Στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν ταυτοποιηθεί ενώ η ταξινόμησή τους θα έπαιρνε πάνω από.... 1.000 χρόνια.
Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι ειδικοί στο Public Library of Science, πολλά είδη προτού καλά-καλά μελετηθούν θα έχουν εκλείψει...
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο που κάνει Βρετανός επιστήμονας: «Είναι ίσως ενδεικτικό του ναρκισσισμού που συνοδεύει τον άνθρωπο το γεγονός ότι γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των βιβλίων στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ -22.194.65 μέχρι την 1η Φεβρουαρίου- αλλά δεν μπορούσαμε να πούμε πόσα διαφορετική είδη ζώων και φυτών μοιράζονται τον πλανήτη μας.
» Τώρα όμως φαίνεται ότι μπορούμε. Είναι κάτι που μελετούσαμε εδώ και πολλά χρόνια και προσπαθούσαμε να λύσουμε ακολουθώντας διαφορετικές προσεγγίσεις.»
Από τα 8,7 εκατομμύρια, η συντριπτική πλειοψηφία είναι ζώα, για να ακολουθήσουν μύκητες, φυτά, πρωτόζωα και χρώμιστα.
Από τη μέτρηση εξαιρούνται τα βακτήρια και άλλες μορφές μικρο-οργανισμών.
«Με το ρολόι της εξάλειψης να χτυπάει τώρα γρηγορότερα για πολλά είδη, πιστεύω πως η επιτάχυνση της απογραφής των ειδών της Γης έχει υψηλή επιστημονική και κοινωνική προτεραιότητα» δήλωσε ο Καμίλιο Μόρα του Πανεπιστημίου της Χαβάης και του Πανεπιστημίου Νταλχάουζι στο Χάλιφαξ του Καναδά, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Ο Μόρα και η ομάδα του υπολόγισαν πως υπάρχουν 6,5 εκατομμύρια είδη στην ξηρά και 2,2 εκατομμύρια στα βάθη των ωκεανών.
Η μελέτη τους έχει συνολικό περιθώριο σφάλματος 1,3 εκατομμύριο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πως το 86% των ειδών που υπάρχουν στην ξηρά και το 91% των ειδών που υπάρχουν στους ωκεανούς δεν έχουν ακόμη περιγραφεί, συμπέραναν οι επιστήμονες.
«Η ποικιλία της ζωής είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του πλανήτη μας» αναφέρουν στη μελέτη.
Newsroom ΔΟΛ