Σοβαρές διαρροές πετρελαίου και αερίου συμβαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα στις πλατφόρμες εξόρυξης της Βόρειας Θάλασσας, αποκαλύπτει έγγραφο της αρμόδιας αρχής το οποίο αποκαλύπτει ο Guardian.
Το έγγραφο περιλαμβάνει τις εταιρείες που προκάλεσαν 100 «μεγάλες» και «σημαντικές» διαρροές τη διετία 2009-2010, από τις οποίες οι περισσότερες δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.
Οι αποκαλύψεις δείχνουν να θέτουν υπό αμφισβήτηση τις διαβεβαιώσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις που σχεδιάζονται στην Αρκτική.
Η πλατφόρμα όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα περιστατικά, με την ονομασία Brent Charlie, ανήκει στην ολλανδο-αγγλική Shell, η οποία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις στις θάλασσες του Μποφόρ και του Τσούκσι.
Στη χειρότερη από τα επτά ατυχήματα που συνέβησαν στην εξέδρα σε μια διετία, τέσσερις τόνοι αερίου διέρρευσαν και οδήγησαν στη διακοπή της παραγωγής τον περυσινό Απρίλιο. Λόγω των προβλημάτων ασφάλειας, η Shell σταμάτησε τον φετινό Ιανουάριο τις εξαγωγές πετρελαίου από την πλατφόρμα Brent Charlie και τρεις άλλες πλατφόρμες στη Βόρεια Θάλασσα. Και την περασμένη πέμπτη η αρμόδια βρετανική αρχή απείλησε να διακόψει ορισμένες δραστηριότητες στην Brent Charlie επικαλούμενη θέματα ασφάλειας τα οποία δεν δημοσιοποιήθηκαν.
Δεύτερη σε αριθμό διαρροών τη διετία 2009-2010 έρχεται η γαλλική Total και ακολουθούν η δανική Maersk και η καναδική Talisman.
Ο Guardian απέκτησε το επίμαχο έγγραφο από την Εκτελεστική Αρχή Υγείας και Ασφάλειας (HSE), εκμεταλλευόμενος τη βρετανική νομοθεσία για την ελευθερία στην πληροφόρηση.
Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν ανώνυμα στην εφημερίδα, οι πιο επικίνδυνες πλατφόρμες είναι αυτές που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970, όταν ανακαλύφθηκαν υδρογονάνθρακες στη Βόρεια Θάλασσα, και πλησιάζουν τώρα το τέλος της ζωής τους. Από την πλευρά τους, οι εταιρείες ενέργειας διαβεβαιώνουν ότι δεν παραμελούν τα θέματα ασφάλειας σε αυτές τις παλιές εξέδρες.
Οι εταιρείες διαψεύδουν επίσης τους ισχυρισμούς ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες αποφεύγουν να αναφέρουν τις διαρροές, φοβούμενοι ότι θα σταματήσει η παραγωγή και θα χάσουν τις δουλειές τους.