Υποχωρώντας στις διεθνείς πιέσεις, η κυβέρνηση της Τανζανίας εγκατέλειψε τελικά τα σχέδια για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο εθνικό πάρκο του Σερενγκέτι, από το οποίο περνά η μεγαλύτερη μετανάστευση άγριων ζώων στη Γη.
Η κυβέρνηση της χώρας ενημέρωσε την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ότι ο σχεδιαζόμενος αυτοκινητόδρομος από τη λίμνη Βικτόρια μέχρι τις ακτές δεν θα περιλαμβάνει το τμήμα των 53 χιλιομέτρων που θα περνούσε από το πάρκο.
Αυτό σημαίνει ότι οι υφιστάμενοι χωματόδρομοι δεν θα ασφαλτοστρωθούν.
«Δεδομένου ότι η απειλή δεν υφίσταται πλέον, η Επιτροπή αποφάσισε να μην εντάξει το πάρκο στη λίστα των απειλούμενων Τοποθεσιών Παγκόσμιας Κληρονομιάς» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της UNESCO.
Κάθε χρόνο, περίπου δύο εκατομμύρια ζώα, κυρίως γκνου και ζέβρες, μετακινούνται μέσω του Σερενγκέτι στο καταφύγιο Μασάι Μάρα της Κένυας, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες.
Η περιοχή θεωρείται η σημαντικότερη μεταναστευτική διαδρομή που απομένει στον πλανήτη.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς προειδοποιούσαν ότι η ασφαλτόστρωση του χωματόδρομου που περνά σήμερα από το Σερενγκέτι θα εμπόδισε τα ζώα να φτάσουν στους νερόλακκους από τους οποίους εξαρτώνται την ξηρή περίοδο.
Επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι οι συγκρούσεις με τα διερχόμενα αυτοκίνητα και τα σύννεφα σκόνης που θα σήκωναν θα μείωναν τον αριθμό των γκνου από τα 1,3 εκατομμύρια στις 300 χιλιάδες.
Από την πλευρά της, κυβέρνηση της Τανζανίας επέμενε για καιρό ότι ο δρόμος χρειάζεται για να συνδέσει απομονωμένες κοινότητες, και υποστήριζε ότι τα μέτρα για την προστασία της φύσης δεν μπορούν να εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας.
Οι επικριτές του σχεδίου αντέτειναν ότι ο δρόμος θα επιδείνωνε την οικονομία της περιοχής καταστρέφοντας έναν σημαντικό πόλο έλξης για τους τουρίστες.
Κατά της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου είχαν ταχθεί μεταξύ άλλων το Αφρικανικό Δίκτυο για την Ευημερία της Άγριας Ζωής (ANAW), η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η Ζωολογική Εταιρεία της Φρανκφούρτης και το Ίδρυμα για την Αφρικανική Άγρια ζωή.
Newsroom ΔΟΛ