Σοκ προκαλεί η ομολογία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, έκαιγαν ελληνικά δάση την εποχή των κυβερνήσεων Τανσού Τσιλέρ (1995-1998).
(*Το άρθρο μεταφέρεται αυτούσιο από το zougla.gr)
Η ανατριχιαστική αυτή αποκάλυψη, επιβεβαιώνει τα όσα έχει παραδεχθεί Τούρκος βουλευτής ήδη από την δεκαετία του 1990, αλλά και σχετικές υποψίες μετά από συλλήψεις «περίεργων» ατόμων κατά το παρελθόν στην Ελλάδα, και καταγγελίες οι οποίες ουδέποτε είχαν ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψη, για εμπρησμούς σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σε δάση της Μακεδονίας.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπιργκιούν» ο Μεσούτ Γιλμάζ μιλώντας για τα μυστικά κονδύλια των τουρκικών υπηρεσιών λέει τα εξής τρομερά:
«Όλοι οι πρωθυπουργοί όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός, τον ενημερώνουν σχετικά με το που και πως χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά τον διάδοχό μου και οι προκάτοχοί μου έπραξαν το ίδιο.
Οι Ερμπακάν, Ετσεβίτ και Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια. Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για την διάθεση μυστικών κονδυλίων την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά όπου πέρα των μυστικών κονδυλίων όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες.
Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας. Για θέματα όπως για τις δολοφονίες Κούρδων δεν υπάρχει κάτι σχετικό», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Η ομολογία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας και η ωμότητα με την οποία έγινε έχουν σοκάρει διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, οι οποίοι αφήνουν να εννοηθεί ότι πρέπει να δοθεί συνέχεια στο θέμα…
Το σκάνδαλο Σουσουρλούκ
Ο εμπρησμός ελληνικών δασών και η τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στην Ελλάδα από Τούρκους πράκτορες έχει αποδειχθεί ήδη από το 1996, μετά από ομολογίες του Τούρκου βουλευτή Εντίπ Σεντάτ Μπουτσάκ. Πρόκειται για έναν εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου Σουσουρλούκ, που έφερε με παταγώδη τρόπο στο φως της δημοσιότητας την διαπλοκή παρακρατικών συμμοριών υπό υψηλή κάλυψη, με τον πολιτικό κόσμο, τις μυστικές υπηρεσίες ΜΙΤ, τα ναρκωτικά και την αντιτρομοκρατία κατά των Κούρδων και αριστερών ομάδων.
Στην περιοχή Σουσουρλούκ, μία θωρακισμένη Μερσεντές, που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έπεσε πάνω σ’ ένα φορτηγό. Στα συντρίμμια βρέθηκαν εξοπλισμός υποκλοπών και μυστικών επιχειρήσεων, όπλα, ναρκωτικά, χρήματα και αποκαλυπτικά έγγραφα.
Το σκάνδαλο όμως ήταν η ασυνήθιστη παρέα που επέβαινε στο αυτοκίνητο. Νεκρός βρέθηκε ο Χουσεΐν Κοτσαντάγκ υποδιευθυντής Ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη και πρώην διευθυντής ειδικών επιχειρήσεων στις κουρδικές επαρχίες. όπως και η ερωμένη του αεροσυνοδός Γκόντσα Ους. Ένας τρίτος νεκρός αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο καταζητούμενος αρχιμαφιόζος, στέλεχος των Γρίζων Λύκων και εκτελεστής των μυστικών υπηρεσιών Αμπντουλάχ Τσατλί, ο οποίος έφερε διπλωματικό διαβατήριο.
Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως, ήταν ο τέταρτος επιβάτης της Μερσεντές, ο οποίος και επέζησε: επρόκειτο για τον Εντίπ Σεντάτ Μπουτσάκ, βουλευτή του τουρκικού Κοινοβουλίου, με το κόμμα του «Ορθού Δρόμου» αρχηγό μιας ισχυρής παρακρατικής ομάδας στις κουρδικές επαρχίες και σύμφωνα με καταγγελίες, υπεύθυνο για δεκάδες δολοφονίες. Σημειώνεται ότι η θωρακισμένη Μερσεντές συνοδευόταν και από υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας, στο οποίο επέβαιναν τρεις αστυνομικοί.
Οι αποκαλύψεις που προέκυψαν από το ατύχημα στο Σουσουρλούκ προκάλεσαν μείζονα πολιτική κρίση, η οποία οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης Τσιλέρ και στον τραυματισμό του κύρους των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο βουλευτής του κόμματος του «Ορθού Δρόμου», Σεντάτ Μπούτζακο που επέζησε του ατυχήματος, ομολόγησε κομπάζοντας, ότι ένα από τα «πεπραγμένα» του νεκρού αρχιμαφιόζου Αμπντουλάχ Τσατλί ήταν και ο εμπρησμός δασών σε ελληνικά νησιά. Την επόμενη μέρα η εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» κυκλοφόρησε με τίτλο «Εμείς κάψαμε τη Ρόδο», αλλά τα αντίτυπα αυτής της εφημερίδας κάηκαν σε περίεργη πυρκαγιά που έπληξε την εφημερίδα την ίδια μέρα.
Ενδεικτικό της σχέσης του αρχιμαφιόζου με την κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι ο καταζητούμενος για πολλές δολοφονίες Τσατλί κηδεύθηκε καλυμμένος με την τουρκική σημαία, ενώ στην κηδεία παρέστησαν ανώτατα στελέχη της ΜΙΤ και η ίδια η τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τανσού Τσιλέρ, η οποία φέρεται να δήλωσε ότι: «Εμείς τιμούμε με σεβασμό αυτούς που πυροβολούν εν ονόματι του κράτους»!
Όπως μετέδωσε τότε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αλαζονική ομολογία του ακροδεξιού βουλευτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τουρκική κοινωνία. Οι εμπρησμοί δασών έχουν καταγγελθεί ως μια από τις εξειδικευμένες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις, για την αντιμετώπιση των ανταρτών του ΡΚΚ και τον εξαναγκασμό των Κούρδων κατοίκων των νοτιοανατολικών επαρχιών να εγκαταλείψουν τα χωριά τους...
Πηγή: zougla.gr
του Πάνου Πικραμένου
Ενημέρωση άρθρου 03/01/2012, Δήμος Πεντέλης: Προσφυγές κατά της Τουρκίας για τις πυρκαγιές
Προσφυγή σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της Τουρκίας αναμένεται να καταθέσει ο δήμος Πεντέλης, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Πεντελικό όρος την περίοδο 1995-1997.
Ο δήμος θα διεκδικήσει αποζημιώσεις όχι μόνο για την καταστροφή των περιουσιών, αλλά και για την καταστροφή της δασικής βλάστησης.
Η επικύρωση της προσφυγής αναμένεται να γίνει σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου την Τρίτη.
Πηγή: skai.gr