Μετά την αποδοχή από το Δασαρχείο της πρότασης του Δήμου για την υιοθεσία του λόφου του Προφήτη Ηλία στη Μαγούλα, ο Δήμος προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης για την δεντροφύτευσή του.Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου έγινε στην αίθουσα συνεδρίασης του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Μαγούλας η παρουσίαση της πρότασης της συγκεκριμένης μελέτης. Παρότι σύμφωνα με τον μελετητή η πρόταση είναι έτοιμη κατά 85%, απομένουν κάποια τυπικά ζητήματα για να παρουσιαστεί η πλήρης μελέτη.
Την παρουσίαση «άνοιξε» ο Αντιδήμαρχος Μενέλαος Μίχας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να πρασινίσει ο λόφος, σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για το συγκεκριμένο θέμα, στις προσπάθειες να ξαναδοθεί στη χρήση του Δήμου ο λόφος.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο μελετητής δασολόγος, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση. Σύμφωνα με αυτή: η συγκεκριμένη ενέργεια του Δήμου αφορά σε έκταση 180 περίπου στρεμμάτων και πρόκειται για αναδάσωση ενός μεγάλου τμήματος κάτω από το υπάρχον αναψυκτήριο. Καμία άλλη εργασία δεν επιτρέπεται να γίνει από τον Δήμο.
Η πρόταση των μελετητών είναι να χρησιμοποιηθούν δέντρα με μικρό άνοιγμα φυλλώματος, που να έχουν δοκιμασθεί σε ανάλογο περιβάλλον, θάμνοι, αρωματικά φυτά. Προβλέπεται να φυτευθούν περίπου 15.000 φυτά και δέντρα.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις τόσο από δημοσιογράφους όσο και από Δημοτικούς Συμβούλους και πολίτες που παρακολούθησαν την παρουσίαση.
Το ιστορικό
Ο Νομάρχης Δυτ.Αττικής με την υπ΄αριθμ. 1520/2.9.1991 απόφασή του, είχε παραχωρήσει στην Κοιν.Μαγούλας κατά κυριότητα έκταση 238 στρεμμάτων για τη δημιουργία χώρου αναψυχής.
Για το λόγο αυτό συντάχθηκε στις 4/2/1992 πρωτόκολλο παράδοσης- παραλαβής της εν λόγω έκτασης από το Δασαρχείο Αιγάλεω προς την Κοιν.Μαγούλας.
Στη συνέχεια, η Κοινότητα ανέθεσε σε ιδιώτες μελετητές τη σύνταξη μελέτης για την ανάπλαση του λόφου και εκτελέσθηκε η πρώτη φάση του έργου, που αφορούσε την κατασκευή του χώρου και του αναψυκτηρίου.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής με την υπ΄ αριθμ. 2769/14.9.2006 απόφασή του, ανακάλεσε την ως άνω παραχώρηση , λόγω μη τήρησης των όρων αυτής.
Όταν αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή, διαπιστώθηκε ότι για την παρέμβαση στο στο Λόφο του Προφήτη Ηλία και την αναδάσωση αυτού, είχαμε δύο εναλλακτικές λύσεις :
α. Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το αρμόδιο Υπουργείο
ή
β. Την υιοθεσία της έκτασης από το Δήμο.
Επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία της υιοθεσίας, η έγκριση της οποίας αν και ήταν δυσκολότερο να επιτευχθεί σε σχέση με την σύναψη προγραμματικής σύμβασης, ήταν συντομότερη ως διαδικασία.
Ξεκινώντας με την υπ΄αριθμ. 18769/25.7.2011 επιστολή του Δημάρχου κ. Γεωργίου Αμπατζόγλου, ζητήσαμε από το Δασαρχείο Αιγάλεω να μας γνωρίσει τόσο το ιδιοκτησιακό, όσο και το καθεστώς διαχείρισης του Λόφου.
Πράγματι, το Δασαρχείο Αιγάλεω, με το υπ΄αριθμ. 2268/19.9.2011έγγραφό του, διευκρίνισε ότι η έκταση που σύμφωνα με τους Δασικούς χάρτες θα μπορούσε να υιοθετηθεί ανερχόταν σε 135,50 στρέμματα.
Παράλληλα με το υπ΄αριθμ. 18770/25.5.2011 έγγραφό μας, ζητήσαμε από την Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής την υιοθεσία της συγκεκριμένης Δημόσιας Δασικής έκτασης.
Η ανωτέρω υπηρεσία απαντώντας μας γνώρισε ότι κατ΄αρχήν δεν έχει αντίρρηση για την ικανοποίηση του αιτήματός μας , σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.998/1979, με την προϋπόθεση ότι θα αναλαμβάναμε τη σύνταξη μελέτης από Δασολόγο – Μελετητή και θα εξασφαλίζαμε τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου Αιγάλεω.
Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η αναδάσωση του λόφου του «Προφήτη Ηλία» Μαγούλας κρίνεται επιβεβλημένη και αναγκαία τόσο για οικολογικούς, περιβαλλοντικούς και αισθητικούς σκοπούς όσο και για λόγους προστασίας. Η συγκεκριμένη προς αναδάσωση έκταση βρίσκεται υπεράνω της πόλης της Μαγούλας σε επαφή με αυτή.
Η περιοχή δε της Μαγούλας εξαιτίας της θέσεως της – με την ανάπτυξη βιομηχανικών δραστηριοτήτων (κυρίως φορτηγών) σε κοντινή απόσταση από αυτή δέχεται και επιβαρύνεται με μεγάλο φορτίο αερίων ρύπων. Η ύπαρξη του λόφου του Προφήτη Ηλία και η μετατροπή αυτού σε αλσύλλιο αποτελώντας ένα μικρό περαστικό δάσος, αποτελεί ανάγκη και λύση για τη μείωση των αερίων ρύπων, την αύξηση του πρασίνου στη περιοχή, την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής κλπ/
Η έκταση επί του λόφου του Προφήτη Ηλία που σχεδιάζεται η αναδάσωση έχει έκθεση προς τη πόλη της Μαγούλας με μεγάλη ορατότητα από τη πόλη. Επίσης η εν λόγω έκταση έχει εύκολη πρόσβαση αποτελώντας ιδανική θέση για μελλοντική αξιοποίηση της από τους κατοίκους σαν φυσικό χώρος δασικής αναψυχής.
Επί πολλά χρόνια στην εν λόγω έκταση δεν υπάρχει φυσική αναγέννηση αποτελώντας η επιφάνεια της έκτασης χέρσο τμήμα, στο οποίο κατά καιρούς έχει γίνει εναπόθεση αδρανών υλικών και μεγάλων ποσοτήτων χώματος. Επίσης δε επί της εν λόγω έκτασης ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν γίνει έργα αντιστήριξης με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διάβρωσης και της μετακίνησης του επιφανειακού εδάφους που έχει δημιουργηθεί από την εναπόθεση μπαζών μετά από μεγάλες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα υλικά (χώματα) να κατακλύσουν τους δρόμους και τις κατοικίες της πόλης της Μαγούλας. Η εγκατάσταση βλάστησης επί της εν λόγω έκτασης αποτελεί ένα σημαντικό αντιδιαβρωτικό έργο.
Στο παρελθόν έγιναν ενέργειες για την αναδάσωση της έκτασης οι οποίες όμως δε τελεσφόρησαν.
Συγκεκριμένα εκπονήθηκε μελέτη η οποία εγκρίθηκε αλλά δεν εφαρμόστηκε. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη αναφερόταν σε διαφορετικό εμβαδό επιφάνειας και με διαφορετική εν μέρει χωροθέτηση.
Από την ημερομηνία εκπόνησης της συγκεκριμένης μελέτης έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα πλέον για την εφαρμογή της εν λόγω μελέτης να απαιτείται επικαιροποίηση ως προς τον προϋπολογισμό της και αναπροσαρμογή αυτής, αφού η υπάρχουσα μελέτη αναφερόταν σε διαφορετική επιφάνεια με αποκλίσεις και ως προς τη χωροθέτηση της έκτασης.
Επίσης η εν λόγω μελέτη είχε εγκριθεί από το δασαρχείο Αιγάλεω με σκοπό την αναδάσωση της έκτασης που είχε παραχωρηθεί από το ίδιο εν λόγω δασαρχείο. Λόγω μη πραγματοποίησης της αναδάσωσης καθώς και των λοιπών επεμβάσεων η εν λόγω παραχώρηση στη συνέχεια ανακλήθηκε από την εν λόγω υπηρεσία.
Πλέον η έκταση ζητείται για αναδάσωση με τη διαδικασία της υιοθεσίας και όχι με παραχώρησης κατά κυριότητα (όπως ίσχυε αρχικά), από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων, η οποία φέρει και το κύριο λόγο ως προς την έγκριση της μελέτης.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική εγκεκριμένη μελέτη δεν έφερε τεύχη δημοπράτησης έτσι ώστε το έργο να δημοπρατηθεί προς εκτέλεση.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή ήδη έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες κρίνουμε ως αναγκαία την αναδάσωση μέρους του λόφου «Προφήτη Ηλία» Μαγούλας μέσα από συντεταγμένες δράσεις όπως είναι η ανάθεση της υιοθεσίας της έκτασης προς αναδάσωση, η διόρθωση, συμπλήρωση και αναθεώρηση της μελέτης καθώς η σύνταξη τευχών δημοπράτησης έτσι ώστε το έργο μετά την έγκριση της μελέτης να δημοπρατηθεί προς εκτέλεση άμεσα.
Για όλους αυτούς του λόγους ανατέθηκαν στον Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο κ. Ελευθέριο Καραπιδάκη, οι εργασίες που αναφέρθηκαν παραπάνω και τα αποτελέσματα των οποίων θα αναλυθούν άμεσα μετά.
Από όσα ακούστηκαν, γίνεται, πιστεύουμε σαφές ότι με συντονισμένες και παράλληλες ενέργειες, κατορθώσαμε πριν από λίγες ημέρες, με την υπ΄αριθμ. 1147/22.12.2011 απόφαση της Δ/νσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, να εγκριθεί η υιοθεσία «Δασικής έκτασης» στη θέση Προφήτης Ηλίας , που αφορά 135,50 στρέμματα.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στη συμβολή του Δημάρχου Γεωργίου Αμπατζόγλου που με καίριες παρεμβάσεις άνοιξε το δρόμο και παρέκαμψε όποιες αντιδράσεις παρουσιάσθηκαν από τις υπηρεσίες, αφού τα τελευταία χρόνια για το θέμα του λόφου, είχαμε χάσει την εμπιστοσύνη τους εξαιτίας άστοχων ενεργειών, αλλά και του νέου μας δημάρχου κ. Γιώργου Τσουκαλά, που συνεχίζοντας έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την επίτευξη του στόχου.
Φωτογραφία: Panoramio από giout