Οικολογία

Pipistrellus hanaki P. Georgiakakis NHMC 0Τα δάση της Μεσογείου χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους για αιώνες, αλλά η σημερινή τους έκταση και κατάσταση έχουν διαμορφωθεί κατά κύριο λόγο τις τελευταίες δεκαετίες. Η υπερβόσκηση που προωθείται από τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές, η αύξηση των πυρκαγιών και η τουριστική ανάπτυξη έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση των δασών, η οποία απειλεί τα δασικά είδη.

Σε αυτή τη μελέτη εξετάζουμε τη σχέση του Pipistrellus hanaki, ενός είδους νυχτερίδας που περιορίζεται στην Κυρηναϊκή της Λιβύη και την Κρήτη, με τα υπολειμματικά δάση της Κρήτης. Η ραδιοπαρακολούθηση αρσενικών (το φθινόπωρο) και θηλαζουσών θηλυκών (στις αρχές του καλοκαιριού) νυχτερίδων στο βορειοδυτικό Ψηλορείτη έδειξε ότι το P. hanaki χρησιμοποιεί μια σειρά από τύπους καταφυγίων, αλλά για την αναζήτηση των εντόμων με τα οποία τρέφονται, τα δάση Quercus (πουρνάρια, λιόπρινα και βελανιδιές) και οι παλιές καλλιέργειες δέντρων προτιμούνται σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι ανοικτές περιοχές, οι νεαροί κυπαρισσώνες και οι θαμνότοποι αποφεύγονται.

kyparissi vytho

Πριν από λίγο καιρό κάποιοι ψαράδες ανέφεραν ότι στον πυθμένα μιας περιοχής περίπου 25 χλμ μακριά από τις ακτές της Αλαμπάμα υπήρχαν κάποιοι περίεργοι σχηματισμοί. Ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Νότιου Μισισιπή και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα αποφάσισαν να δουν τι συμβαίνει στην επίμαχη περιοχή. Διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι σε βάθος 20 μέτρων κάτω από τον πυθμένα υπάρχει ένα καλοδιατηρημένο δάσος από κυπαρίσσια! 

640px Tropical forestΔιεθνής ομάδα ερευνητών από την Ολλανδία, τη Βολιβία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε δείγματα κορμών δέντρων από τροπικά δάση και ανακάλυψε ότι δεν εμφανίζουν ταχύτερη ανάπτυξη κατά τα τελευταία 150 χρόνια στα οποία χάρις στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκε κατά ποσοστό έως και 35 τοις εκατό. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημάδι ότι τα τροπικά δάση ενδεχομένως να μην απορροφούν όσο άνθρακα ήλπιζαν προηγουμένως οι επιστήμονες.

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 663
coord_gr 345
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 258
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 244

Τελευταία Μέλη

  • QdHzZywiGVLp
  • Konstantinos_GR
  • vasimark
  • DiePotato
  • SOFIAPAPAMIKIDI