Έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας από τις αρχές Δεκεμβρίου σύμφωνα με στοιχεία των δασαρχείων της χώρας και της Γενικής Γραμματείας Δασών.
Οι λαθρουλοτόμοι έχουν καταστρέψει απέραντες εκτάσεις σε περιοχές του Πηλίου, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Χαλκιδικής. Επίσης έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος από το δάσος της Φολόης στο νομό Ηλείας, το δάσος του Αγίου Χριστόφορου κοντά στο Αγρίνιο ενώ οι λαθρουλοτόμοι δεν δίστασαν να επιτεθούν σε δασικούς υπαλλήλους στο δάσος της Στροφιλιάς στην Αχαΐα.
Στο νομό Μαγνησίας περιστατικά σημειώνονται στο Πήλιο και κυρίως στις περιοχές Ξουρίχτι, Μακρινίτσα, Χάνια, Άγιος Γεώργιος και Πινακάτες.
Στο δάσος του Αγίου Χριστόφορου στο Αγρίνιο, το δασαρχείο έχει καταγγελίες για λαθροϋλοτομία, λαθροθηρία, παράνομες εκχερσώσεις και ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων.
Τα σοβαρότατα κρούσματα λαθροθηρίας και λαθροϋλοτομίας που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στο Εθνικό πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφιλιάς, φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός. Οι τρεις βουλευτές καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας και τρομοκρατίας, κατά των εποπτών του Φορέα Διαχείρισης από λαθροθήρες και λαθροϋλοτόμους της περιοχής.
Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, που δεν εργάζονται οι δασοφύλακες των δασικών υπηρεσιών, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω έλλειψης πιστώσεων αλλά και προσωπικού.
Οι πέντε επόπτες του Φορέα περιπολούν στην περιοχή όλες τις ημέρες (και τις αργίες) όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν κυρώσεις ή να ελέγξουν τα στοιχεία των παρανομούντων.
Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ενημερώνουν τους δασοφύλακες ή τις αστυνομικές αρχές οι οποίες είτε δεν εργάζονται, είτε δεν έχουν καύσιμα να κινηθούν, είτε έρχονται με καθυστέρηση.
Από τις αρχές Δεκεμβρίου οι λαθροϋλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι στα περιαστικά δάση της Καβάλας και σε αρκετές περιοχές του νομού Ξάνθης.
Πηγή: skai.gr