Στόχος και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας είναι το εθνικό κτηματολόγιο να έχει ολοκληρωθεί το 2020. Την προκήρυξη των διαγωνισμών για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης. Πρόκειται για το 65% της έκτασης της Ελλάδας, που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε 16 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Στόχος και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας είναι το εθνικό κτηματολόγιο να έχει ολοκληρωθεί το 2020. Ερωτηματικό, ωστόσο, μπαίνει στην υπόθεση των δασικών χαρτών, που αν και αλληλένδετη με το κτηματολόγιο, εξακολουθεί να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα.
Μέσα στην εβδομάδα, λοιπόν, η εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ Α.Ε.) πρόκειται να ξεκινήσει την προκήρυξη της τέταρτης και τελευταίας φάσης κτηματογράφησης. Οπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Μανιάτης, το υπόλοιπο της χώρας θα χωριστεί σε 28 μελέτες και καθεμία από αυτές σε τρεις φάσεις. Κάθε φάση θα περιλαμβάνει διαφορετική ομάδα δήμων -για παράδειγμα, η μελέτη κτηματογράφησης της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου Κρήτης (που έχει και τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό από τις 28, ήτοι 31,4 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τον Δήμο Μαλεβίζου, σε δεύτερη φάση τον Δήμο Γόρτυνας και σε τρίτη φάση τους Δήμους Ηρακλείου και Φαιστού.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 572 εκατ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ είναι εξασφαλισμένα από πόρους της Κτηματολόγιο Α.Ε. (κτηματόσημα και λειτουργία κτηματολογικών γραφείων) και κοινοτικούς πόρους. «Εχουμε εξασφαλίσει 130 εκατ. από το πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης και έχουμε την έγγραφη δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης ότι θα ενταχθεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο», ανέφερε ο κ. Μανιάτης.
Στόχος του υπουργείου είναι οι 28 μελέτες να έχουν ανατεθεί έως τα μέσα του 2014, ώστε η συλλογή δηλώσεων στους δήμους της πρώτης φάσης κάθε μελέτης να ξεκινήσει μέσα στο 2015.
Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο απ' όλα το υπουργείο είναι το ενδεχόμενο οι 28 διαγωνισμοί να αποτελέσουν πεδίο μάχης... προσφυγών και ενστάσεων. Μια ανάλογη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει ανατεθεί ακόμα και σήμερα η β΄ φάση σε όλες τις μελέτες κτηματογράφησης αστικών κέντρων, διαδικασία που ξεκίνησε το 2008. «Αν πρόκειται να έχουμε 300 ενστάσεις στον διαγωνισμό, θα έχουμε πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Μανιάτης. «Θα καλέσουμε αμέσως μετά την προκήρυξη των διαγωνισμών τα συλλογικά όργανα όσων συμμετέχουν στον διαγωνισμό και θα τους ενημερώσουμε. Υπάρχει αρκετή δουλειά για όλους».
Αντίθετα, η κατάρτιση και η κύρωση δασικών χαρτών (έργο άμεσα συνδεδεμένο με το κτηματολόγιο) δείχνει να μην είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου. Σε ερώτηση της «Κ», ο γενικός γραμματέας Σωκράτης Αλεξιάδης ανέφερε ότι μόλις 3-5% των δασικών χαρτών που είχαν καταρτιστεί στο πλαίσιο των παλαιών προγραμμάτων κτηματογράφησης (της δεκαετίας του '90) έχει κυρωθεί. Και εκτίμησε ότι οι υπολειπόμενες μελέτες θα προκηρυχθούν μέσα στο 2014, ανεξάρτητα από τις περιοχές που κτηματογραφούνται. Σε ερώτηση σχετικά με τη λογική της αλλαγής του ορισμού τι είναι δάσος (περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που έθεσε σε διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ), τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια κατάρτισης δασικών χαρτών, ο κ. Μανιάτης έδειξε να κρατά αποστάσεις από τις επιλογές του υπουργείου του. «Είναι πολιτική ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Στ. Καλαφάτη», ανέφερε. «Δεν θα κατατεθεί τίποτα αν δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη οι απόψεις των πολιτών στη διαβούλευση».
Πηγή: Καθημερινή