Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα με πολύ μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα- διαβούλευση για τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παρόντες στην ημερίδα-διαβούλευση ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης
Επιπλέον στην ημερίδα μεταξύ των άλλων συμμετείχαν: Ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέκος Καχριμάνης, εκπρόσωποι των υπόλοιπων περιφερειών, δήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οιπρόεδροι και συντονιστές των 36 ΦΔΠΠ .Εκπρόσωποι των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ. Εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας.Εκπρόσωποι των 20 ΜΚΟ, που εμπλέκονται στους ΦΔΠΠ. Εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων. Αρμόδιες και συναρμόδιες για τους ΦΔΠΠ υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στην εισαγωγικήομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε τα ακόλουθα:
1. Το περιβάλλον βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας όχι μόνο του δικού μας υπουργείου, αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά. Δεν είναι τυχαίο ότι διάλεξε το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μιλήσει για την πολιτική απολιγνιτοποίησης της χώρας, για την οποία θέλω να υπογραμμίσω ότι εμείς είμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία όχι μόνο μιλάει, αλλά ξεκινάει να την κάνει πράξη.
2. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ανοιχτό στο διάλογο γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουμε την «εξ’ αποκαλύψεως» αλήθεια. Ο διάλογος αυτός γίνεται χωρίς προειλημμένες αποφάσεις.
3. Τα σημαντικότερα 7 προβλήματα των Φορέων Διαχείρισης που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε είναι:
- Η παραπομπή της Ελλάδας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα βιοποικιλότητας.
- Υπάρχουν 36 Φορείς σε όλη τη χώρα. Πολλοί από τους Φορείς αυτούς, παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων που είναι στα διοικητικά συμβούλια,υπολειτουργούν και αρκετοί στην ουσία δεν λειτουργούν καθόλου (και αναφέρομαι στους 8 Φορείς που ιδρύθηκαν το 2018). Αυτοί ουσιαστικά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.
- Υπάρχουν Διοικητικά Συμβούλια που αδυνατούν να σχηματίσουν καν απαρτία.
- Οι Φορείς διαθέτουν περιορισμένα μέσα και ασαφείς αρμοδιότητες.
- Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα συντονισμού με το κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και ζητήματα στην εποπτεία.
- Πολλοί Φορείς δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια και αδυνατούν να απορροφήσουν πόρους από το πρόγραμμα του Υπουργείου, το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για να υλοποιήσουν τις απαραίτητες δράσεις για τις περιοχές ευθύνης τους.
- Δεν υπάρχει η δυνατότητα για τους Φορείς να εξασφαλίζουν έσοδα από κάποιες ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως γίνεται έχω δει σε άλλες χώρες.
4. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε αναβάθμιση των φορέων, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο διοικητικό μοντέλο. Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε το ρόλο των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον πρέπει να δούμε το θέμα μιας πιο ουσιαστικής χρηματοδότησης των φορέων.
5. Πρέπει να δούμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Ας δούμε τι κάνει η Ιταλία, ας δούμε τι κάνει η Ισπανία, ας δούμε τι κάνει η Αυστρία, ας δούμε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και ας το προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Και αν κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν όλοι αυτοί, δεν νομίζω ότι όλοι αυτοί μαζί κάνουν λάθος και εμείς κάνουμε το σωστό, γιατί διαφορετικά θα είχαν παραπεμφθεί αυτοί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι εμείς. Διότι εμείς έχουμε παραπεμφθεί.
6. Θέλω να ταυτιστώ με ένα συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο για το περιβάλλον. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλω να ταυτιστώ με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικής και όχι θεωρητικής προστασίας του πλούτου της χώρας μας, που είναι οι περιοχές Natura, που είναι οι προστατευόμενες περιοχές.