Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των τοπικών συμβουλίων της Ηπείρου και περισσότερο της περιοχής του ορεινού όγκου Τζουμέρκων προκαλεί ο νόμος του υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στον Αραχθο ποταμό.
Οπως ισχυρίζονται οι παράγοντες της περιοχής, το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να υποβαθμίσει την περιοχή και να αλλοιώσει τον πολιτιστικό της χαρακτήρα. Πλήθος φορέων της τοπικής κοινωνίας υποστηρίζει με υπόμνημά του ότι, πέρα από τις προφανείς «μεθοδεύσεις και εξυπηρετήσεις», το πρόβλημα για τα Τζουμέρκα και τον Αραχθο γιγαντώνεται καθώς έχει ήδη επιβαρυνθεί από δύο μεγάλα φράγματα.
Ενα ακόμη μεγάλο φράγμα θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη γέφυρα της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ανεπανόρθωτες δυσμενείς οικονομικές συνέπειες στην αξιόλογη προσπάθεια ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή (ράφτινγκ, ξενώνες).
Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Οικονόμου, «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε σε τι αποσκοπεί η κατασκευή του συγκεκριμένου φράγματος ενώ υπάρχουν ήδη άλλα δύο.
Είναι σαφές ότι με τη διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος και τις διατάξεις των άρθρων 52 και 56 παρακάμπτεται ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος έχει γίνει το 2003 και προσδιόρισε τις βασικές προτεραιότητες και τις στρατηγικές επιλογές για ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη στην περιφέρειά μας, με ορίζοντα 15 ετών, χωρίς να προβλέπει την κατασκευή φραγμάτων ισχύος μεγαλύτερης των 15 ΜW. Γι' αυτό μάλιστα το ΣτΕ ακύρωσε και την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων του υδροηλεκτρικού φράγματος Αραχθου. Τώρα πάνε με πολιτικαντισμούς να κατασκευαστούν δύο έργα 100 και 45 MW».
Πηγή:protothema.gr