Την πρώτη φωτογραφία μετά από 10 χρόνια του μεγαλύτερου και σπανιότερου αιλουροειδούς, του βαλκανικού λύγκα, κατάφερε να συλλάβει ο φακός, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για την επιβίωση αυτού του κρισίμως κινδυνεύοντος είδους. Το υποείδος του Ευρασιατικού λύγκα μετρά 50 άτομα στα δυτικά βαλκάνια και είναι κοντά στη εξαφάνιση, με κυριότερες απειλές την απώλεια των ενδιαιτημάτων, το παράνομο κυνήγι και το εκδικητικό κυνήγι από κτηνοτρόφους και αγρότες στων οποίων τα ζώα επιτίθεται μερικές φορές ο λύγκας.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο ερευνητής Matthew Ritter, που έγραφε ένα βιβλίο για τα αστικό πράσινο της Καλιφόρνιας, ανακάλυψε πως όλα τα άτομα του συγκεκριμένου είδους (Araucaria columnaris) γέρνουν προς το νότο. Έτσι τηλεφώνησε σε συνάδελφο του στην Αυστραλία και πληροφορήθηκε πως και εκεί τα συγκεκριμένα δέντρα γέρνουν αλλά προς τον Βορρά.
«Μας εξίταρε η πιθανότητα να υπάρχουν δέντρα που γέρνουν προς τον ισημερινό ανεξαρτήτως του ημισφαιρίου που μεγαλώνουν» δήλωσε ο Ritter.
Έτσι μελέτησε μαζί με συναδέλφους 252 αρωκάριες ή πεύκα του Cook, όπως είναι και το κοινό τους όνομα, και στις 5 ηπείρους και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα δέντρα γέρνουν κατά μέσο όρο 8.55 μοίρες. Διαπίστωσαν επίσης πως όσο πιο μακριά βρίσκονται από τον ισημερινό τόσο περισσότερο γέρνουν, ανεξαρτήτως ημισφαιρίου, ενώ βρέθηκε και δέντρο στη νότια Αυστραλία που γέρνει 40ο.
Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι φυσιοδίφες έρχονται σε επαφή με ένα αποτροπιαστικό θέαμα στη φύση. Εκεί που παλιότερα φύτρωνε μια πλούσια αποικία ενός σπάνιου είδους, βρίσκονται πλέον διάσπαρτες τρύπες βάθους 10-20 εκατοστών. Κάποιος ήρθε και συνέλεξε τα φυτά.
Οι φωτογραφίες αυτές παρελαύνουν από τους σχετικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και κάθε άνοιξη πολλαπλασιάζονται. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις καθώς κανείς δεν έχει πιάσει κάποιον επί το... έργον. Εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι υπάρχουν αυστηροί νόμοι για τη συλλογή σπάνιων ειδών της χλωρίδας μας, αλλά, όπως και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις στη χώρα μας, η προστασία αυτών των ειδών είναι ανύπαρκτη.
Σε έκδοση και δωρεάν διαδικτυακή διανομή του Ευρωπαϊκού Άτλαντα Δασικών Δέντρων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Κομισιόν στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας δασοπονίας.
Ο Άτλας είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δημοσίευση της Κομισιόν που αφορά τα δέντρα της Ευρώπης . Στην συγγραφή συνέβαλλαν κορυφαίοι επιστήμονες και επαγγελματίες ερευνητές , που συμμετείχαν σε όλα τα στάδια της παραγωγής αυτού του άτλαντα , μέσω της συλλογής στοιχείων πεδίου, χαρτογράφησης της κατανομής των ειδών, της φωτογραφικής καταγραφής και της συγγραφής του τόμου καθεαυτού. Ο Ευρωπαϊκός Άτλας Δασικών Ειδών είναι και επιστημονική δημοσίευση , στην οποία οι ερευνητές και ειδικοί μπορούν να βρουν επικαιροποιημένες και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τα δασικά είδη, αλλά και μια έκδοση κατάλληλη για την εκπαίδευση των μελλοντικών γενιών και τη διάδοση πληροφορίας σχετικά με τον πλούτο των δασών μας.
Την ηλεκτρονική έκδοση μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ, ενώ παραπάνω πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν εδώ.
Πρίνστον, Νιού Τζέρσεϊ
Το μπλε φως ενεργοποιεί έναν άγνωστο ως σήμερα κυτταρικό μηχανισμό που αναγκάζει τα βλαστάρια των φυτών να γέρνουν προ το φως, ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον στις ΗΠΑ.
Τα περισσότερα φυτά είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν φωτοτροπισμό, αναπτύσσονται δηλαδή προς το φως. Ο μηχανισμός της συμπεριφοράς αυτής είναι ωστόσο διαφορετικός στους ώριμους βλαστούς, τις ρίζες και τα φύτρα.
Στους βλαστούς ενός ώριμου φυτού ο φωτοτροπισμός εξαρτάται από την ορμόνη αυξίνη, η οποία έχει την τάση να συγκεντρώνεται στην πιο σκιερή πλευρά του βλαστού και αναγκάζει τα κύτταρα αυτών των περιοχών να επιμηκύνονται. Ως αποτέλεσμα, η σκοτεινή πλευρά αναπτύσσεται ταχύτερα από τη φωτεινή με αποτέλεσμα ο βλαστός να γέρνει τελικά προς το φως. Στις ρίζες, πάλι, ένας διαφορετικός μηχανισμός δημιουργεί αρνητικό φωτοτροπισμό και ωθεί το ακρόριζο προς το σκοτάδι του εδάφους.
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (Θεσσαλονίκη 3-6 Σεπτεμβρίου 2013), η παρουσίαση του βιβλίου: Vascular plants of Greece: an annotated checklist.
Η πλήρης αναφορά του βιβλίου είναι η εξής:
DIMOPOULOS, P., RAUS, TH., BERGMEIER, E., CONSTANTINIDIS, TH., IATROU, G., KOKKINI, S., STRID, A. & TZANOUDAKIS, D. 2013: Vascular plants of Greece: an annotated checklist. – Berlin: Botanischer Garten und Botanisches Museum Berlin-Dahlem, Freie Universität Berlin; Athens: Hellenic Botanical Society. Englera 31: 1-370.
Το βιβλίο θα είναι στη διάθεση του κοινού εντός του Νοεμβρίου 2013.
Περισσότερα: http://dasarxeio.com/2013/11/10/223-3/
Του Γιάννη Μύττη
Μαζικά αποδεκατίζονται τα μεγαλύτερα αιωνόβια καστανοδάση στη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα εξαιτίας ενός καταστροφικού μύκητα που εξοντώνει εκατοντάδες χιλιάδες καστανιές. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τα απαραίτητα φυτοϋγειονομικά προγράμματα για την καταπολέμηση της ασθένειας που απονεκρώνει τα δέντρα, με αποτέλεσμα το οικοσύστημα να βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτόγνωρη απειλή. Το έλκος της καστανιάς, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της νόσου, εντοπίστηκε στην Ελλάδα το 1990. Εισήχθη στη χώρα μας από την Ιταλία και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Πήλιο της Μαγνησίας. Το πρόβλημα είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και μέχρι το 2009 εξόντωνε συστηματικά τις καστανιές σε 17 από τους 28 νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το ινστιτούτο χορήγησε φυτο-αντιβιοτικά στα δέντρα αυτών των περιοχών και η ασθένεια αντιμετωπίστηκε σε ικανοποιητικό βαθμό.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το φαινόμενο του μαζικού θανάτου πεύκων στην περιοχή του Υμηττού.
Το κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα κρούει η ΜΚΟ Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού (ΕΔΝΥ).
Όπως επισημαίνει η ΕΔΥΝ, πρόκειται για μαζικούς θανάτους πεύκων (pinus halepensis) όλων των ηλικιών, από ενήλικα άτομα μέχρι δενδρύλλια πρόσφατων αναδασώσεων.
Το φαινόμενο παρατηρείται σε πολλά διαφορετικά σημεία του βουνού, με μεγάλη εξάπλωση αλλά και εντός του αστικού ιστού της Βούλας και (σύμφωνα με μη διασταυρωμένη πληροφορία και της Γλυφάδας).
Την εγρήγορση των αρμόδιων αρχών προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου των πλατανιών η οποία απειλεί αρκετές περιοχές της Ηπείρου ζητά η γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων με επιστολή της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.
Το Τμήμα Κτηνιατρικής Κοζάνης, προκειμένου να υπάρξει έγκυρη ενημέρωση σχετικά με θέμα που αφορά στη Δημόσια Υγεία θα ήθελε να ενημερώσει για τα εξής:
Δείγμα εγκεφάλου νεκρής αλεπούς που βρέθηκε στην Τοπική Κοινότητα Παλαιοκάστρου Κοζάνης, και στα πλαίσια του Προγράμματος Επιτήρησης της Λύσσας, που εφαρμόζεται στη χώρα το 2012 (με αφορμή την ύπαρξη κρουσμάτων Λύσσας σε γειτονικές χώρες), βρέθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς θετικό στον ιό της Λύσσας στις 19/10/2012 (εκκρεμεί η τελική επιβεβαιωτική εξέταση).