Εθνικός δρυμός Αίνου

 ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΑΙΝΟΥ

Έτος ίδρυσης: 1962

Έκταση πυρήνα: 2.862 εκτ.

 


Στο νησί της Κεφαλλονιάς, στο Ιόνιο πέλαγος, κοντά στο Αργοστόλι και στη Σάμη βρίσκεται ο μικρότερος από τους εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας, ο Εθνικός Δρυμός Αίνου.

 

Σκοπός της ίδρυσής του ήταν η διαφύλαξη από υβριδισμούς του κατ' εξοχήν ενδημικού είδους ελάτης (Abies Cephalonica), που καλύπτει επιφάνεια 1973 εκτ.

Μέσα στο ελατόδασος εμφανίζονται διάφορα πλατύφυλλα είδη και θάμνοι όπως γκορτσιές (Pirus amygdaliformis), κράταιγοι (Crataegus sp.), κ.λ.π. Υπέροχοι θαμνώνες, που καλύπτουν συνολική επιφάνεια 646 εκτ., αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο στο βουνό "Ρούδι", που αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι του πυρήνα του Δρυμού στα βορειοδυτικά του κυρίως όγκου του όρους "Αίνος". Στις ψηλότερες βραχώδεις αλπικές περιοχές, κυριαρχούν τα ακανθώδη φρύγανα Astragalus cephalonicus και Astragalus augustifolius. Σημαντική είναι η εξάπλωση του φρυγάνου Phlomis fruticosa.

Η πανίδα του Εθνικού Δρυμού, αν και μάλλον φτωχή σε ποικιλία ειδών, είναι σημαντική για το νησί. Περιλαμβάνει λίγα θηλαστικά, όπως την αλεπού (Vulpes vulpes), το κουνάβι (Martes foina), το λαγό (Lepus europaeus) κλπ., καθώς και ένα σημαντικό αριθμό ειδών πτηνοπανίδας όπως την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), το φιδαετό (Circaetus gallicus) και διάφορα διαβατικά.

Πρόσφατα εντοπίσθηκε η Μαυροτσικλιτάρα (Dryοcopus martius), ένα είδος δρυοκολάπτη που δεν απαντάται σε άλλο νησί της Μεσογείου. Στο Δρυμό βρίσκει καταφύγιο πληθυσμός αλόγων του είδους Eguus cabalus, που ζουν στην ευρύτερη περιοχή σε ημιάγρια κατάσταση.

Εντυπωσιακά ορεινά τοπία δίπλα στη θάλασσα, με σπάνιο χλωριδικό πλούτο, προσδίδουν μια επιπλέον ξεχωριστή αξία στο Δρυμό. Μέσα στο Δρυμό δεν υπάρχουν ξενοδοχεία ή άλλα καταλύματα. Η προσέγγιση είναι εύκολη μέσω του ασφαλτόδρομου που συνδέει τη Σάμη με το Αργοστόλι.

 


Χάρτης 

 

{mosmap zoom='7'| kml='http://dasologoi.gr/kml/ethnikoi_drymoi/ainou.kml'}


 

 Πληροφορίες: Διεύθυνση Δασών Κεφαλλονιάς, Αργοστόλι.

Τηλ.: 26710 22293, 26710 25911.

 

 

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 663
coord_gr 346
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 261
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 245

Τελευταία Μέλη

  • Musicswido
  • ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ
  • Ektor
  • Atromma
  • PromotionFus