Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας άσκησαν πιέσεις στο περιβάλλον μέσα από τις λαθραίες υλοτομίες, ενώ η έλλειψη διαχείρισης των δασών και οργανωμένου σχεδίου ενίσχυσης με καυσόξυλα των ασθενέστερων νοικοκυριών στέρησε σε αυτά την ευκαιρία να επωφεληθούν από το δάσος χωρίς να απειλήσουν την οικολογική ισορροπία. Έτσι, πολύ σύντομα, η λαθροϋλοτομία κατέστη ο πρώτος κίνδυνος υποβάθμισης των δασών σε αρκετές περιφέρειες της χώρας.
Περισσότερα...
Ενδεικτικό της έξαρσης που παρουσίασε η λαθροϋλοτομία στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι υποβλήθηκαν 3.105 μηνύσεις σχετικά συμβάντα μέσα το 2012.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που διαβιβάστηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τις προαναφερόμενες μηνύσεις, οι 2.184 αφορούν συμβάντα μικρότερα των 5 τόνων και οι 921 μηνύσεις περιπτώσεις άνω των 5 τόνων.
Περισσότερα...
Σοκ προκαλεί το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων και τον χαρακτηρισμό τους ως γεωργικών στις εκτάσεις που είχαν καεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 που είχαν αφήσει πίσω τους 47 νεκρούς.
Ένας πρώην δασάρχης και ένας δασολόγος εισηγήθηκαν τους αποχαρακτηρισμούς.
Περισσότερα...
Του Θαναση Τσιγγανα
Τα δάση της μαύρης πεύκης (pinus nigra) και τα ρόμπολα (pinus leucodermis) είναι τα κύρια θύματα της λαθροϋλοτομίας και της οικονομικής κρίσης. Δασοπονικά είδη πρώτης προτεραιότητας και τα δύο για την Ε.Ε., το τελευταίο διάστημα, έχουν μπει στο στόχαστρο των οργανωμένων ομάδων που υλοτομούν παράνομα δασικές περιοχές στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ οι δασικές υπηρεσίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα λόγω της έλλειψης προσωπικού και ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης και εκμετάλλευσης των δασών.
Περισσότερα...
Οι καταγγελίες για παράνομη υλοτομία και λαθροθηρία καθώς και για τη λειτουργία χωματερών σε δασικές εκτάσεις έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα.
Η τετραψήφια γραμμή κλήσης 1591 του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας και το τηλεφωνικό κέντρο της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος έχουν πάρει ...φωτιά.
Περισσότερα...