Μια μεγάλη χαμένη πόλη, η οποία δεν αποκλείεται να είναι η αρχαία πρωτεύουσα της δυναστείας των Χμερ στην Καμπότζη, ανακαλύφθηκε χάρη σε έρευνα με ελικόπτερο που σάρωσε την πυκνή ζούγκλα με αποστασιόμετρο λέιζερ.
Γεωμετρικά σχήματα που αντιστοιχούν σε κανάλια, δρόμους και κτήρια καλύπτουν μια έκταση δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από το διάσημο ναό του Άνγκορ Βατ, έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα.
Περισσότερα...

Με το ηλεκτρικό ρεύμα... αντί χημικών φυτοφαρμάκων εξολοθρεύουν ερευνητές στην Κρήτη τα «σκαθάρια» που καταστρέφουν τους φοίνικες.
Με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης μια φορητή γεννήτρια με ηλεκτρόδια μεταφέρει ρεύμα στο εσωτερικό του φοίνικα, όπου είναι κρυμμένο το σκαθάρι και το εξοντώνει.
Οπως λένε, από τις πρώτες εφαρμογές τους ηλεκτρόλυσης του φοίνικα έχουν καταφέρει θετικά αποτελέσματα ενώ πριν λίγες ημέρες κατέθεσαν αίτηση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας με τίτλο «Συσκευή θανάτωσης εντόμων που προσβάλλουν τα φοινικοειδή, με ηλεκτρικό ρεύμα».
Περισσότερα...

Είναι πολύ - και ένα νέο εργαλείο που ονομάζεται i-Tree μπορεί να υπολογίσει πόσα δέντρα έχει μια πόλη και να βάλει ένα ποσό σε δολάρια για το πόσο έχουν κάνει τη ζωή καλύτερη. Ποια είναι η αξία ενός δέντρου;
Ο David Nowak νομίζει ότι ξέρει. Για τα τελευταία 20 χρόνια, έχει γίνει καταμέτρηση και την ανάλυση των δέντρων σε διάφορες πόλεις (Oakland, Σικάγο, Βαλτιμόρη, Φιλαδέλφεια, Βοστώνη). Και τώρα οδηγεί μια προσπάθεια για την προτυποποίηση αποτίμηση δέντρο.
Περισσότερα...

Μια συμμαχία οργανώσεων έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός ψηφιακού «όπλου» εναντίον της αποψίλωσης των δασών. Οι εμπνευστές του ευελπιστούν ότι θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινότητες να ελέγχουν άμεσα και απευθείας τυχόν παράνομες δραστηριότητες σε δασικές περιοχές.
Περισσότερα...

The European Space Agency has developed a new land data processor to create maps of land deformation. Called Wide Area Processor (WAP), the processes uses radar data to measure millimeter terrain deformations. Changes in the surface height of a landscape occur over time. Sinking of the earth can happen as a result of mining, earthquakes, or natural gas extraction. Expanding volcanoes or the collision between tectonic plates can result in the rising of the earth. The development of WAP allows for the measurement at the millimeter level of changes in the earth’s surface over large swaths of area.
Περισσότερα...
Διατίθενται δωρεάν σε όλους ορθοφωτοχάρτες υψηλής ανάλυσης, από αεροφωτογραφίες λήψης 2010, για την περιοχή της Περιφέρειας Αττικής και για μέρος της Πειφέρειας Ηρακλείου (Τμήματα δήμων Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου). Τα δεδομένα μπορείτε να κατεβάσετε από το ftp του OKXE. Πληροφορίες παρακάτω. Τα ψηφιακά αρχεία των ορθοεικόνων είναι τύπου JPEG2000 με ενσωματωμένη τη γεωαναφορά και η ονομασία τους στηρίζεται στη διανομή πινακίδων 1:2.500 ΕΓΣΑ ’87.
Περισσότερα...
Για όσους ενδιαφέρονται ή/και δραστηριοποιούνται σε θέματα υλοποίησης έργων ΑΠΕ μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη έργων ΑΠΕ στη νέα διαδικτυακή πύλη: http://www.energyregister.gr
Σε τροχιά βρίσκεται πλέον ο όγδοος δορυφόρος γεωσκόπησης της αμερικανικής αποστολής Lansat, η οποία παρακολουθεί την επιφάνεια της Γης εδώ και 40 χρόνια και προσφέρει πολλές από τις εικόνες του Google Earth και του Google Maps.
«Ο Landsat-8 είναι περιουσιακό στοιχείο κρίσιμης σημασίας» σχολίασε ο Δρ Τιμ Άιρονς, μέλος της αποστολής Landsat, την οποία διαχειρίζονται από κοινού η NASA και η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS.
Περισσότερα...

Ερευνητές του εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης στο ΜΙΤ ανέπτυξαν ένα καινοτόμο φορητό σύστημα που μεταδίδει τον ψηφιακό χάρτη του περιβάλλοντος χώρου του φέροντα! Η ιδέα πίσω από την τεχνολογία ονομάζεται "Ταυτόχρονος Εντοπισμός Θέσης και Χαρτογράφηση".
Περισσότερα...
{youtube width="500" height="400"}hNUeSUXOc-w{/youtube}
Το παραπάνω βίντεο το βρίσκω ενδιαφέρον για την επιστήμη της Δασολογίας, ιδιαίτερα για τα δύσβατα δάση της Ελλάδας.
Δυστυχώς ο αρχικός σχεδιασμός του έχει γίνει για στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως άλλωστε το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων τεχνολογιών αιχμής όμως θα μπορούσε να προσφέρει αρχικά ερευνητικά και ίσως αργότερα επιχειρησιακά σε:
Περισσότερα...