Η αφαίρεση της διάταξης που επέτρεπε ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών σε Ψυρρή και Μεταξουργείο ήταν ίσως η σημαντικότερη επέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος στο κείμενο του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε χθες. Στα 130 άρθρα του νόμου προστέθηκαν και δέκα τροπολογίες, με πιο ενδιαφέρουσα την πρόβλεψη μέτρων για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς μετά το τέλος του κύκλου ζωής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα του περιβαλλοντικού κόσμου. Κατά τα λοιπά, ο κορμός του νομοσχεδίου, που συνάντησε το προηγούμενο διάστημα μεγάλες αντιδράσεις, παρέμεινε σταθερός.
Πιο συγκεκριμένα:
• Με μια νέα διάταξη ορίζεται ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου μπορούν να θεσπιστούν διατάγματα προστασίας περιοχών Natura με το παλαιό καθεστώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ετοιμάζεται να «βγάλει από το συρτάρι» μία σειρά έτοιμων διαταγμάτων, που δεν είχαν θεσπιστεί λόγω αντιδράσεων (κυρίως οικονομικών ή μικροπολιτικών), σε μια κίνηση «καλής θελήσεως».
• Μία διάταξη επέτρεπε σεισμικές έρευνες και σε δημοτικά οικόπεδα, χωρίς τη συναίνεση των δήμων, με απλή γνωστοποίηση. Η διάταξη αυτή επαναδιατυπώθηκε, επιτρέποντας χωρίς άδεια έρευνες διάρκειας έως 3 μηνών, ενώ για μεγαλύτερες θα απαιτείται η συναίνεση του δήμου.
• Για τους παράνομους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Αττική, τους οποίους το νομοσχέδιο νομιμοποιούσε για διάστημα 5 ετών, το διάστημα μειώθηκε στα 3 έτη, ενώ διευκρινίστηκε ότι η νομιμοποίηση αφορά το σημείο στο οποίο σήμερα λειτουργούν. Το ενδιαφέρον είναι ότι αφαιρέθηκαν δύο: των Βριλησσίων (λόγω εσωκομματικής αντίδρασης) και του Πειραιά.
• Επαναδιατυπώθηκε διάταξη για τις περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπονται ΑΠΕ (περιοχές αποκλεισμού), έπειτα από υπόδειξη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Στο αρχικό κείμενο ο αποκλεισμός ίσχυε μόνο εφόσον οι περιοχές αυτές ήταν αποτυπωμένες στο γεωπληροφοριακό σύστημα του φορέα αδειοδότησης. Με τη νέα διατύπωση, ο πρώτος λόγος παραμένει στο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ.
Να σημειωθεί ότι στις βασικές διατάξεις επί των οποίων υπήρξαν αντιδράσεις, όπως οι αλλαγές στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, οι χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές και το νέο σύστημα διαχείρισης των περιοχών Natura δεν υπήρξαν αλλαγές.
Οσον αφορά τις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση ή βουλευτές:
• Προβλέπεται ο καθορισμός μέτρων για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς μετά το τέλος του κύκλου ζωής των ΑΠΕ. Πρόκειται για μια θετική ρύθμιση, καθώς επιστημονικοί φορείς επανειλημμένως επισήμαιναν τον κίνδυνο να βρεθούν έπειτα από μερικά χρόνια εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις στα βουνά.
• Επιτρέπεται και πάλι το κυνήγι με τη «χρήση» εκπαιδευμένων γερακιών. Η ρύθμιση προκάλεσε την αντίδραση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
• Νομιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στην πρώην αμερικανική βάση στη Νέα Μάκρη.
• Επιτρέπεται να ανεγερθούν σε δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν τουριστικούς λιμένες ή τουριστικά καταφύγια.
• Επιτρέπεται η κατασκευή νέων υποσταθμών για την εξυπηρέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε περιοχές όπου το δίκτυο έχει κορεστεί.
• Ορίζεται ότι οι βιομηχανικές δραστηριότητες που προκαλούν ρύπανση από αέριες εκπομπές δεν μπορούν να κατατάσσονται σε διαφορετική κατηγορία, αν ασκούνται εντός επιχειρηματικών πάρκων.
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1076852/article/epikairothta/politikh/veltiwtikes-allages-sto-nomosxedio-toy-yp-perivallontos