Η Διεύθυνση Δασών Ν. Ροδόπης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Α.Μ.Θ. και με την αρωγή του Δήμου Κομοτηναίων και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, διοργάνωσε, χθες, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν εκεί, αλλά και πολλοί ενήλικες που θέλησαν να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την ωραία γιορτή για να ενημερωθούν από τους δασολόγους για τα οφέλη του δάσους και να πάρουν δενδρύλλια τα οποία διατέθηκαν δωρεάν από την υπηρεσία.
Σε διάφορα ταμπλό που στήθηκαν στην πλατεία από τους ίδιους τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Δασών, αναρτήθηκαν οι ζωγραφιές των μικρών μαθητών με τα μηνύματά τους για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά το δάσος
Είναι η πρώτη φορά που η Διεύθυνση Δασών αναλαμβάνει αυτή τη μέρα να… αφήσει το δάσος στο οποίο βρίσκεται όλο το χρόνο και να διαδραματίσει ενημερωτικό ρόλο, όχι τόσο προς τους μικρούς κατοίκους της περιοχής, όσο προς τους ενήλικές του…
«Νομίζουμε ότι οι καιροί πλέον επιβάλλουν αυτές τις δράσεις, πρέπει να ανοιχτούμε στο ευρύ κοινό», εξηγεί ο δασολόγος Δημήτρης Κεραμιτζής. «Εμείς στοχεύσαμε σήμερα με την εκδήλωση αυτή διπλά, ο πρώτος στόχος μας είναι οι νεαρές ηλικίες, είναι να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον, να τους εμφυσήσουμε αυτό το φιλοδασικό πνεύμα που αν θα κάνετε μια γύρα στις εργασίες τους θα δείτε ότι δε χρειάζεται κάνουμε κάτι. Τα παιδιά είναι πιο ευαισθητοποιημένα και πιο ξεκάθαρα απ’ ότι εμείς, που ενδεχομένως να έχουμε και κάποιες αμφιβολίες. Κι ο δεύτερος στόχος είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες, οι συμπολίτες μας όλοι που είναι είτε γονείς, οικογενειάρχες, είτε από τον επαγγελματικό τους χώρο συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το φυσικό περιβάλλον ή με το δάσος. Για τις μικρές ηλικίες δε χρειάζεται να σας πω κάτι. Το βλέπετε και μόνοι σας, από προσέλευση, από την ευχαρίστηση και τη δραστηριότητα που δείξανε στις εργασίες τους. Τώρα για εμάς τους υπόλοιπους νομίζω ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τα κλισέ της καθιέρωσης της μίας μέρας του χρόνου για να γιορτάζουμε οτιδήποτε είναι αυτό που γιορτάζουμε, πρέπει αν θέλουμε να έχουμε μέλλον σ’ αυτόν τον πλανήτη, να στραφούμε σε δράσεις συμμετοχικές, δηλαδή του «εμείς» κι όχι του «εγώ» και δράσεις διαρκείς, όλο το χρόνο. Στα πλαίσια αυτά, αυτό που κάνουμε εμείς αυτή τη στιγμή είναι να επιστήσουμε την προσοχή στο πού βρισκόμαστε, να δώσουμε να καταλάβει ο κόσμος ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και θα γίνουν ακόμα δυσκολότεροι, και δεν πρέπει να αφήσουμε την οικονομική κρίση που περνά τώρα η χώρα μας να γίνει και οικολογική κρίση όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και διεθνώς», τόνισε.
Ο κ. Κεραμιτσής επεσήμανε ότι η κρίση δεν επηρεάζει μόνο τα πορτοφόλια μας και τις ζωές μας, αλλά έμμεσα ή άμεσα επηρεάζει και τις δράσεις μας και το περιβάλλον. Είτε αυτό είναι δασικό περιβάλλον, είτε είναι λίμνες θάλασσες, κλπ.
Παράνομη υλοτόμηση
Το αποτέλεσμα της κρίσης στο περιβάλλον και το δάσος, φάνηκε φέτος με την παράνομη υλοτόμηση σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και στη δική μας.
«Να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις. Η οικονομική κρίση έφερε ανθρώπους στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, οπότε καταλαβαίνετε ότι ο άνθρωπος για ζεστάνει την οικογένειά τους ψάχνει να βρει λύσεις. Από αυτό μέχρι το στάδιο να κόβει ξύλα και να εμπορεύεται και να κερδίζει, έχει μια μεγάλη διαφορά. Οπωσδήποτε έχουμε συμπτώματα από την πρώτη κατάσταση που σας είπα παράνομης ξύλευσης, η οποία πιστεύουμε ότι βρίσκεται υπό έλεγχο. Ως τώρα έχουν γίνει πρωτόκολλα μηνύσεων, έχουμε παραβάτες που τους έχουμε παραπέμψει περαιτέρω στις δικαστικές αρχές. Το ευχάριστο για μας είναι ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα εκτεταμένης εμπορίας. Δηλαδή να κόβουν μεγάλες ποσότητες και να τα εμπορεύονται. Πιστεύω ότι σε σχέση με άλλους νομούς είμαστε σε καλό δρόμο. Αυτό οφείλεται προφανώς και στον κόσμο που ίσως το βλέπει λίγο διαφορετικά και στην υπηρεσία. Πιστεύω ότι υπάρξει μια συνεργασία. Λύσεις θα βρεθούν. Εμείς στο πλαίσιο αυτό που μας αφορά σαν υπηρεσία και σαν επιστήμονες, έχουμε κάνει τις προτάσεις μας προς την Κεντρική Διοίκηση, ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί κεντρικά και πανελληνίως. Δεν μπορεί να αφεθεί η λύση του στον εκάστοτε προϊστάμενο μιας νομαρχιακής υπηρεσίας. Είναι μια λύση που απαιτεί χρήματα, για να μπορέσουν να κοπούν τα ξύλα που είναι προγραμματισμένα να κοπούν βάσει διαχειριστικών μελετών, όπως γίνεται, δηλαδή, κάθε χρόνο μέσα στα πλαίσια των μελετών μας χωρίς να επιβαρύνουμε το δάσος, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε έγκαιρα και να μπορέσουμε να χορηγήσουμε στις ομάδες αυτές των ανθρώπων των παραδασόβιων πληθυσμών, τουλάχιστον, να καλύψουν κάποιες ανάγκες τους. Εμείς αυτό ζητάμε. Τίποτε άλλο», υπογράμμισε ο δασολόγος.
Υποχρηματοδότηση και έλλειψη προσωπικού
Τα προβλήματα των δασικών υπηρεσιών της χώρας σε χρηματοδότηση και προσωπικό, χρονολογούνται προ κρίσης. Τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση ακολουθεί καθοδική πορεία, ενώ η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό γίνεται με το σταγονόμετρο. Οι διευθύνσεις δασών στην εποχή της κρίσης ζουν τη διόγκωση του προβλήματος.
«Η έλλειψη πόρων ισχύει εδώ και χρόνια για μας», σχολιάζει ο κ. Κεραμιτζής, «παρ’ ότι από πλευράς αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων, αν θα δείτε, το νομικό πλαίσιο συνέχεια διευρύνεται και συνεχώς. Παίρνουμε καινούργιες αρμοδιότητες, όπως τώρα με την κατάργηση της Αγροφυλακής, αλλά και πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα, σε ζώνες ειδικής προστασίας. Οι χορηγούμενες πιστώσεις, ωστόσο, είναι σε επίπεδο που συνεχώς φθίνουν και μπορώ να πω ότι είναι σε επίπεδο που ίσα-ίσα να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε βασικές υποχρεώσεις. Αυτό βέβαια είναι ένα πρόβλημα, ένα άλλο πρόβλημα όσο και να φαίνεται περίεργο και να θέλουμε να μειώσουμε το δημόσιο τομέα, εντούτοις είναι κάποιες υπηρεσίες που είναι τόσο ευρύ το έργο τους και είναι τόσα πολλά τα χρόνια που έχουν να γίνουν κάποιες τοποθετήσεις επιστημονικού προσωπικού, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πλέον. Και όσο η γραφειοκρατία δεν αλλάζει, έχουμε γίνει υπηρεσία γραφείου, παρά βουνών και υπαίθρων. Αυτό για μας είναι σημαντικό πρόβλημα γιατί δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά που τόσα χρόνια μαθαίναμε, διαβάζαμε και συνεχίζουμε και διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε. Για μας αυτό είναι το κρίσιμο θέμα. Έστω και μ’ αυτά που έχουμε τώρα, τις φειδωλές πιστώσεις, εντούτοις υπάρχει διάθεση να εργαστούμε παραπάνω και να ικανοποιήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό αυτά που απαιτούν οι περιστάσεις, παρόλα αυτά το όλο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί είτε αυτό είναι νομικό είτε είναι οικονομικό μας δημιουργεί προσκόμματα», σημείωσε.
Σήμερα στη διεύθυνση, το προσωπικό μαζί με τους δασοφύλακες είναι 35 άτομα. «Φανταστείτε ότι έχουμε γύρω στους 20 αγροφύλακες κι ότι αυτοί οι άνθρωποι για να μπορέσουν να επιβλέψουν τις περιοχές τους χρειάζεται, αν όχι σε ημερήσια βάση τουλάχιστον μια, δυο φορές την εβδομάδα να πηγαίνουν στην περιοχή τους, να μετακινούνται. Οι περιοχές αυτές είναι ανεξάρτητες, οπότε καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί έναν όγκο και μια δαπάνη η οποία ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια που ήταν τα προηγούμενα χρόνια».
Αυτοί λοιπόν οι εργαζόμενοι πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες του δάσους και της υπαίθρου της Ροδόπης. Πρόκειται για μια έκταση που φτάνει πλέον, μετά και την κατάργηση της Αγροφυλακής τα 2,5 εκατ. στρέμματα.
Στη γιορτή της πλατείας μοιράστηκαν δέντρα από το φυτώριο της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης. Πρόκειται για καλλωπιστικά είδη, όπως πικροδάφνες, κυδονίαστρα, τούγιες, δενδρολίβανα και άλλα, εύκολα στο φύτεμα, αλλά και τη φροντίδα, για να γεμίσουν οι κήποι και οι αυλές, αλλά κυρίως το μυαλό των ανθρώπων με πράσινο…
Πηγή: http://ipatrida.gr/?p=1775