Το εγκαταλειμμένο τουριστικό ακίνητο του ελληνικού Δημοσίου στο Φανάρι της Κομοτηνής μεταμορφώνεται σε οικολογικό θέρετρο για επισκέπτες που επιλέγουν τον εναλλακτικό τουρισμό, σέβονται το περιβάλλον και απολαμβάνουν την πολυτέλεια της φύσης. Η ανάπλαση της παραθαλάσσιας έκτασης, συνολικού εμβαδού 600 στρεμμάτων, θα ξεκινήσει εντός του 2012 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 2,5 χρόνια, αλλάζοντας ριζικά την εικόνα της περιοχής σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα.
Παρά το γεγονός ότι το ακίνητο βρίσκεται σε μια εξαιρετικά προνομιούχα περιοχή (ανάμεσα στη λιμνοθάλασσα Ξηρολίμνη και το Θρακικό Πέλαγος), παραμένει για χρόνια απαξιωμένο και υποβαθμισμένο. Το δυτικό του τμήμα είναι -στο μεγαλύτερο μέρος του- αναξιοποίητο, ενώ το υπόλοιπο περιλαμβάνει ένα -σχεδόν εγκαταλειμμένο- κάμπινγκ του ΕΟΤ. Οι υφιστάμενες υποδομές βρίσκονται υπό διάλυση, ενώ αυθαίρετες και άναρχες χρήσεις, μπάζα και σκουπίδια αλλοιώνουν το σπάνιο τοπίο, εμποδίζοντας τη φυσική του λειτουργία ως καταφύγιο πουλιών και ως χώρο αναψυχής για ανθρώπους.
Ανάπλαση
Η ανάπλαση της περιοχής στοχεύει να αλλάξει εντελώς το σκηνικό εξαθλίωσης, δημιουργώντας υποδομές για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Επειδή η έκταση βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και εφάπτεται στο Εθνικό Πάρκο «Υγροτόπων Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας», ο σχεδιασμός που έχουν κάνει οι μελετητές της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων βασίζεται στις ήπιες μορφές ανάπτυξης, απόλυτα εναρμονισμένες με το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής. Οπως αναφέρουν και οι ίδιοι, «το δημόσιο κτήμα στο Φανάρι έχει σημαντικό δυναμικό ανάπτυξης οικοτουρισμού, που έχει μείνει ανεκμετάλλευτο έως τώρα, σε αντίθεση με πρότυπα μαζικού και ανεξέλεγκτου τουρισμού που έχουν αναπτυχθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας».
Η μελέτη, την οποία φέρνει στο φως η Real planet, περιλαμβάνει την ανακαίνιση και αποκατάσταση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των λουομένων (κάμπινγκ, αποδυτήρια, χώροι υγιεινής κ.λπ.). Οι κοινόχρηστοι χώροι διευρύνονται και δημιουργείται ένα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Για τη διαμονή των οικοεπισκεπτών υπάρχουν δύο επιλογές: η μία είναι το ανακαινισμένο κάμπινγκ του ΕΟΤ που προσφέρεται για διακοπές διαρκείας και η δεύτερη είναι οι νέες εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας, οι οποίες θα δημιουργηθούν για να εξυπηρετήσουν τους λουόμενους που επιθυμούν να διημερεύσουν στην παραλία.
Περίπτερα
Σε διαφορετικά σημεία του πάρκου θα κατασκευαστούν τρία περίπτερα - αναψυκτήρια, τα οποία θα λειτουργούν κατά τους θερινούς μήνες, σε σκιασμένο εξωτερικό χώρο κοντά στην αμμουδιά, σαν μικρές καντίνες, χωρίς τραπεζοκαθίσματα, για όρθια εξυπηρέτηση των λουομένων.
Επιπλέον, δημιουργείται ναυαγοσωστικός σταθμός, παρατηρητήρια πουλιών, χώρος στάθμευσης για Ι.Χ. και λεωφορεία και ένα κέντρο υποδοχής, σχεδιασμένο με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.
Στους κοινόχρηστους χώρους θα κατασκευαστούν ακόμη δύο πολυλειτουργικά γήπεδα ποδοσφαίρου 5x5, δύο γήπεδα μπάσκετ, δύο γήπεδα βόλεϊ, δύο γήπεδα τένις και δύο γήπεδα βόλεϊ παραλίας, για να φιλοξενήσουν αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και μία υπαίθρια παιδική χαρά και μία αρένα για ενόργανη γυμναστική. Για τους λάτρεις των ποδηλάτων, η μελέτη προβλέπει ένα δίκτυο διαδρομών μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, ενώ θα υπάρχει και ένα σύστημα αυτόματης ενοικίασης, δυναμικότητας περίπου 50ποδηλάτων.
Αντίστοιχα, θα κατασκευαστεί ένα δίκτυο περιπατητικών διαδρομών, κατάλληλο για περιβαλλοντική εκπαίδευση. Η βλάστηση της περιοχής ενισχύεται με νέες φυτεύσεις δέντρων και θάμνων, σε αρδευόμενη έκταση 30 στρεμμάτων και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα είδη της τοπικής χλωρίδας μέσα από τις πινακίδες ενημέρωσης και ερμηνείας του φυσικού περιβάλλοντος.
Η μελέτη ανάπλασης του Φαναρίου δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη διευκόλυνση της χρήσης του πάρκου από άτομα με ειδικές ανάγκες. Προβλέπεται η δημιουργία κατάλληλων και σύγχρονων υποδομών, ώστε να επιτρέπεται η ανεμπόδιστη μετακίνησή τους σε όλους τους χώρους του οικοπάρκου, ακόμη και στα παρατηρητήρια πουλιών. Για παράδειγμα, η πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα, θα γίνεται με ειδικούς κινητούς διάδρομους (ράμπες) πλάτους 1,30 και μήκους 300 μέτρων.
Κομποστοποίηση με φύκια
Ενα από τα βασικά προβλήματα που έπρεπε να λύσουν οι μελετητές του έργου ήταν οι τόνοι από φύκια που συσσωρεύονται στην παραλία, δημιουργώντας μια αντιαισθητική εικόνα. Η λύση βρέθηκε με τη δημιουργία μιας μονάδας κομποστοποίησης στη δυτική πλευρά του πάρκου, η οποία θα επεξεργάζεται όχι μόνο τα οργανικά απορρίμματα του πάρκου αλλά, κυρίως, τα φύκια της παραλίας. Το τελικό προϊόν, δηλαδή το λίπασμα, θα πωλείται στους αγρότες της περιοχής, αποφέροντας κέρδη στην επιχείρηση.
Πηγή: real.gr