Σήμερα είναι γνωστοί 48 τύποι οικοτόπων στην Κύπρο μεταξύ των οποίων και ο οικότοπος προτεραιότητας 9560* [Ενδημικά δάση της Μεσογείου με αρκεύθους (Juniperus spp.)]. Μέχρι πρόσφατα οι αρμόδιες αρχές θεωρούσαν ότι στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο συγκεκριμένος τύπος οικοτόπου απαντούσε μόνο στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους με το είδος Juniperus foetiditissima (Αόρατος του Τροόδους), αλλά πρόσφατα εντοπίστηκε σε τρεις περιοχές του δικτύου Natura 2000: α) στην περιοχή Ακάμα με το είδος Juniperus phoenicea (Αόρατος), β) στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους με το είδος Juniperus oxycedrus, και γ) στην περιοχή Μαδαρής (κρατικό δάσος Αδελφοί) με το είδος Juniperus excelsa.
Η λεπτομερής χαρτογράφηση, αξιολόγηση, περιγραφή και κυρίως η υλοποίηση δράσεων διατήρησης και δημοσιότητας του οικότοπου προτεραιότητας 9560* είναι ακριβώς το αντικείμενο του Προγράμματος που εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό μέσο LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον τίτλο «Improving the conservation status of the priority habitat type 9560* (Endemic forests with Juniperus spp.) in Cyprus» και το ακρωνύμιο JUNIPERCY.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι €1.183.922, με την ΕΕ να χρηματοδοτεί το 75%. Το ποσό αυτό καλύπτει κυρίως τους μισθούς του προσωπικού που απασχολείται στο έργο ενώ η ημερομηνία έναρξης ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου 2012 με διάρκεια 42 μήνες έως τον Ιούνιο 2015.
Εντός των πλαισίων του προγράμματος συνεργάζονται με επικεφαλής εταίρο και δικαιούχο του προγράμματος το Τμήμα Δασών της Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ. Το έργο αφορά αποκλειστικά τον τύπο οικοτόπου 9560* (Ενδημικά δάση Αοράτου - Juniperus spp.) που έχει χαρακτηριστεί ως οικότοπος προτεραιότητας, καθότι σπάνιος και απειλούμενος σε ευρωπαϊκό όσο και τοπικό επίπεδο. Μέσω των 25 διαφορετικών δράσεων επιχειρείται σε πρώτη φάση η ακριβής χαρτογράφηση του οικοτόπου στις περιοχές του Ακάμα όπου υπάρχουν πληθυσμοί του Juniperus phoenicea, του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους με Juniperus foetidissima και Juniperus oxycedrus και της Μαδαρή
ς με Juniperus excelsa. Για το σκοπό αυτό οργανώθηκαν επιτόπιες επισκέψεις στις περιοχές που απαντά ο οικότοπος για τη συλλογή στοιχείων σε σχέση με τη χλωριδική σύνθεση και δομή του, τη γεωγραφική εξάπλωση του, την ικανότητα αναπαραγωγής του καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία φυσιολογικών χαρακτηριστικών του οικοτόπου (ανάγλυφο, τοπογραφία, εδαφολογικά χαρακτηριστικά,). Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η συλλογή στοιχείων πεδίου για τη Χερσόνησο του Ακάμα και προγραμματίζονται οι εξορμήσεις στη Μαδαρή και στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους. Τέλος, Μια κρίσιμη πηγή πληροφοριών για την παρελθούσα κατάσταση των πληθυσμών Αοράτου θεωρείται η ανέκδοτη γνώση των ηλικιωμένων κατοίκων και των δασικών λειτουργών των περιοχών ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με ιστορικά στοιχεία και βιβλιογραφικές πηγές.
Η συλλογή και ανάλυση των παραπάνω δεδομένων θα προσφέρει χρήσιμο υλικό για την προετοιμασία των Σχεδίων Διαχείρισης και Παρακολούθησης του οικοτόπου στις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος. Σε αυτά τα πλαίσια επιχειρείται μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση και του αντίκτυπου που έχει η τουριστική δραστηριότητα στην κάθε περιοχή σε σχέση με τις ανθρωπογενείς απειλές του οικοτόπου. Η σαφής οριοθέτηση μέσω ελαφριάς περίφραξης και η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τον καλύτερο έλεγχο της τουριστικής κίνησης είναι κάποιοι βασικοί στόχοι της δράσης αυτής.
Οι ουσιαστικότερες όμως δράσεις του προγράμματος JUNIPERCY εστιάζουν στην καθ’ αυτήν διατήρηση και προστασία του οικοτόπου με αοράτους (Juniperus spp.). Οι θεμελιώδεις στόχοι αφορούν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που έχει η ανταγωνιστική βλάστηση προς τη φυσική αναγέννηση των Αοράτων αλλά και στην ενίσχυση της τελευταίας, στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και τελικά στην αποκατάσταση της χλωριδικής σύνθεσης του οικοτόπου προτεραιότητας 9560*. Οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσω της απομάκρυνσης βιομάζας και ανταγωνιστικής βλάστησης και μέσω των μικρής κλίμακας αναδασώσεων και φυτεύσεων Αοράτων στις κατάλληλες θέσεις (επί τόπου προστασία). Το φυτευτικό υλικό θα προέρχεται από τα Δασικά Φυτώρια που διατηρεί το Τμήμα Δασών, ενώ το γενετικό υλικό από όλα τα είδη Αοράτου που συγκροτούν τον οικότοπο θα χρησιμοποιηθεί για εκτός τόπου προστασία στους Βοτανικούς Κήπους Ακάμα και Τροόδους του Τμήματος Δασών.
Η εξωστρέφεια του προγράμματος, η ενημέρωση του κοινού και η προβολή των αποτελεσμάτων των προβλεπόμενων δράσεων θα επιτευχθεί μέσω μιας σειράς προωθητικών κινήσεων: ενημερωτικές πινακίδες στο πεδίο, δημοσίευση άρθρων, ενημερωτικό (και οπτικοακουστικό) υλικό, περιβαλλοντική εκπαίδευση, διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων. Οι δύο επιτροπές που θα σχηματιστούν, η Επιστημονική και αυτή των Ενδιαφερόμενων Φορέων θα έχουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, με την πρώτη να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη ενός επιστημονικά εμπεριστατωμένου Σχεδίου Παρακολούθησης του Προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες η ιστοσελίδα του προγράμματος θα αποτελεί το βασικότερο κόμβο ενημέρωσης για κάθε ενδιαφερόμενο.