Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Έτος ίδρυσης: 1938

Έκταση πυρήνα: 3.933 εκτ.


 Στην ανατολική πλευρά της Κεντρικής Ελλάδας, κοντά στο Λιτόχωρο στο νομό Πιερίας, βρίσκεται το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο Όλυμπος, η μυθική κατοικία των αρχαίων θεών.

Στους ορεινούς όγκους, τα οροπέδια και τα φαράγγια του φιλοξενεί πάνω από 1.700, πολλά σπάνια και ενδημικά, φυτικά είδη, μέσα σ' ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής αξίας και ορειβατικού ενδιαφέροντος.

Το 1981 κηρύχθηκε από την UNESCO ως "Απόθεμα της Βιόσφαιρας" (Biosphere Reserve).

Ο δρυμός αρχίζει από υψόμετρο 600 μ. και φτάνει ως την κορυφή Πάνθεο ή Μύτικας (2.917 μ.). Άλλες κορυφές είναι το Σκολιό (2.911 μ.), ο Θρόνος του Δία ή Στεφάνι (2.909 μ.), ο Αγ. Αντώνιος (2.817 μ.) κλπ.

Η φυτοκάλυψη, από τα χαμηλότερα προς τα ψηλότερα, αποτελείται από λιγοστούς θαμνώνες με είδη της μεσογειακής μακκίας (πουρνάρια, κουμαριές, κέδρα, ρούδια κ.λ.π.) μαζί με συστάδες ή άτομα φυλλοβόλων και κωνοφόρων δέντρων (πουρνάρι, αριά, κουμαριές, φιλίκια, ρείκια, ρούδια, γαύροι, σφεντάμια, φτελιές, κέδρα και τα είδη πεύκου (Pinus sp.) και ελάτης Abies borissii regis. Στα ρέματα αναπτύσσονται πλατάνια, ιτιές, σκλήθρα και άλλα παραποτάμια είδη. Λίγο ψηλότερα υπάρχουν δάση από δρύς (Quercus pubescens, Q. conferta). Τις ψηλότερες και δροσερότερες περιοχές καλύπτουν δύο είδη οξιάς (Fagus moesiaca και F. silvatica) και τις πιο ξηρές και ηλιόλουστες το μαύρο πεύκο (Pinus nigra). Το άλλο είδος πεύκου του Ολύμπου το ρόμπολο (Pinus heldreichii) δημιουργεί μεγάλα δάση που φτάνουν ως τα υπαλπικά λιβάδια. Εντυπωσιακή είναι και εδώ η παρουσία του κόκκινου κρίνου (Lilium clalcedonicum). Στην υπαλπική περιοχή, τα χλοερά λιβάδια στα οποία κυριαρχούν είδη όπως η Viola heterophylla, Festuca sp., Alopecurus sp., Carex sp., Saxifraga sp., Sedum sp., Arenaria Viola sp., Linaria sp., Geranium sp. κλπ, εναλλάσσονται με εκτάσεις φρυγάνων και ημιθάμνων από είδη των γενών Atsragalus, Berberis, Daphne, Buxus, Juniperus κ.α. Από τα 23 και πλέον ενδημικά είδη, όπως η Potentilla deorum, Genista sakellariadis, Campanula oreadum, Cerastium theophrastii κ.α, ξεχωριστή επιστημονική σημασία έχει το είδος Jankea heldreichii, που αποτελεί λείψανο της παγετωνικής περιόδου.

Επίσης η πανίδα του δρυμού είναι αρκετά πλούσια. Η ποικιλότητα βιοτόπων σε διαφορετικά υψόμετρα προσφέρει ιδανικές συνθήκες για πολλά είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων και μικρότερων σαρκοφάγων, φυτοφάγων, αρπακτικών κ.λ.π. Ένα μικρό κοπάδι από αγριόγιδα (Rupicapra rupicapra) ζει στις βραχώδεις περιοχές του Δρυμού. Η πτηνοπανίδα είναι επίσης ποικίλη και πλούσια εκπροσωπούμενη κυρίως από δασόβια και θαμνόβια πουλιά, καθώς επίσης από είδη της αλπικής ζώνης. Στην περιοχή ενδιαιτάται τουλάχιστον ένα ζευγάρι γυπαετού (Gypaetus barbatus), καθώς και γύπες (Gyps fulvus), χρυσαετοί (Aquila chrysaetos), μπούφοι (Bubo bubo), πολλά είδη δρυοκολάπτη μεταξύ των οποίων το σπάνιο είδος τριδάκτυλος (Picoides tridactylus). Ικανοποιητικά εκπροσωπούνται επίσης είδη της αλπικής ζώνης όπως: σβαρνίστρα (Tichodroma murania), χιονόστρουθος (Montifringilla nivaeis), χιονοψάλτης (Prunella collaris) κ.λ.π. Ο Όλυμπος είναι πλούσιος επίσης σε ερπετά, αμφίβια και έντομα (ιδιαίτερα πεταλούδες) κ.λ.π. αν και αυτά δεν έχουν μελετηθεί ακόμη αρκετά.

Στο δρυμό υπάρχουν 7 καταφύγια ορειβατών.

Ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στο δρυμό συνδέει το Λιτόχωρο με τη θέση Πριόνια (1.000 μ. υψόμ.).


Χάρτης 

 {mosmap kml='http://dasologoi.gr/kml/ethnikoi_drymoi/Olympos.kml'| zoom='7'}

 


Πληροφορίες: Διεύθυνση Δασών Πιερίας, Κατερίνη.

 

Τηλ.: 23510 45470, 23510 45562.

 

 

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 665
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 325
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 263
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 247

Τελευταία Μέλη

  • QFmzAEyXVlX
  • WRcdBwCKyr
  • MdbjuVllHkaXua
  • NYeTrGgxRBsioE
  • JQuwTxRuoimUA