Η Δ/νση Δασών Ηρακλείου ενημερώνει ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται στο νομό μας εκτεταμένες προσβολές εντόμων σε δασικά οικοσυστήματα του είδους πρίνου (Quercus coccifera).
Πρόκειται για το λεπιδόπτερο Lymantria dispar, το οποίο κατατρώγει μεγάλο μέρος από τα φύλλα των δένδρων, ώστε από μακριά να δίδεται η εντύπωση ότι αυτά έχουν ξεραθεί.
Πληθυσμιακές εξάρσεις του εντόμου αυτού παρατηρούνται περιοδικά, κάθε 7-10 χρόνια και αφού έχει προηγηθεί θερμή άνοιξη. Στην Ελλάδα προσβάλλει αρκετά δασικά είδη όπως την καστανιά, τη λεύκη, το σφενδάμι, τη δρυ, την οξιά και άλλα, ενώ στην Κρήτη κυρίως τον πρίνο.
Προκαλεί ολοκληρωτική απώλεια του φυλλώματος των δένδρων, τα οποία όμως ανακάμπτουν μετά την ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου του εντόμου, που διαχειμάζει με τη μορφή αυγών. Σχεδόν ποτέ δεν προκαλεί ξήρανση των φυτών.
Στην περιοχή μας εντοπίστηκαν προσβολές στην περιοχή του Μοχού του Δήμου Χερσονήσου, στην έξοδο του τούνελ της Σταλίδας.
Δεν κρίνεται σκόπιμο να διενεργηθούν ψεκασμοί για την καταπολέμησή του για λόγους κυρίως περιβαλλοντικούς (διατάραξη της ισορροπίας του οικοσυστήματος). Όμως είναι και πρακτικά ανέφικτοι λόγω της τοπογραφίας της περιοχής (απομακρυσμένη και δύσβατη περιοχή).
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμάμε ότι η προσβολή του εντόμου δεν συνιστά κίνδυνο για τα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής μας και έχει μόνο αισθητικές επιπτώσεις καθώς και πολύ μικρή απώλεια – καθυστέρηση στην αύξηση των δέντρων.
Πηγή: cretalive.gr