prostateyomenes perioxes

Χαρτογράφηση

 GeoLogoΤο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο ανακοινώνει προς τα μέλη του ότι παρέλαβε από την αρμόδια υπηρεσία (Τμήμα Δασικών Χαρτών, Δασολογίου, Απογραφής & Θεματικής Υποστήριξης Δικαιωμάτων Δημοσίου της Διεύθυνσης Δασικών Έργων & Υποδομών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας), στα πλαίσια της 5ης και 6ης φάσης ανάρτησης δασικών χαρτών, τα γεωχωρικά δεδομένα της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, της Δράμας, της Κοζάνης (χορτολιβαδικές εκτάσεις) και των Κυκλάδων. Τα ανωτέρω δεδομένα έχουν προκύψει από την επεξεργασία των θεωρημένων δασικών χαρτών, κατόπιν αφαίρεσης των περιοχών που εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση.

dasikoi xartesΑπό τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να αναρτηθούν κλιμακωτά, οι δασικοί χάρτες που θα καλύψουν το 17 % της χώρας , σύμφωνα με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Πρόκειται για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Αρκαδίας, Δυτικής Αττικής, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καρδίτσας, Κυκλάδων,Λάρισας, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πειραιά, Πέλλας, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας, Χανίων και Χίου.

kyrosi dasikou xarti

Ως μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τη δασική επιστήμη, τον δασικό χώρο γενικά, αλλά και τη χωροταξία και ανάπτυξη της χώρας χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος τη σημερινή υπογραφή  της μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών με τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

«Το 2017 ήταν η χρονιά της δασικής πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, που σχετικά με την Κρήτη είπε: «Στην Κρήτη έχουμε ένα ποσοστό 1,6% στη διαδικασία των αντιρρήσεων και των αποδεκτών πρόδηλων, ας το πούμε έτσι, που θα εξεταστούν, ή αλλαγών χρήσεων τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί».

dasikos xartisΛύσεις απέναντι σε ένα ζήτημα που απειλεί να επιφέρει βαριές αρνητικές εξελίξεις σε μια σημαντική μερίδα κτηνοτρόφων και αγροτών, αναζητούν κυβέρνηση και συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος). Το πρόβλημα έγκειται στο ότι χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων και βοσκοτόπων που έχουν δηλωθεί από παραγωγούς για να λάβουν κοινοτικές ενισχύσεις, χαρακτηρίζονται δασικά με τους νέους δασικούς χάρτες, οι οποίοι -να σημειωθεί- έχουν αναρτηθεί για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, αλλά δεν έχουν ακόμη κυρωθεί. Πρόκειται για ένα γεγονός που αυτομάτως φέρνει στην επιφάνεια δύο βασικές αρνητικές προοπτικές στους παραγωγούς:

α) να μείνουν εκτός επιδοτήσεων ή να λάβουν μειωμένα ποσά (οι ενισχύσεις υπολογίζονται με βάση την εκμεταλλεύσιμη έκταση και όχι την ποσότητα παραγωγής) καθώς θα οδηγηθούν προσεχώς να δηλώσουν μικρότερες εκτάσεις στον ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου αγροτικών επιδοτήσεων)

β) να επιβληθούν καταλογισμοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να τους ζητηθεί να επιστραφούν αναδρομικά οι επιδοτήσεις που λάμβαναν στη διάρκεια προηγούμενων ετών. Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός αναφέρει ότι οι δηλώσεις για τις ενισχύσεις γίνονται με ευθύνη και υπόδειξη του παραγωγού.

Συνέδρια - Εκδηλώσεις

trufaweb

florafreece

oikoskopio en

IUCN Red List.svg
protectedplanet

Πρόσφατα Σχόλια - Αναρτήσεις

  • Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Πρόσφατες Φωτογραφίες