Εθνικός Δρυμός Πίνδου

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ

Έτος ίδρυσης: 1966

Έκταση πυρήνα: 3.393 εκτ.

Έκταση περιφερειακής ζώνης: 3.534 εκτ.


Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου είναι ένας από τους σπουδαιότερους δρυμούς της χώρας. Αποτελεί μια απομονωμένη περιοχή στο βόρειο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος με τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και εκτός από την ποικιλία μορφολογικών και βλαστικών χαρακτηριστικών, τονίζεται από τεράστιους γκρεμούς και ορμητικά ρέματα.

 Κύριο χαρακτηριστικό του Δρυμού είναι τα απέραντα και πυκνά δάση, που αποτελούνται από μαύρη, δασική ή λευκόδερμο πεύκη (Pinus nigra, Pinus silvestris, Pinus leucodermis) και οξιά (Fagus silvatica). Σε διάφορα σημεία του δρυμού υπάρχουν πολλά μικρότερα φυτά και αγριολούλουδα, τα περισσότερα από τα οποία είναι χαρακτηριστικά της περιοχής και ορισμένα σπάνια ή ενδημικά. Γνωστότερα είναι ο κρόκος (Crocus crysanthus), ο κόκκινος κρίνος (Lilium chalcedonicum), ο άγριος κρόκος (Crocus veluchensis), το κυκλάμινο (Ciclamen hederifolium), το κεφαλάνθηρο (Cephalanthera rumba), κλπ.

Ιδιαίτερα πλούσια είναι και η πανίδα του δρυμού, όχι μόνο σε αριθμό ειδών αλλά και σε σπάνια είδη που έχουν εξαφανισθεί σε άλλα μέρη. Ολόκληρη η περιοχή του δρυμού αποτελεί ίσως το σημαντικότερο βιότοπο της καφέ αρκούδας (Ursus arctos) στη χώρα μας, του λύκου (Canis lupus) και πολλών μικρότερων σαρκοφάγων ή μεγάλων φυτοφάγων ειδών, όπως το αγριόγιδο (Rupicarpa rupicarpa). Στην περιοχή του Δρυμού ζούν ακόμη ερπετά, ψάρια του γλυκού νερού και έντομα για τα οποία τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι ακόμη περιορισμένα.

Η πτηνοπανίδα της περιοχής είναι επίσης αρκετά πλούσια σε ποικιλία ειδών, κυριαρχούμενη από πουλιά του δάσους, μεταξύ των οποίων πολλά Ελληνικά είδη δρυοκολάπτη, αρπακτικών κ.λ.π.

Εντύπωση προκαλούν δύο μικρές λίμνες που βρίσκονται πάνω στα υπαλπικά υψίπεδα του βουνού Μαυροβουνίου, Φλέγκα σε υψόμετρο 1960 μ. Ο δρυμός διασχίζεται από δρόμο του συνδέει τα χωριά Περιβόλι - Κρανιά Γρεβενών με τη Μηλιά Μετσόβου και τη Βωβούσα Ιωαννίνων. Ξενώνες ή άλλου είδους καταλύματα δεν υπάρχουν στο δρυμό. 


 Χάρτης

 {mosmap zoom='7'| kml='http://dasologoi.gr/kml/ethnikoi_drymoi/pindos.kml'}


Πληροφορίες: Δ/νση Δασών Γρεβενών, Γρεβενά.

 

Τηλ.: 24620 22419, 24620 22349.

 

 

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 663
coord_gr 346
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 261
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 245

Τελευταία Μέλη

  • Musicswido
  • ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ
  • Ektor
  • Atromma
  • PromotionFus