Προστατευόμενη έκταση-φιλέτο 31,35 στρεμμάτων στη θέση Βαρδάνια της Λευκάδας, που ανήκει στο δήμο, μεταβιβάστηκε με εισήγηση του «τσάρου» Στουρνάρα στο Ταμείο... ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας.
Ενας «πόλεμος» ξεκινά στη Λευκάδα ύστερα από την απόφαση της διυπουργικής για τις αποκρατικοποιήσεις, να μεταβιβάσει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ακίνητο του δήμου το οποίο βρίσκεται σε περιοχή NATURA, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Χωρίς αντάλλαγμα παραχωρεί στο ΤΑΙΠΕΔ εκτάσεις ενταγμένες στο δίκτυο NATURA ο υπουργός Οικονομικών.
Πρόκειται για προνομιακή έκταση 31,35 στρεμμάτων στη θέση Βαρδάνια που ανήκει στο Δήμο Λευκάδας από την εποχή της ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα και συμπεριλαμβάνεται στα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ ύστερα από την απόφαση της διυπουργικής (ΦΕΚ 1020/25-4-2013).
Σύμφωνα με αυτήν, πάνω από 2.700 στρέμματα βρίσκονται στο Ιόνιο. Πρόκειται για περιοχές-φιλέτα, οι περισσότερες είναι παραθαλάσσιες, εφαπτόμενες ή εντός περιοχών προστασίας NATURA και χαρακτηρισμένες ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς και για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης. Σύμφωνα με τον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο, αυτές οι περιοχές μπορούν κατ' εξαίρεση να οικοδομούνται με υψηλότερους συντελεστές δόμησης.
Αθλητικό κέντρο
Στο επίμαχο ακίνητο, από τον Ιούλιο του 2007 δρομολογήθηκε έργο του δήμου για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου, συμβατικού ποσού 2.770.179 ευρώ και μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν 2.882.249 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση της διυπουργικής, η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, Περιβάλλοντος, Ε. Λιβιεράτο, και Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, τόσο το συγκεκριμένο «φιλέτο» όσο και πλήθος άλλων περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στην ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή.
Η απάντηση των δημοτικών αρχών στις ενέργειες της διυπουργικής υπήρξε άμεση, καθώς σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που συνεκλήθη στις 15 Μαΐου εκφράστηκε η κατηγορηματική αντίθεση όλων των παρατάξεων στην απόφαση μεταβίβασης.
«Η συγκεκριμένη πράξη είναι παράνομη» δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο δήμαρχος Λευκάδας, Κώστας Αραβανής. «Δεν πρόκειται για περιουσία του Δημοσίου που πήγε στο ΤΑΙΠΕΔ, αν και ακόμη και σ' αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχουμε λόγο σαν τοπική κοινωνία και δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για υφαρπαγή της δημοτικής περιουσίας και εκχώρησής της στο ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς έχουμε χαρτιά και νόμους που αποδεικνύουν ότι η έκταση είναι δημοτική».
Το ακίνητο παραχωρήθηκε στο δήμο με το νόμο ΨΞΣΤ «περί διανομής περιουσίας Λευκάδας» στις 15/4/1900, ο οποίος φέρει την υπογραφή του Γεωργίου Α'. Το 1997 δηλώθηκε στο Κτηματολόγιο βάσει του παραχωρητηρίου και το 2008 καταγράφηκε ως περιουσία του δήμου. Η Κτηματολόγιο Α.Ε. απέρριψε το 2006 αίτημα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου (υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών) για εγγραφή του ως περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου. Η ΚΥΔ ξαναπροσπάθησε να το εγγράψει ως δημόσια περιουσία το 2008. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε στην υπηρεσία να το διεκδικήσει με αγωγές σε περίπτωση που θεωρεί ότι είναι περιουσιακό της στοιχείο, τελικώς δεν ακολουθήθηκε η δικαστική οδός.
Πρόσφατα η ΚΥΔ Λευκάδας προσέφυγε με αίτημά της στην Κτηματολόγιο Α.Ε. ζητώντας διόρθωση του κτηματολογίου με διοικητική πράξη, διαδικασία που θα αναλάβει να προωθήσει το ΤΑΙΠΕΔ. «Προσπαθούν να αλλάξουν το δικαιούχο κατά τρόπο τελείως παράνομο» τονίζει ο δήμαρχος. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι έχει σταλεί εξώδικο στην Κτηματολόγιο Α.Ε., με το οποίο προειδοποιείται η εταιρεία να μην προχωρήσει σε αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ακινήτου με διοικητική πράξη, διότι «προκειμένου να συμβεί αυτό απαιτείται δικαστική πράξη».
Η δημοτική αρχή προτίθεται να κινήσει δικαστική διαδικασία τόσο κατά της υπουργικής απόφασης όσο και κατά του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο δήμαρχος έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, στην οποία του γνωστοποιεί ότι «ο δήμος θα προστατεύσει με κάθε μέσον τα περιουσιακά του δικαιώματα και ο λαός της Λευκάδας δεν θα επιτρέψει ποτέ με διοικητική πράξη αμφιβόλου νομιμότητας και με παράκαμψη της δικαστικής οδού να του στερήσουν περιουσιακά στοχεία που κατέχει επί 150 χρόνια».
«Οσο όσο»
Ιδιαίτερα σκληρή είναι η τοποθέτηση του Κων/νου Δρακονταειδή, επικεφαλής του συνδυασμού «Ολοι για τη Λευκάδα», που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το ζήτημα. «Ο στόχος της μεταβίβασης είναι προφανής» είπε. «Μετά την εκποίηση μαρινών και νησιών, μετά την προ των πυλών παραχώρηση αεροδρομίων και λιμανιών, μετά τις offshore εταιρείες που κατέχουν το 15% της έκτασης του Μεγανησίου, έφθασε η ώρα για τα κοράκια των χρηματιστηριακών funds να βάλουν χέρι, με τιμές όσο όσο, και με fast-track διαδικασίες στον τομέα του τουρισμού.
»Οι συνέπειες για την περιοχή και γενικότερα την πόλη, για λόγους περιβαλλοντικούς, αισθητικούς, αναπτυξιακούς και άλλους θα είναι καταστροφικές. Μη λησμονούμε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή NATURA. Μπορεί για παράδειγμα να φανταστεί κανείς ένα τεράστιο ξενοδοχείο στη θέση του σημερινού γαλήνιου τοπίου; Τι θα πάρει μετά σειρά; Μήπως ο βιότοπος των ιχθυοτροφείων; Ο τρικομματικός "θίασος" των υπαλλήλων της τρόικας που κυβερνά τη χώρα, σύντομα θα καταλάβει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα οι Επτανήσιοι δεν είναι ραγιάδες».
Την κατηγορηματική του αντίθεση εξέφρασε και ο Ξενοφών Βεργίνης, επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» (Ν.Δ.): «Η παράταξη έχει επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα και κατανοεί πόσο σοβαρά και επείγοντα μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να βγούμε από το αδιέξοδο. Ομως υπάρχουν και όρια τα οποία ούτε ατομικά αλλά ούτε και συλλογικά μπορούμε να ξεπεράσουμε. Ως δημοτική παράταξη είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη, πόσω μάλλον ενέργεια μεταβίβασης του κτήματος στο ΤΑΙΠΕΔ προς διάθεση».
Πηγή: Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 19 Μαΐου 2013
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ