Στη χώρα μας ξεκινά φέτος μια ιδιαίτερη αντιπυρική περίοδος, επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. «Με δεδομένο ότι η απώλεια της φύσης συνδέεται άμεσα με την ανθρώπινη υγεία, οφείλουμε, ως κράτος, να αντιμετωπίσουμε και τις δασικές πυρκαγιές με την ίδια σοβαρότητα και εγρήγορση που χειριστήκαμε τον COVID-19», προειδοποιεί.
«Οι πυρκαγιές αποτελούν μια σοβαρή και δυστυχώς χρόνια "ασθένεια" της χώρας μας που σε ετήσια βάση απειλεί τα φυσικά μας οικοσυστήματα, τις περιουσίες και τις ζωές των συνανθρώπων μας. Ο επιτυχημένος χειρισμός της πανδημίας από τη χώρα μας βασίστηκε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, στην πρόληψη, με στόχο να αποφευχθεί μια καταστροφική έξαρση της ασθένειας στην Ελλάδα που θα έφερνε τον κρατικό μηχανισμό στα όρια και θα έθετε τους πολίτες σε άμεσο κίνδυνο. Ωστόσο, αφού γνωρίζουμε πως η πρόληψη είναι η μόνη αποτελεσματική λύση σε όλα τα προβλήματα, γιατί όταν πρόκειται για τις δασικές πυρκαγιές επιμένουμε να ακολουθούμε την περιορισμένων δυνατοτήτων στρατηγική της καταστολής;», διερωτάται η ΜΚΟ.
Περισσότερα...
του Ανδριανού Γκουρμπάτση (Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α)
Από τα ανωτέρω δεδομένα στοιχεία και την αξιολόγηση, επεξεργασία και ανάλυση αυτών καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:
α.- Η Ζάκυνθος συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο πυρόπληκτων περιοχών της επικράτειας, όπου ένας μεγάλος αριθμός δασικών πυρκαγιών προκαλείται από τους δράστες, το προφίλ των οποίων έχει σκιαγραφηθεί σε προηγούμενη έρευνά μου, προφανώς με πρόθεση, οδηγούμενοι στην πράξη τους πρωτίστως από ιδιοτελή κίνητρα (κέρδος / όφελος). Πιο συγκεκριμένα οι λόγοι για τους οποίους προκαλείται διαχρονικά ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός εγκλημάτων εμπρησμού δάσους με πρόθεση, πάνω από το μέσο αριθμό ανά την επικράτεια συνοψίζονται στους εξής:
Περισσότερα...

Πηγή: REUTERS/ RAFAEL MARCHANTE
Περισσότερα...

Η χαρτογράφηση της καμένης έκτασης της περιοχής των Κυθήρων προήλθε από την επεξεργασία και ανάλυση δορυφορικών δεδομένων Sentinel 2, ημερομηνίας λήψης 9/8/2017. Από τα πρωταρχικά δεδομένα επιπέδου Level - 1C παρήχθηκαν ατμοσφαιρικά διορθώμενες δορυφορικές εικόνες επιπέδου Level - 2A, παρέχοντας τα 12 πολυφασματικά κανάλια της εικόνας στα διαφορετικά επίπεδα χωρικής ανάλυσης των 10μ, 20μ και 60μ. Επομένως, με την κατάλληλη σύνθεση των καναλιών και την εφαρμογή δεικτών καταγραφής καμένων εκτάσεων παρήχθηκε τόσο μια true-color RGB ορθοανοιγμένη δορυφορική εικόνα όσο και τα ακριβή όρια της καμένης έκτασης.
Περισσότερα...
Σε 483.504 στρέμματα ανέρχεται η καμένη έκταση στη Ρόδο τα τελευταία 35 χρόνια σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο πλέον κατάλληλος στο ζήτημα αυτό, ο δασολόγος και Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένη Διοίκησης Αιγαίου, Νίκος Θεοδωρίδης. Χωρίζει μάλιστα τα χρόνια σε τρεις φάσεις απ'οπου συνάγονται χρήσιμα συμπεράσματα. Όπως λέει το χρονικό διάστημα 1992-2006 στο οποίο λειτούργησε καταπληκτικά η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ (με αντικειμενικές προσλήψεις και ανθρώπους που γνώριζαν το δάσος) η καμένη έκταση ανήλθε μόλις στα 20.707 στρέμματα.
Το χρονικό διάστημα 1978-1992 τα καμένα ήταν 284.297 στρ. και από το 2006 μέχρι σήμερα 155.000 στρ.
Περισσότερα...