1ο: Η παραγωγή όντως ξεκινάει μετά την 5ετία με pic (ανώτερο σημείο) γύρω στα 15 με 20 χρόνια. Εξαρτώμενη βέβαια απόλυτα από τις συνθήκες διαχείρισης της φυτείας.
2ο: Το μέγεθος της τρούφας, δηλαδή της καρποφορίας του μύκητα δεν εξαρτάται άμεσα από την ηλικία του δέντρου. Μπορείς να έχεις και μεγάλα καρποσώματα σε δέντρα ηλικίας 7 ετών. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι είναι μύκητας και έχει ένα συγκεκριμένο κύκλο ζωής μέσα στο έτος. Άρα για παράδειγμα η μελανόσπορη που συλλέγεται το χειμώνα, αν την αφήσεις στο έδαφος περισσότερο από την στιγμή της ωρίμανσης, όπως όλα τα μανιτάρια, θα σαπίσει, θα απελευθερώσει τα σπόριά της και θα αποδομηθεί από τη μικροπανίδα του εδάφους. Συνεπώς μεγαλύτερα δέντρα δεν συνεπάγεται και μεγαλύτερων διαστάσεων τρούφες.
3ο: Η περίφραξη πρέπει να γίνει εξαρχής για να μην έχεις οποιαδήποτε προβλήματα όχι μόνο με τα ζώα που είναι θηρευτές της τρούφας αλλά και με ζώα που μπορεί να σου φάνε τα δέντρα.
4ο: Ένα παράδειγμα από την Ισπανία είναι ότι πολλοί αγρότες ξεκινούν την τρουφοκαλλιέργεια ως συμπληρωματική, στην πορεία όμως το κάνουν ως κατ' εξοχήν ενασχόληση γιατί αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα με το λιγότερο δυνατό κόστος. Σε γενικές γραμμές μια φυτεία 10 στρεμμάτων με έσοδα γύρω στα 800 - 1500€ το στρέμμα μπορεί να σου δώσει ένα ικανοποιητικό ετήσιο εισόδημα ως παραγωγός. Ως έμπορος και μεταποιητής θα μπορούσες μέχρι και να διπλασιάσεις το κέρδος σου ανάλογα το προϊόν που θες να προωθήσεις.
5ο: Η πιστοποίηση α) αν προωθείς φρέσκια τρούφα έγκειται στο γεγονός ότι τα δεντρύλιά σου είναι ήδη πιστοποιημένα, και β) αν προωθείς μεταποιημένα προϊόντα θες μια άλλη διαδικάσια που καλό είναι να συμβουλευτείς μια ιδιωτική εταιρία συμβούλων.
Ελπίζα να σε κατατόπισα
Με εκτίμηση
Χριστόπουλος