Ένα άσχημα σενάριο για την πόλη της Ναυπάκτου δείχνει δυστυχώς να γίνεται πραγματικότητα. Αφορά την ασθένεια των πλατανιών, η οποία «χτύπησε» ένα από αυτά στην παραλία της Ψανής, το οποίο ως γεγονός, σύμφωνα με πληροφορίες της «ε», επιβεβαιώθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Η «ε» σήμερα αναδεικνύει το θέμα, δείχνει το μονόδρομο για την κοπή του συγκεκριμένου δέντρου, και κρούει τον κώδωνα μέσω του Δασάρχη Ναυπάκτου Γιώργου Ράπτη για το πόσο σοβαρό είναι το θέμα, το οποίο στην ορεινή Ναυπακτία έχει πάρει διαστάσεις, και που μπορεί εάν όλοι μας δεν επιδείξουμε προσοχή να καταστρέψει την εικόνα των παραλιών της πόλης.
Τη δική του πανδημία αντιμετωπίζει το Σέιχ-Σου, το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, που για δεύτερη συνεχή χρονιά δέχεται την επίθεση του φλοιοφάγου σκαθαριού tomicus piniperda, ενός εντόμου που ξεραίνει και αποδεκατίζει τεράστιες συστάδες πεύκων από τις παρυφές της Τούμπας μέχρι το Ρετζίκι.
Η εκκαθαριστική επιχείρηση με ξύλευση κι απομάκρυνση των ξεραμένων δέντρων από συνεργεία υλοτόμων, που ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο, δεν στάθηκε μέχρι τώρα ικανή να ανακόψει τη βλαπτική πορεία μετάδοσης του φλοιοφάγου εντόμου. Και σήμερα, εξελίσσεται στη σοβαρότερη περιβαλλοντική καταστροφή που βιώνει η περιοχή της Θεσσαλονίκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1997, η οποία είχε αποτρεφρώσει 16.600 στρέμματα δασικής έκτασης και είχε στερήσει για χρόνια από την πόλη και τους κατοίκους, τον ευεργετικό καθαρισμό της ατμόσφαιρας και τη δροσερή «πνοή» του δάσους.
Ιστορική χαρακτηρίστηκε η σημερινή ημέρα για τον Υμηττό, καθώς υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία και πιστοποίηση μονοπατιών μήκους 90 χλμ., μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του προέδρου του Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) Γιάννη Κωνσταντάτου. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πυροφυλάκιο Αργυρούπολης, παρουσία, μεταξύ άλλων, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, δημάρχων και εκπροσώπων των έντεκα όμορων δήμων, πολιτών και εθελοντών.

Η αφαίρεση της διάταξης που επέτρεπε ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών σε Ψυρρή και Μεταξουργείο ήταν ίσως η σημαντικότερη επέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος στο κείμενο του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε χθες. Στα 130 άρθρα του νόμου προστέθηκαν και δέκα τροπολογίες, με πιο ενδιαφέρουσα την πρόβλεψη μέτρων για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς μετά το τέλος του κύκλου ζωής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα του περιβαλλοντικού κόσμου. Κατά τα λοιπά, ο κορμός του νομοσχεδίου, που συνάντησε το προηγούμενο διάστημα μεγάλες αντιδράσεις, παρέμεινε σταθερός.
Πιο συγκεκριμένα: