Κλίμα, ένα παγκόσμιο δίκτυο

earthclimateΤο πόρισμα των επιστημόνων προκύπτει από τη συγκριτική εξέταση ιζημάτων εδάφους ηλικίας 17.000 ετών. Η ερευνητική ομάδα υπό τον Ένο Σίφους από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης συνέκρινε δείγματα ιζημάτων από το Μαλάουι και τη Ζάμπια με αντίστοιχα από τη Γροιλανδία. Διαπίστωσε ότι οι κρύες περίοδοι στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη είναι σε σημαντικό βαθμό υπεύθυνες για έτις ντονες βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Αφρική.

Τους επιστήμονες βοηθησε η υγρασία στα υπολείμματα φυτών μέσα στα εξεταζόμενα ιζήματα. Από αυτά διαπιστώθηκε ότι σε περιόδους πιο χαμηλών θερμοκρασιών στο βόρειο μισό του πλανήτη βρέθηκαν στα ιζήματα περισσότερα υπολείμματα φυτών που ευδοκιμούν σε υγρά και τροπικά κλίματα. Οι επιστήμονες θεωρούν ως αιτία για την κλιματική αλληλεξάρτηση τόσο μακρινών μεταξύ τους περιοχών τη μετατόπιση της ζώνης χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης γύρω από τον Ισημερινό.

Κρύο στο Βορρά, βροχές στο Νότο;

Το ανατρεπτικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι αλλάζει ως ένα βαθμό την καθιερωμένη άποψη της έρευνας σχετικά με τη διαμόρφωση των κλιματικών συνθηκών. Αυτοί εκτιμούσαν μέχρι τώρα ότι ο κύριος παράγοντας διαμόρφωσης των καιρικών συνθηκών στη νοτιοανατολική Αφρική είναι ο Ινδικός Ωκεανός. Τα πορίσματά τους όμως μιλάνε για σημαντική επίδραση του κλίματος της περιοχής από τα καιρικά φαινόμενα του βόρειου ημισφαιρίου.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στα βόρεια του πλανήτη σπρώχνουν προς το Νότο τη ζώνη χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, η οποία ευθύνεται για συχνές και έντονες βροχοπτώσεις. Έτσι μετατοπιζόμενη αυτή η ζώνη στα νότια οδηγεί σε ένταση των βροχών στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, λόγω της ίδιας μετατόπισης, μειώνονται αισθητά οι βροχοπτώσεις στις παρακείμενες περιοχές βορείως του Ισημερινού.

Ο Ένο Σέφους δεν υποβαθμίζει τη σημασία των τοπικών κλιματικών παραγόντων στη διαμόρφωση των καιρικών συνθηκών, αλλά δείχνει πόσο έντονη μπορεί να είναι και η επίδρασή τους από εξαιρετικά απομακρυσμένες περιοχές. Ταυτόχρονα του επιτρέπει να διαπιστώσει πόσο ισχυροί είναι οι συσχετισμοί που συνδέουν τα διαφορετικά σημεία του πλανήτη σε ένα είδος παγκόσμιου κλιματικού δικτύου.

Πηγή: Deutsche Welle από skai.gr

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 665
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 325
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 263
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 247

Τελευταία Μέλη

  • bjpEwDsCu
  • Σπυρίδων Γκριμόπουλος
  • cfghLzHMfI
  • njrRFqgrzwSlxt
  • mcwxpsuDIPApRM