Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την εργασία των Ιωάννη Μπαρμπούτη, αναπληρωτή καθηγητή της Δασολογίας και Φυσ. Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. και Βασιλικής Καμπερίδου, υποψήφια διδάκτορα στην οποία πραγματοποιείται προσπάθεια εντοπισμού των ωφελειών, αλλά και των πιθανών αρνητικών συνεπειών από την χρήση ξύλινης (δασικής) βιομάζας στην παραγωγή ενέργειας, ως εναλλακτικής μορφής ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Η εργασία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 15ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνέδριου.
Μεταξύ άλλων προλογίζουν:"Έχει παρατηρηθεί πως μεγάλες ποσότητες ξύλου που προέρχονται από υπολείμματα υλοτομίας, ξυλεία που έχει κριθεί ως μη αποδεκτής ποιότητας για δομική χρήση, ξυλοκατασκευές που έχουν πάψει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους λόγω παλαιότητας ή φθοράς (έπιπλα), ανεπιθύμητα κορμίδια μικρής διαμέτρου κ.α., μένουν ανεκμετάλλευτες ή καταλήγουν να θάβονται σε χωματερές μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα. Το υλικό αυτό, που βρίσκεται σε αφθονία μένει ανεκμετάλλευτο, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ενέργειας, σε μορφή καυσόξυλων, συμπιεσμένων κυλινδρίσκων (pellets), πλανιδίων, πριονιδιού, ξυλοτεμαχιδίων ή βιοκαυσίμων και να προσφέρει με αυτό τον τρόπο οικολογική και οικονομική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα. Αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μπορεί να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση ορυκτών καυσίμων, των οποίων η χρήση είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το περιβάλλον.
Και καταλήγουν ότι " Η ξύλινη βιομάζα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία δίνει τη δυνατότητα να απεμπλακούμε από την χρόνια και υπερεντατική χρήση ενεργειακών πηγών που βλάπτουν το περιβάλλον. Πρόκειται για υλικό που βρίσκεται σε αφθονία και μένει ανεκμετάλλευτο, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει οικολογική και οικονομική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα κάθε χώρας, αλλά και του πλανήτη γενικότερα. Σίγουρα απαιτούνται συνεργατικές και συντονισμένες δράσεις σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να υιοθετηθούν οι υπάρχουσες προδιαγραφές, να δημιουργηθούν πρόσθετα πρότυπα για την διασφάλιση της ποιότητας των νέων καυσίμων, αλλά και επιπλέον το κράτος, οι βιομηχανίες και ο απλός κόσμος να λάβει κατάλληλη ενημέρωση και να παρθούν νέες πρωτοβουλίες, ώστε η χρήση βιομάζας να γίνει καθεστώς στην παραγωγή ενέργειας. Ιδιαίτερης σημασίας είναι σαφώς η καταγραφή των ποσοτήτων ξύλινης βιομάζας που είναι διαθέσιμες προς καύση και παραγωγή ενέργειας, ώστε να δοθεί το έναυσμα ανάπτυξης απαραίτητων εφαρμογών για την εντατική χρήση της συγκεκριμένης μορφής ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, που πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, να συμβάλλει μακροπρόθεσμα και στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, προτείνεται η χρηματοδότηση ερευνητικών προσπαθειών πάνω στη χρήση ξυλώδους βιομάζας, αλλά και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στα στάδια συγκομιδής, διαλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και καύσης της ξύλινης βιομάζας, με σκοπό την ευρεία εφαρμογή της στην παραγωγή ενέργειας και ανάπτυξης μίας καινούργιας αγοράς που θα στηρίζεται σε αυτήν."
Κατεβάστε εδώ ολόκληρη την εργασία με τίτλο "Η ΧΡΗΣΗ ΔΑΣΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ".
Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στο site της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας όπου υπάρχουν οι εργασίες που παρουσιάστηκαν στο 15ου Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο.