σχετική ημερίδα - διαβούλευση που διοργανώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αθήνα.

logo impreco 300pxΗ Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο IMPRECO «Κοινές στρατηγικές και βέλτιστες πρακτικές για τη βελτίωση της διακρατικής προστασίας της ακεραιότητας και των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG ADRION.

Συνέδρια - Εκδηλώσεις

trufaweb

florafreece

oikoskopio en

IUCN Red List.svg
protectedplanet

Πρόσφατα Σχόλια - Αναρτήσεις

  • Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Πρόσφατες Φωτογραφίες