Του Θαναση Τσιγγανα
Τα δάση της μαύρης πεύκης (pinus nigra) και τα ρόμπολα (pinus leucodermis) είναι τα κύρια θύματα της λαθροϋλοτομίας και της οικονομικής κρίσης. Δασοπονικά είδη πρώτης προτεραιότητας και τα δύο για την Ε.Ε., το τελευταίο διάστημα, έχουν μπει στο στόχαστρο των οργανωμένων ομάδων που υλοτομούν παράνομα δασικές περιοχές στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ οι δασικές υπηρεσίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα λόγω της έλλειψης προσωπικού και ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης και εκμετάλλευσης των δασών.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα Γραμμοχώρια της Καστοριάς όπου έχουν εντοπιστεί 5-6 ομάδες Αλβανών που λαθροϋλοτομούν κυρίως δρυς, οξιές, μαύρη πεύκη ακόμη και ρόμπολα, είδος που φύεται ψηλότερα από τη μαύρη πεύκη, πάνω από τα 1.400 μ.
Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η παράνομη ξυλεία διοχετεύεται για καυσόξυλα και από τις δύο πλευρές των συνόρων, ενώ η μαύρη πεύκη και τα ρόμπολα προωθούνται για πώληση στην Ιταλία όπου καταλήγουν κυρίως στην επιπλοποιία. Από τη μαύρη πεύκη παράγεται πολύτιμη ξυλεία που χρησιμοποιείται στην οικοδομική (οι στύλοι στήριξης καλωδίων της ΔΕΗ είναι από μαύρη πεύκη), τη ναυπηγική, τη μεταλλευτική και τη βιομηχανία, ενώ το ρόμπολο για την κατασκευή βαρελιών.
Καθώς πολλά από τα ορεινά χωριά είναι ακατοίκητα, οι δασικές υπηρεσίες αδυνατούν λόγω μείωσης των δαπανών να καλύψουν τις εξορμήσεις των υπαλλήλων στα δάση, οι λαθροϋλοτόμοι δρουν σχεδόν ανενόχλητοι και οι ξυλεύσεις γίνονται αντιληπτές συνήθως μερικά 24ωρα αργότερα. Στους επισκέπτες των χωριών του Γράμμου ο μακρινός ήχος των αλυσοπρίονων μέσα στο δάσος ήταν αυτό το καλοκαίρι ο πιο γνώριμος. Κούλα, Καζάν και Φούσα είναι τρεις από τις πλαγιές του Γράμμου σε κοντινή απόσταση από τη συνοριογραμμή στις οποίες αναφέρθηκαν εκτεταμένες λαθροϋλοτομήσεις. Πριν από λίγο καιρό ομάδα συνοριοφυλάκων έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση στον Τρίλοφο Καστοριάς εξουδετέρωσε μια από τις ομάδες, συλλαμβάνοντας τρία άτομα και κατάσχοντας αλυσοπρίονα, φορτηγό και ποσότητα ξυλείας. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο πάντως οι αρχές στην Καστοριά εξετάζουν σοβαρά το σχέδιο διάνοιξης ενός δρόμου παράλληλου στη συνοριογραμμή ώστε οι ομάδες επιτήρησης και ελέγχου να έχουν πρόσβαση στις δύσβατες δασικές περιοχές. Περιπτώσεις λαθροϋλοτόμησης μαύρης πεύκης έχουν καταγραφεί ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της ανόδου της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου.
Οπως συμβαίνει σε όλους τους νομούς της χώρας με εκτεταμένη δασοκάλυψη, η αύξηση του φαινομένου κυμαίνεται φέτος από 50% - 100%. Στην Καστοριά έχουν συλληφθεί 40 άτομα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 800 τόνοι ξυλείας από παράνομη υλοτομία. Οπως ανέφερε ο διευθυντής Δασών Καστοριάς, Χρ. Λιάμης, το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από το Βίτσι και πρόκειται για άτομα τα οποία προόριζαν την ξυλεία για το εμπόριο και όχι για δική τους χρήση.
«Η όλη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της προβληματικής διαχείρισης των δασικών προϊόντων» σχολίασε στην «Κ» ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, Στέλιος Γκατζογιάννης. Το πλαίσιο προδιαγραφών για την εκμετάλλευση των δασών είναι παλιό και οδηγεί σε πλήρη αδυναμία για ορθολογικές αποφάσεις και ενέργειες, σε συνδυασμό και με τις ελλείψεις των δασικών υπηρεσιών. Η μη τήρηση κανόνων προστασίας κατά τη συγκομιδή έχει μειώσει το παραγωγικό δυναμικό των δασών και έχει θέσει σε κίνδυνο την ορεινή οικονομία και τα δασικά οικοσυστήματα.
Πηγή: Καθημερινή