Γυπαετοί ή αιολικά πάρκα; Ενα ερώτημα στο οποίο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) απαντά με μια χαρτογράφηση των περιοχών όπου δεν πρέπει να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, στις «ζώνες ειδικής προστασίας».
Τα μεγάλα αρπακτικά, όπως ο γυπαετός και το όρνιο, είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αναφέροντας ότι από το 2007 έχουν καταγραφεί επτά θανατηφόρες συγκρούσεις όρνιων με πτερύγια ανεμογεννητριών σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.«Exoυμε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τους ενεργειακούς της στόχους (στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής), παράλληλα με την προστασία της βιοποικιλότητας», τονίζει η ΕΟΕ.
Ωστόσο επιλέγεται «μια μονόπλευρη προσέγγιση, επιτρέποντας την εγκατάσταση αιολικών σταθμών βιομηχανικής κλίμακας σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Η πράσινη ενέργεια παύει να είναι πράσινη αν γίνεται με ίδιες άναρχες και ασχεδίαστες μεθόδους, λέει η ΕΟΕ.
Προτού, λοιπόν, ο όρος «ζώνη ειδικής προστασίας» (ΖΕΠ) μετατραπεί σε έναν ακόμη περιβαλλοντικό ευφημισμό, εξηγεί η Μαλάμω Κορμπέτη (ΕΟΕ), θα πρέπει να προχωρήσει η πολιτεία στην άμεση ανάκληση όλων των αδειών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικούς σταθμούς χωροθετημένους εντός των ΖΕΠ και των μεταναστευτικών διαδρόμων της χώρας.
Στο μεταξύ, «τη νέα γενιά γυπαετών στην Κρήτη, στα Αστερούσια όρη, σκιάζει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούμενου από 24 ανεμογεννήτριες».
Η συνέχεια προσεχώς...