Το 2010 ήταν επίσης η πρώτη χρονιά που οι αναπτυσσόμενες χώρες ξεπέρασαν σε πράσινες επενδύσεις τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι επενδύσεις της Κίνας, αυξημένες κατά 28% στα 48,9 δισ. δολάρια, αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα πέμπτο του συνόλου.
Οι λόγοι για τη σημαντική αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολλοί -μεταξύ άλλων, οι αμερικανικές επενδύσεις στις ΑΠΕ μετά την οικονομική κρίση του 2008 και οι σταθερά υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων.
Η έκθεση, με τίτλο Παγκόσμιες Τάσεις στις Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), τη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης της Φρανκφούρτης και της Bloomberg New Energy Finance.
Όπως αναφέρει το AFP, η έκθεση εξέτασε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανεμογεννήτριες, γεωθερμία και βιομάζα με ισχύ άνω του 1 Megawatt, όλα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια με ισχύ από 0,5 έως 50,0 MW, όλα τα φωτοβολταϊκά πάρκα άνω των 0,4 MW, καθώς και όλες τις εγκαταστάσεις κυματικής ενέργειας και βιοκαυσίμων με χωρητικότητα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου λίτρων το χρόνο.
Αν εξαιρεθούν από την καταμέτρηση τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν πέρυσι στο 8,1% της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτροπαραγωγής, συγκριτικά με 7,1% το 2009.
Το ποσοστό συμμετοχής μπορεί να φαίνεται μικρό, ωστόσο οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν στο 34% της αύξησης στην εγκατεστημένη ισχύ το 2010.
Άλλα σημεία της έκθεσης:
Η αιολική ενέργεια, που θεωρείται η πλέον ώριμη τεχνολογία ΑΠΕ, συνέχισε να κυριαρχεί στον κλάδο με επενδύσεις 94,7 δισ. δολαρίων.
Οι επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια έφτασαν τα 26,1 δισ. Αν όμως ληφθούν υπόψη οι επενδύσεις σε μικρές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, για παράδειγμα σε στέγες, η ηλιακή ενέργεια σχεδόν ισοφαρίζει την αιολική σε επενδύσεις.
Η σχέση κόστους-απόδοσης αυξήθηκε εντυπωσιακά τόσο στην αιολική όσο και στην ηλιακή ενέργεια: το κόστος των φωτοβολταϊκών πάνελ για κάθε Megawatt έπεσε κατά 60%, ενώ των ανεμογεννητριών κατά 18%.
Πηγή: www.in.gr