Της Νέλλης Ψαρρού
Η γη είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο παραγωγής. Και στην Ελλάδα, ειδικά χάρη στις «στρατηγικές επενδύσεις εθνικής σημασίας», που σύμφωνα με τη νομοθεσία «fast-track» επιτρέπουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, χρήση δασών και αιγιαλού, η γη σήμερα δίνεται φτηνά. Πολύ φτηνά...
Στην καταπράσινη βόρεια Εύβοια οι ντόπιοι βγήκαν το 2007 στα βουνά και κατάφεραν, τότε που μαίνονταν οι καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, να σβήσουν 235 μικροεστίες και να σώσουν τον τόπο τους από την καταστροφή. Ένα αδιανόητα πυκνό πευκόδασος ξεκινά λίγο έξω από τη Χαλκίδα και σταματά στη θάλασσα. Εκεί, στο Μαντούδι, επιδιώκεται με διαδικασίες fast-track, αλλά και με τις γνωστές μεθοδεύσεις του ψεύδους, της συκοφαντίας και του τραμπουκισμού, η δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.).
Η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει νωρίτερα: ήδη από το 2006 η εταιρεία Ήρων-Θερμοηλεκτρική του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ είχε προτείνει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αρχικά με βιομάζα και στη συνέχεια με καύση λιθάνθρακα, και πήρε έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) στις αρχές του 2007. Οι 500 θέσεις εργασίας που υποσχόταν η εταιρεία αποτελούσαν το «καρότο» σε μια περιοχή που, από τότε που έκλεισε η πτωχευμένη εταιρεία ΒΙΟΜΑΓΝ, η οποία εκμεταλλευόταν το πλούσιο μετάλλευμα της περιοχής, μαστιζόταν από την ανεργία. Όμως το «καρότο» ολοένα και μαραινόταν –σύντομα οι θέσεις εργασίας έγιναν 180, με τις 80 από αυτές να αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό– και κάποιοι πολίτες κινητοποιήθηκαν για να ενημερώσουν τους συντοπίτες τους για την επαπειλούμενη υποβάθμιση της περιοχής τους. Η έντονη κινητοποίηση που ακολούθησε ματαίωσε τα σχέδια – προσωρινά. Και μετά ήρθε το νομοσχέδιο fast-track, που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2010 από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, προκειμένου να ξεπεραστούν τα... γραφειοκρατικά προβλήματα των πολυπόθητων επενδύσεων που γίνονται με 50% κρατική επιχορήγηση! Και τα σχέδια επανήλθαν. Με άλλον αέρα αυτήν τη φορά.
Τουριστική... βιομηχανία
Τώρα επιδιώκεται ο χαρακτηρισμός της εν λόγω περιοχής ως ΒΙ.ΠΕ. (Βιομηχανικής Περιοχής). Αυτό σημαίνει ότι, πέραν της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το υγροποιημένο αέριο αυτήν τη φορά, η εταιρεία θα μπορεί να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα υψηλής όχλησης, όπως για παράδειγμα διαχείριση αποβλήτων. Άλλωστε η εταιρεία έχει προσφάτως εκδηλώσει ενδιαφέρον και γι' αυτόν τον κλάδο, την ίδια ώρα που νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Α.Π.Ε. (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) βαφτίζει την καύση σκουπιδιών ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και την πριμοδοτεί! Το γεγονός ότι οι προτεινόμενες θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί ήδη στις 80 δεν εμποδίζει ούτε την εταιρεία ούτε τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου να προπαγανδίζουν το έργο ως σωτηρία για την ανάπτυξη της περιοχής, παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο έργο έρχεται σε αντίθεση με τις αγροτικές και τουριστικές δραστηριότητες των ντόπιων και, άρα, θα ανακόψει ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας."
[...]
"Και πράγματι, στις 28/11/2011 η κα Π. Ζέικου υπογράφει έγγραφο με το οποίο, στρεβλώνοντας τα πραγματικά δεδομένα του χωροταξικού σχεδιασμού, χαρακτηρίζει την υποψήφια επένδυση και τη Μ.Π.Ε. «συμβατή με τις κατευθύνσεις του υφιστάμενου Χωροταξικού Σχεδιασμού». Χαρακτηρίζει δηλαδή τη δημιουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού 1.160 MWe (όταν στη Μεγαλόπολη είναι μόλις 850 MWe) συμβατή με τις αγροτικές και τις ήπιες τουριστικές δραστηριότητες που ορίζει το ίδιο το χωροταξικό!
Να σημειωθεί ότι προϊσταμένη της κας Ζέικου, δηλαδή γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης, είναι η κα Μαρία Καλτσά. Η κα Καλτσά, που κατέλαβε τη θέση της γενικής γραμματέως ύστερα από τη διαδικασία κατάθεσης βιογραφικών που εισήγαγε ο Γιώργος Παπανδρέου και επελέγη ανάμεσα σε 23.000 αιτούντες, ήταν από τις 27/6/2007 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ! [...].