
Ως μία εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τη δασική επιστήμη, τον δασικό χώρο γενικά, αλλά και τη χωροταξία και ανάπτυξη της χώρας χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος τη σημερινή υπογραφή της μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών με τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
«Το 2017 ήταν η χρονιά της δασικής πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, που σχετικά με την Κρήτη είπε: «Στην Κρήτη έχουμε ένα ποσοστό 1,6% στη διαδικασία των αντιρρήσεων και των αποδεκτών πρόδηλων, ας το πούμε έτσι, που θα εξεταστούν, ή αλλαγών χρήσεων τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί».
Από τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να αναρτηθούν κλιμακωτά, οι δασικοί χάρτες που θα καλύψουν το 17 % της χώρας , σύμφωνα με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.
Πρόκειται για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Αρκαδίας, Δυτικής Αττικής, Ζακύνθου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καρδίτσας, Κυκλάδων,Λάρισας, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πειραιά, Πέλλας, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας, Χανίων και Χίου.
Λύσεις απέναντι σε ένα ζήτημα που απειλεί να επιφέρει βαριές αρνητικές εξελίξεις σε μια σημαντική μερίδα κτηνοτρόφων και αγροτών, αναζητούν κυβέρνηση και συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος). Το πρόβλημα έγκειται στο ότι χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων και βοσκοτόπων που έχουν δηλωθεί από παραγωγούς για να λάβουν κοινοτικές ενισχύσεις, χαρακτηρίζονται δασικά με τους νέους δασικούς χάρτες, οι οποίοι -να σημειωθεί- έχουν αναρτηθεί για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, αλλά δεν έχουν ακόμη κυρωθεί. Πρόκειται για ένα γεγονός που αυτομάτως φέρνει στην επιφάνεια δύο βασικές αρνητικές προοπτικές στους παραγωγούς:
α) να μείνουν εκτός επιδοτήσεων ή να λάβουν μειωμένα ποσά (οι ενισχύσεις υπολογίζονται με βάση την εκμεταλλεύσιμη έκταση και όχι την ποσότητα παραγωγής) καθώς θα οδηγηθούν προσεχώς να δηλώσουν μικρότερες εκτάσεις στον ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου αγροτικών επιδοτήσεων)
β) να επιβληθούν καταλογισμοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να τους ζητηθεί να επιστραφούν αναδρομικά οι επιδοτήσεις που λάμβαναν στη διάρκεια προηγούμενων ετών. Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός αναφέρει ότι οι δηλώσεις για τις ενισχύσεις γίνονται με ευθύνη και υπόδειξη του παραγωγού.
Οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών όπως έχουν ήδη ξεκινήσει να αναρτώνται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών
13/01/2017 | Ηλεία Μεσσηνία Πιερία Καβάλα |
20/01/2017 |
Εύβοια |
27/01/2017 |
Αχαϊα |
03/02/2017 |
Αρκαδία |
10/02/2017 |
Κέρκυρα |
Η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ Α.Ε.) ανακοινώνει την δωρεάν παροχή, σε κάθε ενδιαφερόμενο, των δεδομένων Corine Land Cover για τα έτη 2006 & 2012 που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος «GMS/Copernicus Initial Operations (GIO) Land Monitoring 2011-2013» ή GIO LAND, στοχεύοντας στην παροχή ολοκληρωμένης και έγκαιρης πληροφόρησης όσον αφορά τις μορφές κάλυψης και χρήσεων γης και τις μεταβολές αυτών, σε εθνικό επίπεδο.
Tο πρόγραμμα αφορά την, σε εθνική κλίμακα, διόρθωση του χάρτη των μορφών κάλυψης/χρήσεων γης για το έτος 2000, την καταγραφή των μορφών κάλυψης/χρήσεων γης κατά τα έτη 2006 και 2012 και των μεταβολών αυτών καθώς και τον έλεγχο και την επιβεβαίωση, ως προς την ορθότητά τους, των εξής πέντε επιπέδων πληροφορίας: δάση, λιβάδια, υγρότοποι, δόμηση και ύδατα.
Με μια επιλογή υψηλού ρίσκου, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να επανεκκινήσει και να ολοκληρώσει έως το 2019 τη διαδικασία κατάρτισης δασικών χαρτών. Πρόκειται για την ενίσχυση του ρόλου των δασικών υπηρεσιών (των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων) στη διαδικασία, η οποία μπορεί μεν να επισπεύσει το κομμάτι του ελέγχου (θεώρησης) του δασικού χάρτη πριν αυτός αναρτηθεί. Ενδέχεται όμως να εξελιχθεί σε «ταφόπλακα» για το έργο, αν οι υπηρεσίες κωλυσιεργήσουν όπως πολλάκις έκαναν τα τελευταία χρόνια, είτε λόγω υποστελέχωσης ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία.
Το geodata.gov.gr ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2010, και ήταν μόλις ένας από οκτώ καταλόγους ανοικτών δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το διάστημα έχει προσφέρει ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα για την Ελλάδα σε περισσότερους από 500,000 μοναδικούς χρήστες. Τα δεδομένα και οι χάρτες του αξιοποιούνται από επαγγελματίες, επιστήμονες, φοιτητές και ενεργούς πολίτες για πλήθος δράσεων, εφαρμογών και υπηρεσιών. Στο διάστημα αυτό έχει συνεισφέρει στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση πόρων από τη Δημόσια Διοίκηση, την ενίσχυση της έρευνας, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Φέτος τον Νοέμβριο το geodata.gov.gr άλλαξε εμφάνιση και λειτουργία, προσφέροντας εξαιρετικά ευκολότερη, ταχύτερη και απλούστερη τη διάθεση των ανοικτών δεδομένων. Μπορείτε ελεύθερα να δημοσιεύσετε, να ανακαλύψετε, να επαναχρησιμοποιήσετε, καθώς και να απεικονίσετε τα δημοσιευμένα δεδομένα. Επίσης, δείτε τις διαθέσιμες λειτουργίες για τη δημοσίευση γεωχωρικών δεδομένων (διανυσματικών και ψηφιδωτών), τις OGC διαδικτυακές υπηρεσίες, τις INSPIRE υπηρεσίες, καθώς και τα API Δεδομένων και Χαρτών που προσφέρουμε.
Η εφαρμογή είναι το αποτέλεσμα μιας συμμαχία οργανώσεων και βασίζεται σε δορυφορική τεχνολογία στην ανταλλαγή πληροφοριών και σε ένα διεθνές δίκτυο ανθρώπων και οργανισμών που το τροφοδοτούν ανά πάσα στιγμή με δεδομένα
Με μια νέα εφαρμογή μπορεί να αποτυπωθεί η ραγδαία μείωση των δασικών περιοχών της χώρας μας, καθώς ο χρήστης έχει πλέον την ευκαιρία να δει τι ακριβώς συμβαίνει, χάρη στην εφαρμογή Forest Watch της Google. Η εν λόγω εφαρμογή σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή για το συνεχώς αυξανόμενο κίνδυνο αποψίλωσης των δασών.
Καμία εκδήλωση |