prostateyomenes perioxes

Οικολογία

Στο πλαίσιο της επίδειξης της εφαρμογής της δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης και για τη διάδοση της χρήσης της, δημοσιεύθηκε ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και έκφρασης γνώμης των ειδικών στη μεταπυρική διαχείριση και του δασικού προσωπικού της πράξης για:

  • τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης προσέγγισης αλλά και της ανάπτυξης παρόμοιων μεθόδων
  • την ευχρηστία της δομημένης προσέγγισης
  • τη δομή και τα κριτήρια της δομημένης προσέγγισης

Ωστόσο το ερωτηματολόγιο δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους ειδικούς. Καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη διαχείριση των δασών μαύρης πεύκης μετά από πυρκαγιές να λάβουν μέρος στην αξιολόγηση. Περίληψη της δομημένης προσέγγισης βρίσκεται στον δικτυακό τόπο του έργου:

http://www.parnonaslife.gr/txt/Guidelines_Structured_approach_v3finalBriefGR.pdf

earthΣυμβάλλουν στο σχηματισμό νεφών για τη μείωση της θερμοκρασίας

 

Ένα μηχανισμό που χρησιμοποιεί η φύση για να «αμύνεται» στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας, ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Φινλανδία.

Όπως προέκυψε από τη σχετική έρευνα, όσο η θερμοκρασία αυξάνεται, τόσο φυτά απελευθερώνουν αέρια τα οποία συμβάλουν στο σχηματισμό νεφών. Έτσι, η ηλιακή ακτινοβολία περιορίζεται με αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας.

life

Τα κύρια αποτελέσματα του έργου LIFE PINUS στον Πάρνωνα Λακωνίας μέσω μιας δομημένης προσέγγισης, με στόχο την αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης (Pinus nigra) στις καμένες εκτάσεις της περιοχής που υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών του 2007, αλλά και την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της τοπικής κοινωνίας για αντίστοιχες δράσεις, παρουσιάστηκαν σε επιστημονική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, από το Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

platanus016Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ενημερωτική ημερίδα που έγινε στη Γλυκή για το πολύ σοβαρό θέμα της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου (Ceratocystis platani). Tα όσα αναφέρθηκαν στην ημερίδα από τον ειδικό ερευνητή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων κ. Παναγιώτη Τσόπελα για την εξάπλωση της ασθένειας στην Ελλάδα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στην περιοχή του Αχέροντα είναι μεν σοβαρή αλλά ακόμα ελεγχόμενη. Αντίθετα στην περιοχή του Καλαμά η εξάπλωση της ασθένειας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

monachousmonachousΤον πρώτο χάρτη με τα πιο ξεχωριστά και παράλληλα απειλούμενα ζώα (αμφίβια, θηλαστικά) του πλανήτη δημιούργησαν ερευνητές της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Το πρότζεκτ ονομάζεται «Εξελικτικά ξεχωριστά και Παγκοσμίως Απειλούμενα Είδη» (EDGE) και η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One.

Bees Collecting Pollen 2004-08-14

Η δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων σε άγονες ορεινές εκτάσεις και η ενεργή συμμετοχή των μελισσοκόμων στη δασοπροστασία, ήταν ορισμένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση μεταξύ του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργου Δεικτάκη με τους εκπροσώπους του μελισσοκομικού συλλόγου του νησιού.

Συνέδρια - Εκδηλώσεις

trufaweb

florafreece

oikoskopio en

IUCN Red List.svg
protectedplanet

Πρόσφατα Σχόλια - Αναρτήσεις

  • Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Πρόσφατες Φωτογραφίες