Πυρκαγιές

Pyrk

panda logoΣτη χώρα μας ξεκινά φέτος μια ιδιαίτερη αντιπυρική περίοδος, επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. «Με δεδομένο ότι η απώλεια της φύσης συνδέεται άμεσα με  την ανθρώπινη υγεία, οφείλουμε, ως κράτος, να αντιμετωπίσουμε και τις δασικές πυρκαγιές με την ίδια σοβαρότητα και εγρήγορση που χειριστήκαμε τον COVID-19», προειδοποιεί.

«Οι πυρκαγιές αποτελούν μια σοβαρή και δυστυχώς χρόνια "ασθένεια" της χώρας μας που σε ετήσια βάση απειλεί τα φυσικά μας οικοσυστήματα, τις περιουσίες και τις ζωές των συνανθρώπων μας. Ο επιτυχημένος χειρισμός της πανδημίας από τη χώρα μας βασίστηκε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, στην πρόληψη, με στόχο να αποφευχθεί μια καταστροφική έξαρση της ασθένειας στην Ελλάδα που θα έφερνε τον κρατικό μηχανισμό στα όρια και θα έθετε τους πολίτες σε άμεσο κίνδυνο. Ωστόσο, αφού γνωρίζουμε πως η πρόληψη είναι η μόνη αποτελεσματική λύση σε όλα τα προβλήματα, γιατί όταν πρόκειται για τις δασικές πυρκαγιές επιμένουμε να ακολουθούμε την περιορισμένων δυνατοτήτων στρατηγική της καταστολής;», διερωτάται η ΜΚΟ.

image004του Ανδριανού Γκουρμπάτση (Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α)

Από τα ανωτέρω δεδομένα στοιχεία και την αξιολόγηση, επεξεργασία και ανάλυση αυτών καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

α.- Η Ζάκυνθος συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο πυρόπληκτων περιοχών της επικράτειας, όπου ένας μεγάλος αριθμός δασικών πυρκαγιών προκαλείται από τους δράστες, το προφίλ των οποίων έχει σκιαγραφηθεί σε προηγούμενη έρευνά μου, προφανώς με πρόθεση, οδηγούμενοι στην πράξη τους πρωτίστως από ιδιοτελή κίνητρα (κέρδος / όφελος). Πιο συγκεκριμένα οι λόγοι για τους οποίους προκαλείται διαχρονικά ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός εγκλημάτων εμπρησμού δάσους με πρόθεση, πάνω από το μέσο αριθμό ανά την επικράτεια συνοψίζονται στους εξής:

Ισπανία: Οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές της τελευταίας πενταετίας καταγράφηκαν φέτος

Πηγή: REUTERS/ RAFAEL MARCHANTE
Θλιβερό υψηλό ιστορικό πενταετίας σημείωσαν οι πυρκαγιές στηνΙσπανία, που φέτος απανθράκωσαν 750.260 στρέμματα δάσους, τη μεγαλύτερη έκταση σε όλη την Ευρώπη. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιευμάτων, Περιβάλλοντος και Τροφίμων. Τα δεδομένα αυτά δόθηκαν στο ισπανικό κέντρο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών από τους δήμους σε όλη τη χώρα και αφορούν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου ως τη 13η Αυγούστου.

kithira_s2_resized.png

Η χαρτογράφηση της καμένης έκτασης της περιοχής των Κυθήρων προήλθε από την επεξεργασία και ανάλυση δορυφορικών δεδομένων Sentinel 2, ημερομηνίας λήψης 9/8/2017. Από τα πρωταρχικά δεδομένα επιπέδου Level - 1C παρήχθηκαν ατμοσφαιρικά διορθώμενες δορυφορικές εικόνες επιπέδου Level - 2A, παρέχοντας τα 12 πολυφασματικά κανάλια της εικόνας στα διαφορετικά επίπεδα χωρικής ανάλυσης των 10μ, 20μ και 60μ. Επομένως, με την κατάλληλη σύνθεση των καναλιών και την εφαρμογή δεικτών καταγραφής καμένων εκτάσεων παρήχθηκε τόσο μια true-color RGB ορθοανοιγμένη δορυφορική εικόνα όσο και τα ακριβή όρια της καμένης έκτασης.

 

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 665
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 325
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 263
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 247

Τελευταία Μέλη

  • ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΨΙΩΤΗ
  • DimKou
  • koubounis
  • aktopo
  • zygas