
Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το μοναδικό οικοσύστημα της νήσου Χρυσή (Γαϊδουρονήσι), στο Λασίθι της Κρήτης, από την επί σειράν ετών κακοποίησή του από «επαγγελματίες» της περιοχής και επισκέπτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουλάχιστον το 30% της ενδημικής βλάστησης έχει ξεραθεί, ενώ σε κακή κατάσταση βρίσκεται μέρος του χαρακτηριστικού κεδροδάσους του νησιού.
Αυτός είναι και ο λόγος που στο τριετές σχέδιο δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται όχι μόνο μέτρα για την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών και τη φύλαξη του νησιού, αλλά η απαγόρευση κυκλοφορίας μέσα στο κεδροδάσος, η απομάκρυνση «εισαγόμενων» φυτών και ζώων και η αναζήτηση μέτρων για την αντιμετώπιση της ξήρανσης της φυσικής βλάστησης.
Περισσότερα...
Υποθαλάσσια ηλεκτρική ζεύξη Κρήτης-Αττικής - Μέτρα περιβαλλοντικής αναβάθμισης της νήσου Χρυσής
Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Το στίγμα της διήμερης επίσκεψής του στην Κρήτη έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αυτή μου η επίσκεψη στην Κρήτη έχει πράσινο χρώμα», καθώς αφενός η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης και αφετέρου τα μέτρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της νήσου Χρυσή «θα έχουν θετική περιβαλλοντική επίδραση στο νησί».
Περισσότερα...
του Ιακώβου Γκανούλη, Ομ. καθηγητή ΑΠΘ, τ. ειδικού γραμματέα Υδάτων/ΥΠΕΝ
Η Ελλάδα έχει έναν ανεκτίμητο θησαυρό, που είναι η ποιότητα του φυσικού της περιβάλλοντος και η βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων της. Αυτόν τον θησαυρό πρέπει να προφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές ως κόρην οφθαλμού και απέναντι στον νέο αντι-περιβαλλοντικό νόμο.
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή την Τετάρτη 5 Μαΐου 2020, με ονομαστικές ψηφοφορίες και αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με κύριο θέμα τον «Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Και ενώ «εκσυγχρονισμό» αποτελεί η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των ευρωπαϊκών ενωσιακών Οδηγιών 2018/844 και 2019/692, που αφορούν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και τη διακίνηση του φυσικού αερίου στη χώρα μας, το περιεχόμενο και ο τρόπος διαβούλευσης των «λοιπών διατάξεων» του νόμου παραπέμπουν στην εφαρμογή στο περιβάλλον του νεοφιλελεύθερου δόγματος της στρατηγικής του «σοκ».
Περισσότερα...
Προστατευόμενο είδος ανακηρύχθηκε ένα μικρό πανέμορφο φυτό που φυτρώνει στην περιοχή Πετραδολάκια του Ψηλορείτη και κινδυνεύει με εξαφάνιση. Πρόκειται για το «Χορστρισέα Ντολινίκολα» και η σχετική απόφαση της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.Ως προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός εδαφικών επιφανειών, κηρύχθηκε και έκταση άνω των 38 στρεμμάτων στην περιοχή όπου φύεται το λουλούδι.
Περισσότερα...
Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση «κατά της απορρύθμισης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα», μετά την ψήφιση του νέου νόμου για το περιβάλλον, απευθύνουν 49 ευρωβουλευτές από τρεις Πολιτικές Ομάδες (της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πράσινων).
Σε επιστολή τους προς τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς καθώς και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργίνιους Σινκεβίτσιους, οι ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για «παραβίαση του διεθνούς και του κράτους δικαίου της ΕΕ», ενώ υπογραμμίζουν πως «η διατήρηση της βιοποικιλότητας πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της αντίδρασής μας στην παγκόσμια κρίση υγείας και περιβάλλοντος και μία βασική πτυχή για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιβίωση και ευημερία των κοινωνιών μας».
Περισσότερα...