Ειδήσεις, σχόλια και πληροφορίες για την παραγωγή, διάθεση και δικτύωση δασικών και αγροτικών προϊόντων και την διάδοση και καλλιέργεια νέων ειδών

Δημοτικά αγροτεμάχια σε ανέργους, ακτήμονες και άπορους

Περισσότερα
13/11/2012 17:19 #1420 από Ελίζα
Δημοτικά αγροτεμάχια σε ακτήμονες αγρότες, άνεργους ή άπορους προσανατολίζεται να προσφέρει η Δημοτική Αρχή Βόλου, μετά την πρώτη φάση καταγραφής της δημοτικής της περιουσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας taxydromos.gr.

Στόχος είναι να δοθεί σε ανέργους φθηνή αγροτική γη, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τις αγροτικές τους επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για τα ενοίκια που ήδη εισπράττει ο Δήμος από ελαιοπερίβολα και αγροτεμάχια.

Τα προϊόντα που παράγονται από τις εκμεταλλεύσιμες εκτάσεις θα μπορούσαν να διοχετευθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στα ΚΑΠΗ και σε άλλες δομές.

Στη δημοτική ενότητα Αγριάς και Αρτέμιδας μόνον υπάρχουν περίπου σαράντα αγροτεμάχια που ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου και τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν σε άνεργους ή σε ακτήμονες αγρότες, ενώ στη δημοτική ενότητα Ιωλκού – Πορταριάς και Μακρινίτσας ο ενιαίος Δήμος διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αγροτεμάχιο 300 στρεμμάτων.

Η έκταση διαθέτει 800 ελαιόδεντρα και θα μπορούσε να δοθεί για καλλιέργεια σε αρκετούς άνεργους Βολιώτες που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

πηγή: www.econews.gr/2012/11/13/dimotika-agrotemaxia-volos/

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2012 17:50 #1422 από dimmihel
Ευχάριστα νέα...

Να προσλάβει και ένα άνεργο Γεωτεχνικό με εξιδίκευση στη διαχείριση που θα δίνει συμβουλές στους αγρότες ή να συνεργαστεί ο δήμος με ελεύθερους επαγγελματίες γεωτεχνικούς ή τέλος πάντων να βρεθεί ένα τρόπος να εκμεταλλευτεί ο δήμος το υπάρχον άνεργο επιστημονικό δυναμικό.

Τόσα χρόνια έχει συσσωρευθεί τόση γνώση στην Ελλάδα αλλά οι δήμοι όλο στην αγροτιά το γυρίζουν. Σύμφωνοι, η πρωτογενής παραγωγή είναι σημαντική και πρέπει να τη στηρίζουμε και επιπλέον αποτελεί σημαντικό μέρος της εργασίας του γεωτεχνικού.

Όμως που είναι τα κίνητρα και για τους χιλιάδες εξιδικευμένους συναδέλφους άνεργους γεωτεχνικούς;

Δεν προσπαθώ να τρολάρω την ανάρτηση σου Ελίζα, ούτε σνομπάρω την πολύ καλή ομολογουμένως κίνηση του Δήμου Βόλου, απλά τον τελευταίο καιρό όλο για ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ακούω αλλά η συμμετοχή μας φαίνεται να είναι μηδαμινή ως ανύπαρκτη.

Γιατί;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2012 21:02 #1424 από pachanga
Καταρχάς αφού ευχαριστήσουμε την Ελίζα που μας κρατάει σε μια ροή ενημέρωσης, θέλω κι εγώ να αναρωτηθώ φωναχτά μαζί σου φίλε Δημήτρη :S γιατί;

Μια καλή δικαιολογία ίσως είναι το χάσμα γνώσεων από τον αγρότη μέχρι τον επιστήμονα γεωτεχνικό. Η διαφορετική γλώσσα. Μια άλλη γιατί οι αγρότες μας (όπως και σε όλον το κόσμο) θεωρούν ότι κατέχουν την πλήρη γνώση περί του χωραφιού και δεν επιδέχονται επιστημονικής υποστήριξης.

Φυσικά τα κίνητρα που αναφέρεις είναι ανύπαρκτα. Για να εμπλέξεις τους γεωτεχνικούς σε αυτήν την ομολογουμένως εξαιρετική κίνηση του Δήμου Βόλου πρέπει στρατηγικά να τους έχεις εντάξει σε κάποιο πλαίσιο. Το να νοικιάσεις φτηνά χωράφια είναι ένα βήμα σε ένα σχέδιο. Έτσι θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον. Οπότε χωρίς κίνητρα μένει η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στην κατάσταση που είμαστε, αν βρισκόμουν Ελλάδα θα σκεφτόμουν κάθε πιθανό τρόπο απασχόλησης. Ακόμη και ως πρακτική, ως εθελοντισμό. Αρκεί να υπήρχε στρατηγικός σχεδιασμός, καλή συνεργασία και απτή υλοποίηση της επιστημονικής υποστήριξης στην πρωτογενή αγορά. Οι προϋποθέσεις που θα μπορούσε να λειτουργήσει μια ιδιαίτερη σύμπραξη μεταξύ νέων αγροτών και μιας ομάδας γεωτεχνικών αφορούν κυρίως τη διάθεση πραγματικής συνεργασίας (εμπιστοσύνη, ανοικτό πνεύμα, εντιμότητα κλπ.) και αυτοδέσμευση της ομάδας στο στρατηγικό σχέδιο.

πχ. το μεγάλο (για τα ελληνικά δεδομένα) τεμάχιο που είναι ενιαίο και προσφέρει ο Δήμος προσφέρεται ως ένας ιδανικός "καμβάς". Από γεωργία ακριβείας, εφαρμογές μεθόδων ιχνηλασιμότητας (από το χωράφι στο τραπέζι), αυτοματισμούς κλπ. μέχρι νεωτερισμούς marketing. Να καταστούν αυτά τα 300 στρ. ένα brand, μια μάρκα, ετικέτα επώνυμου προϊόντος. Ό,τι παράγεται από εδώ να κουβαλάει και να μεταδίδει στο αγοραστικό κοινό την καινοτομία που μπορούν να φέρουν οι εξειδικευμένοι συνάδελφοι γεωτεχνικοί. Να διαφοροποιείται το προϊόν. Μια καινοτομία τόσο προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα που να μεταφράζεται και σε καλλιεργητικές πρακτικές από τους ίδιους τους αγρότες.

Από την έρευνα και τα επιστημονικά επιτεύγματα που υποστηρίζουν την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα μέχρι την υλοποίησή τους στο χωράφι υπάρχει τεράστια απόσταση. Και φυσικά στην αρχή δεν θα υπάρχουν έσοδα ικανά να καλύψουν βιοποριστικά την ομάδα..έως ότου το brand τελειοποιηθεί. Μια διαδικασία που ξεκινά από το 0 και φθάνει στο 10. Οι μηχανισμοί ανέλιξης είναι εκεί. Η εφαρμοσμένη έρευνα και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών-μεθόδων στον αγροτικό τομέα είναι αγαπημένο θέμα πληθώρας χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Και εδώ είναι που οι γεωτεχνικοί μπορούν να αποδείξουν την υπεραξία τους ίσως. Χρησιμοποιώντας δίκτυα και γνώσεις και σε συνεργασία με τους αγρότες να συστήσουν ένα "cluster". Και να ξεκινήσουν την προσπάθεια για συμμετοχή σε προγράμματα με χρήματα που έρχονται από ΕΕ όχι από Ελλάδα. Όχι σαν "πειραματικός αγρός", σαν σύγχρονη αγροτική επιχείρηση, με διαχειριστές και επιστημονική ομάδα.

choose. life

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/11/2012 21:40 #1425 από Ελίζα
θα συμφωνήσω παιδιά

αλλά νομίζω ότι πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα

1. αρκετοί δήμοι έχουν στο προσωπικό τους γεωτεχνικούς (κυρίως γεωπόνους) που απασχολούνται στα έργα πρασίνου κλπ. επιπλεόν με τις συμβάσεις ΚΟΧ προσλήφθηκαν αρκετοί γεωτεχνικοί σε διάφορους τομείς φέτος.

2. ποιος μόνιμος δημόσιος υπάλληλος από αυτούς που εργάζονται σε δήμο (άρα η πρόσληψη τους έγινε με δεδομένο ότι θα εργαστούν εντός αστικού αστού...) θα δεχόταν να δουλεύει εκτός γραφείου πχ κ να ασχολείται ενεργά με τις καλλιέργεις, γεγονός που εμπειριέχει την εκπαίδευση του σε νέα (πιθανόν για αυτόν από το θεωρητικό σε πρακτικό επίπεδο) κ την ύπαιθρο...?

3. τι κάναμε εμείς τόσα χρόνια ως γεωτεχνικοί για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτό?

4. πως πλησιάσαμε τον αγρότη για να προσφέρουμε την βοήθεια μας?

δεν δικαιολογώ καμία πολιτεία κ κανένα κράτος αλλά αρχίσουμε από τα εύκολα, αυτά που μπορούμε εμείς να κάνουμε κ για μένα αυτό είναι αρχικά η αλλαγή νοοτροπίας..!!!!

καλό μεσημέρι!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.219 δευτερόλεπτα

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 665
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 325
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 264
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 247

Τελευταία Μέλη

  • weJxvLjbO
  • Carsonbok
  • Papias7!
  • RtNuqrhcU
  • Bubilvum