Αρχικό άρθρο (20-12-2011)
Οι επιστήμονες καταγγέλουν το περιβόητο σχέδιο "καθαρισμός φοινικοδάσους Βάι για την αντιπυρική και φωτοϋγειονομική προστασία του"....όχι μόνο δεν το προστατεύει από τη φωτιά και το... σκαθάρι, αλλά καταστρέφει το μοναδικό φοινικόδασος στην Ευρώπη.
Τον κώδωνα του κινδύνου για το μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης, κρούουν επιστήμονες και φορείς που ζητούν να μην προχωρήσουν οι "δασοτεχνικές" επεμβάσεις στο Βάι, αφού μπορεί να διαταραχθεί όλο το οικοσύστημα. Κι αυτό το καταγγέλουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης με Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η WWF Ελλάς και το Μουσείο Γουλανδρή που έχει εκπονήσει παλιότερο πρόγραμμα.
"Οι προτεινόμενες επεμβάσεις δεν φαίνεται ότι θα λύσουν κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο είδος και το οικοσύστημά του, αντίθετα οι πραγματικές απειλές θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ενώ το οικοσύστημα θα διαταραχθεί σημαντικά", τονίζει με έγγραφό της η WWF Ελλάς, που υπογράφει ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνος του προγράμματος για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας.
Από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με έγγραφό τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προειδοποιούν:
"Οι προτεινόμενες δράσεις αποτελούν βαριές και μη αντιστρεπτές παρεμβάσεις. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτές εφόσον αποφασίσουμε να μετατρέψουμε το φοινικόδασος σε πάρκο αναψυχής", τονίζουν και επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν σε αυτή την περίπτωση οικονομικές και θεσμικές συνέπειες για την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
"Είναι επείγον θέμα και πρέπει όλοι μαζί να το σταματήσουμε". Την έκκληση αυτή κάνει ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αντώνης Ανηψητάκης που έθεσε χθες το θέμα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
"Στόχος είναι να απορροφηθούν τα 400.000 ευρώ; Καταστρέφουν το Βάι. Το λένε όλες οι επιστημονικές οργανώσεις, το πανεπιστήμιο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας" είπε ο Ανηψητάκης κι έκανε έκκληση στον περιφερειάρχη να παρέμβει.
Το σχέδιο
Ο φόβος να καταστρέψει μια πυρκαγιά το Βάι (όπως έγινε με τον Πρέβελη) και ο πανικός που έχει προκαλέσει το περιβόητο σκαθάρι, οδήγησαν την Πολιτεία να αναγκαστεί να πάρει μέτρα και να εκπονήσει ένα σχέδιο-προϋπολογισμού 400.000 ευρώ-για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική προστασία του.
Το σχέδιο έχει στην ουσία 2 σκέλη που ξεσηκώνει τις αντιδράσεις των επιστημόνων:
1. Μακροσκοπικό έλεγχο των φοινικοειδών για προσβολές από το ρυγχωτό σκαθάρι τοποθέτηση φερομονικών παγίδων, μικροχειρουργική και χημιή καταπολέμηση των προσβεβλημένων από το σκαθάρι δένδρων, σε μια περιοχή που ορίζεται σε ακτίνα
20 χλμ. από το φοινικόδασος.
ΙΙ. Συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου που υπάρχει μέσα στο φοινικόδασος, συντήρηση και διαμόρφωση των τάφρων, απομάκρυνση της "ανταγωνιστικής" βλάστησης σε ολόκληρη την έκταση, κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων και "φυτοπροστασία 13.000 δένδρων και θάμνων με επάλειψη ή ψεκασμό με εγκεκριμένα σκευάσματα, στις τομές των κλαδεύσεων των φοινικόδενδρων".
Οι 2 αυτοί πυλώνες δράσης προκάλεσαν την αντίδραση πρώτα της WWF Ελλάς που τονίζει ότι το πλαίσιο είναι αυστηρό, υπογραμμίζοντας: "Πως, αντίθετα με ό,τι αναφέρεται στις διάφορες μελέτες, από την ανάλυση χρήσεων γης που έχει γίνει από το WWF Ελλάς για το χρονικό διάστημα 1945-2010 δεν προκύπτει καμία μείωση της έκτασης του φοινικόδασους, παρά μόνο αυτή που προκλήθηκε από τη διάνοιξη του οδικού δικτύου, εντός του. Αντίθετα, η πυκνότητα και η συγκόμωση των δέντρων αυξήθηκε σημαντικά στην ίδια χρονική περίοδο, προφανώς λόγω της απαγόρευσης της βόσκησης και άλλων ανθρωπογενών πιέσεων".
Επί της ουσίας των παρεμβάσεων η WWF Ελλάς τονίζει και προειδοποιεί πως δεν είναι λύση για το σκαθάρι η χημική καταπολέμηση, ούτε ο δρόμος 2 χιλιομέτρων σε μια περιοχή 200 στρεμμάτων:
"1) Αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί προσβολές φοινίκων του Θεόφραστου στη φύση, το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι είναι μια απειλή. Τα προτεινόμενα ωστόσο, δεν θα έχουν κανένα νόημα εάν δεν εφαρμόζονται συνεχώς, για πάντα και με επιμέλεια. Κατά συνέπεια δεν θα λύσουν το πρόβλημα! Δεδομένου του τεράστιου προβλήματος (περιβαλλοντικού, αισθητικού και οικονομικού) που έχει ήδη δημιουργηθεί, οι ενέργειες θα πρέπει να είναι θεσμικές, αποφασιστικές και δραστικές. Τέτοιες είναι για παράδειγμα η απαγόρευση της καλλιέργειας και φύτευσης κανάριου φοίνικα σε ολόκληρη την Κρήτη, η σταδιακή απομάκρυνσή του (με πώληση) των υγειών δένδρων από το νησί και η ενδεδειγμένη καταστροφή των προσβεβλημένων, σε συνδυασμό με τη διαρκή παρακολούθηση και των άλλων φοινικοειδών για πιθανές προσβολές. Αυτό θα μειώσει και μια πολύ σοβαρή απειλή για τον φοίνικα του Θεόφραστου που είναι ο υβριδισμός. Η αρχή μπορεί να γίνει από το Δήμο Σητείας.
ΙΙ) Οι προτεινόμενες "δασοτεχνικές" επεμβάσεις δεν συνάδουν με τη διαχείριση ενός φυσικού οικοσυστήματος (και μάλιστα μοναδικού στην Ελλάδα), αφού ουσιαστικά μορφοποιούν το τοπίο και την βλάστηση (σε βαθμό που μπορεί να χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες επεμβάσεις ως κηποτεχνικές) με κίνδυνο να αλλοιώσουν μια σειρά από φυσικά χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος.
Α. Δεν χρειάζεται οδικό δίκτυο 1,5-2χλμ. μια περιοχή 200 στρεμμάτων (το φοινικόδασος καταλαμβάνει μια περιοχή μήκους 800μ. και μέσου πλάτους 250μ.) Κακώς έγινε εξ αρχής και προτείνεται να καταργηθεί. Στη θέση του, η διατήρηση ενός απλού μονοπατίου, μέγιστου πλάτους 1,5-2μ., θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από μικρά οχήματα για ενδεχόμενες διαχειριστικές ανάγκες της περιοχής.
Β. Τα αποστραγγιστικά κανάλια έχουν αλλοιώσει την υδρολογία του υγρότοπου. Θα πρέπει να αφεθούν να φράξουν ώστε να μην τον αποστραγγίζουν. Αλλωστε η αποστράγγιση απαγορεύεται από το θεσμικό πλαίσιο, εκτός εάν αποδεδειγμένα εξυπηρετεί κάποιους διαχειριστικούς στόχους προστασίας.
Γ. Ολα τα υπόλοιπα φυτά που συνυπάρχουν με τους φοίνικες δεν είναι "ανταγωνιστικά" και δεν πρέπει να "απομακρυνθούν". Αντίθετα μαζί με τους φοίνικες συνιστούν τον οικότοπο προτεραιότητας 9370* η προστασία του οποίου αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τη θεσμοθέτηση της περιοχής ως τόπου κοινοτικής σημασίας. Διάφορες επεμβάσεις ενδεχομένως να χρειαστούν (όπως για παράδειγμα μικρής έκτασης καθαρισμοί ή ελεγχόμενη βόσκηση κ.ά.) αλλά αυτές θα πρέπει να εφαρμοσθούν στα πλαίσια εγκεκριμένου προγράμματος διαχείρισης και παρακολούθησης του οικότοπου και του είδους.
Δ. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων. Αντίθετα τα ηλικιωμένα δένδρα και θάμνοι είναι πολύτιμα για τη βιοποικιλότητα.
Ε. Η "φυτοπροστασία 13.000 (!!!) δένδρων και θάμνων με επάλειψη ή ψεκασμό με εγκεκριμένα σκευάσματα, στις τομές των κλαδεύσεων των φοινικόδενδρων" είναι μια τεράστια επέμβαση σε ένα φυσικό οικοσύστημα μόλις 225 στρεμμάτων. Ακούγεται ως η τελευταία λύση σε κάποιο τεκμηριωμένα αξεπέραστο πρόβλημα που απειλεί το φοινικόδασος με άμεση εξαφάνιση. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο", καταλήγει η WWF Ελλάς.
Το Πανεπιστήμιο
"Το Βάι δεν είναι μόνο φοινικόδασος, είναι ένα ολόκληρο σύστημα", επισημαινει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που καλεί την Πολιτεία να μην προχωρήσει σε "βαριές και μη αντιστρεπτές παρεμβάσεις...!".
Στο έγγραφο που υπογράφουν οι κ. Πέτρος Λυμπεράκης (έφορος Συλλόγων Σπονδυλωτών), Μιχάλης Δρετάκης (βιολόγος - ορνιθολόγος) και Μιχάλης Προμπονάς (φυσικός - περιβαλλοντολόγος), επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι πρεπει να γινει αναλυτική μελέτη πριν το αγγίξουν.
Πηγή: www.webdaily.gr από cretalive-ΠΑΤΡΙΣ
Ενημέρωση 03/01/2012 - Κατά των δασοτεχνικών παρεμβάσεων στο Βάι δηλώνουν βουλευτές της Κρήτης
Να μην προχωρήσει το σχέδιο της Πολιτείας για το φοινικόδασος του Βάι, προτού διερευνηθούν οι «πολύ αρνητικές επιπτώσεις», ζητούν η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης. Οι δύο βουλευτές της Κρήτης επικαλούνται τις ενστάσεις που δημοσιοποίησαν πρόσφατα η WWF, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Γουλανδρή.
Το Ταμείο Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος χρηματοδοτεί με 400.000 ευρώ δασοτεχνικά έργα για την προστασία του μοναδικού φοινικοδάσους από τις πυρκαγιές και το διαβόητο ρυγχωτό κόκκινο σκαθάρι, το οποίο έχει καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά τους φοίνικες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Αντιδράσεις προκαλεί όμως η πρόταση για διάνοιξη δρόμου μήκους δύο χιλιομέτρων, χρήση εντομοκτόνων, αφαίρεση της «ανταγωνιστικής» βλάστησης» και κλάδεμα των θάμνων. «Οι πραγματικές απειλές θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ενώ το οικοσύστημα θα διαταραχθεί σημαντικά» προειδοποίησε πρόσφατα η WWF.
H κ. Μπακογιάννη και ο κ. Αυγενάκης ρωτούν τώρα τον αρμόδιο υπουργό «εάν έχει ενημερωθεί για τις ουσιαστικές ενστάσεις των επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων, όπως είναι η WWF, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας» και ζητούν τη δέσμευσή του «να μην προχωρήσει το σχέδιο της Πολιτείας, προτού έχουν διερευνηθεί εις βάθος οι πολύ αρνητικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στο φοινικόδασος».
Σύμφωνα πάντα με τους δύο βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, «από την ανάλυση χρήσεων γης που έχει γίνει από το WWF Ελλάς για το χρονικό διάστημα 1945-2010 δεν προκύπτει καμία μείωση της έκτασης του φοινικοδάσους, παρά μόνο αυτή που προκλήθηκε από τη διάνοιξη του οδικού δικτύου, εντός του. Αντίθετα, η πυκνότητα και η συγκόμωση των δέντρων αυξήθηκε σημαντικά στην ίδια χρονική περίοδο, προφανώς λόγω της απαγόρευσης της βόσκησης και άλλων ανθρωπογενών πιέσεων».
«Για την αντιμετώπιση του προβλήματος [οι οργανώσεις] θεωρούν ότι θα συμβάλει η απαγόρευση της καλλιέργειας και φύτευσης κανάριου φοίνικα σε ολόκληρη την Κρήτη, η σταδιακή απομάκρυνσή του από το νησί και η ενδεδειγμένη καταστροφή των προσβεβλημένων, σε συνδυασμό με τη διαρκή παρακολούθηση και των άλλων φοινικοειδών για πιθανές προσβολές. Αυτό θα μειώσει και μια πολύ σοβαρή απειλή για τον φοίνικα του Θεόφραστου που είναι ο υβριδισμός».
»Επιπλέον, οι προτεινόμενες δασοτεχνικές επεμβάσεις τονίζεται ότι δεν συνάδουν με τη διαχείριση ενός φυσικού οικοσυστήματος (και μάλιστα μοναδικού στην Ελλάδα), αφού ουσιαστικά μορφοποιούν το τοπίο και την βλάστηση (σε βαθμό που μπορεί να χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες επεμβάσεις ως κηποτεχνικές) με κίνδυνο να αλλοιώσουν μια σειρά από φυσικά χαρακτηριστικά του οικοσυστήματος».
Σύμφωνα με τους βουλευτές, η WWF τονίζει πως:
Τα αποστραγγιστικά κανάλια έχουν αλλοιώσει την υδρολογία του υγρότοπου. Θα πρέπει να αφεθούν να φράξουν ώστε να μην τον αποστραγγίζουν. Άλλωστε η αποστράγγιση απαγορεύεται από το θεσμικό πλαίσιο, εκτός εάν αποδεδειγμένα εξυπηρετεί κάποιους διαχειριστικούς στόχους προστασίας.
Όλα τα υπόλοιπα φυτά που συνυπάρχουν με τους φοίνικες δεν είναι «ανταγωνιστικά» και δεν πρέπει να απομακρυνθούν. Αντίθετα μαζί με τους φοίνικες συνιστούν τον οικότοπο προτεραιότητας 9370* η προστασία του οποίου αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τη θεσμοθέτηση της περιοχής ως τόπου κοινοτικής σημασίας.
Δεν χρειάζεται κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων. Αντίθετα τα ηλικιωμένα δένδρα και θάμνοι είναι πολύτιμα για τη βιοποικιλότητα.
Η φυτοπροστασία 13.000 δένδρων είναι μια τεράστια επέμβαση σε ένα φυσικό οικοσύστημα μόλις 225 στρεμμάτων.
Στη θέση του δρόμου προτείνεται η διατήρηση ενός απλού μονοπατιού.
Πηγή: In.gr
Ενημέρωση 04/1/2012 - Διαμάχη υπηρεσιών για το Βάι - Αναγκαία η δημιουργία φορέα για τη διαχείρισή του
Του Κώστα Μπογδανίδη
Πατρίς 04/1/2012
Μέσω...εισαγγελέα θα λυθεί πιθανότατα το πρόβλημα που έχει προκύψει με το Βάι καθώς οι διαφορετικές γνώμες των επιστημόνων έχουν δημιουργήσει μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα για το πώς πρέπει να προστατευθεί το μοναδικό φοινοκόδασος στην Ευρώπη!
Οι καταγγελίες τόσο της WWF Ελλάς, όσο και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αλλά και άλλων οργανώσεων-που έφερε στο φως η "Π"- αποκρούονται από τη Διεύθυνση Δασών και το συντονιστικό όργανο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η διχογνωμία μένει ενώ αναδεικνύεται ολοφάνερα ότι δεν υπάρχει ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης στο Βάι όπως συμβαίνει στο φαράγγι της Σαμαριάς.
Φαίνεται πάντως ότι γύρω από την υπόθεση προστασίας του φοινικοδάσους υπάρχει και ένα παιγνίδι παρασκηνίου, αλλά και της συνήθους γραφειοκρατικής ελληνικής μέγγενης...
Οι επιστημονικές και οικολογικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι δεν πρέπει να ανοίγονται μεγάλες αντιπυρικές ζώνες αφού έτσι θα αλλοιωθεί το οικοσύστημα, ενώ αμφισβητούν και την χρησιμότητα του δολωματικού ψεκασμού για το σκαθάρι.
"Είναι σεβαστές οι απόψεις κάθε φορέα, αλλά εδώ υπάρχει ένα θέμα πολύ σοβαρό και πρακτικό. Ποιος θα λογοδοτήσει εάν συμβεί κάτι στο Βάι"; τόνισε στην "Π" ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης διοίκησης κ.Καρούντζος επισημαίνοντας ότι η διεύθυνση Δασών έχει την ευθύνη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, εκείνη θα απολογηθεί εάν έχουμε ένα γεγονός όπως έγινε πχ στον Πρέβελη.
Ο κ.Καρούντζος μάλιστα έδωσε εντολή στον προϊστάμενο Δασών Λασιθίου κ.Σιλιγάρδο να πάει ο ίδιος στον εισαγγελέα και να τον ενημερώσει για τα δεδομένα που υπάρχουν.
«Ελήφθη μια πρωτοβουλία για να βγουν τα χρήματα για την προστασία στο Βάι. Ακολουθείται ένα σχέδιο προστασίας της περιοχής με βάση και επείγοντα έγγραφα της Πυροσβεστικής. Κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη. Να πάει ο δασολόγος στον εισαγγελέα και να του εκθέσει όλα τα ζητήματα γιατί η υπηρεσία είναι εκείνη που έχει τη βασική ευθύνη και όχι οποιοσδήποτε εκφέρει μια άποψη» απαντά ο κ.Καρούντζος.
Για την Αποκεντρωμένη διοίκηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να προχωρήσει στη διάνοιξη των ζωνών η εκκληση της Πυροσβεστικής που τονίζει εγγράφως ότι δεν μπορεί να παρέμβει εάν συμβεί κάτι στο Βάι!
"Κι εδώ δεν μιλάμε για καινούργια διάνοιξη ή δρόμους. Είναι ήδη ένας υφιστάμενος δρόμος που θέλει καθάρισμα' εξηγεί στην "Π" η κ. Μαρία Κοζυράκη αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της ΑΔΚ.
Σύμφωνα με την κ.Κοζυράκη δεν θα μπορούσαν να αφήσουν στο "έλεος του Θεού" το Βάι ενώ επισημαίνει ότι για τον καθαρισμό του υφιστάμενου δρόμου δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση και λέει με νόημα ότι "σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψιν και ο παράγων άνθρωπος στην περιοχή, δεν θα αφήσουμε να γίνει δάσος του Αμαζονίου εκτός και αν κάποιοι θέλουν να κάνουν το Βάι ερευνότοπο".
Το βασικό, επισημαίνει, είναι ότι εκεί πηγαίνουν χιλιάδες έλληνες και ξένοι τουρίστες και το έχει δεδομένο η διευθυνση Δασών στο σχέδιο προστασίας του.
Για τους ψεκασμούς που κάνουν για το σκαθάρι επισημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό, πρέπει να επουλωθούν πληγές για να προστατευθεί και ο φοίνικας του Θεόφραστου...
«Εδώ είναι το λάθος. Δεν πρέπει να σκηνοθετήσουμε ένα κήπο στο Βάι! Είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα το οποίο πρέπει να προστατεύουμε! Χρειάζεται ένα μέτρο και να ακούσουμε τους ειδικούς επιστήμονες. Ας γίνει έστω και τώρα μια σύσκεψη για να βρεθεί μια λύση» τονίζει ο περιφερειακός σύμβουλος κ.Αντώνης Ανηψητάκης που πρώτος ανέδειξε το θέμα και υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει ενιαίος φορέας διαχείρισης.
"Δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης. Ο καθένας κάνει ότι θέλει, η μία υπηρεσία τα ρίχνει στους άλλους. Αυτό είναι το κλειδί και έτσι θα βρεθεί θέλω να πιστεύω λύση" κατέληξε.
Ενημέρωση 24/1/2012: "Να σταματήσει η καταστροφή στο Βάι" ζήτησε και η Περιφέρεια
ΝΑ σταματήσουν αμέσως τα καταστροφικά έργα αποψίλωσης στο Βάι, ζητά και η Περιφέρεια Κρήτης! Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Περιβάλλοντος ετέθη το θέμα με τις καταγγελίες της WWF, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Πανεπιστημίου και καταγγέλθηκε ότι ήδη έχει...καταστραφεί το 70% του φυσικού περιβάλλοντος! Σήμερα ο κ.Αρναουτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής θα ζητήσουν επισήμως από το αρμόδιο υπουργείο να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες!
Ο κ.Καλούστ Παραγκαμιάν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης επεσήμανε ότι η οικολογική καταστροφή με την αποψίλωση και το κούρεμα που κάνουν εκεί είναι πολύ μεγάλη! 'Εάν τώρα σταματήσουν θα έχει σωθεί το 30%'! τόνισε.
Αρνητικός ήταν και ο κ.Καλογερής που επεσήμανε ότι έπρεπε να έχουν ερωτηθεί και οι τοπικοί επιστημονικοί φορείς που έχουν αποδείξει ότι γίνετια μεγάλη ζημιά στο τοπίο.
Στο Βάι, θυμίζουμε υλοποιείται στα πλαίσια της μελέτης «Καθαρισμός φοινικόδασους Βάι για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική προστασία του» ενώ την ίδια ώραέχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το WWF Ελλάς. Δυστυχώς όμως, έχει αποψιλωθεί περισσότερο από το 40% του φοινικόδασους ενώ οι εργασίες προχωρούν απρόσκοπτα.
Κατά την κοινή αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 11.01.2012 από την ερευνητική ομάδα του προγράμματος των υγρότοπων του WWF Ελλάς με εκπροσώπους και στελέχη υπηρεσιών του Δήμου Σητείας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, διαπιστώθηκε ότι:
* Η επέμβαση έχει αποκλειστικά κηποτεχνικό και όχι οικολογικό χαρακτήρα, καθώς γίνεται πλήρης αποψίλωση της βλάστησης του υποορόφου και βαρύ κλάδεμα των φοινίκων και των άλλων δένδρων.
* Οι επεμβάσεις που είχε ζητήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν ήδη υλοποιηθεί από τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής τονίζουν ότι οι εκχερσώσεις που ξεκίνησαν αργότερα και υλοποιούνται σήμερα δεν έχουν σχέση με αυτά που είχαν εισηγηθεί.
* Οι επεμβάσεις είναι ασύμβατες με τον χαρακτήρα και ανάγκες μιας προστατευόμενης περιοχής.
Το WWF Ελλάς ζήτησε να σταματήσουν αμέσως τις εκτελούμενες εργασίες (εκχερσώσεις, εκτεταμένα κλαδέματα, διάνοιξη αποστραγγιστικών καναλιών) οι οποίες υποβαθμίζουν δραματικά το οικοσύστημα του φοινικόδασος.
Το Φοινικόδασος στο Βάι μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο ανάπτυξης για την περιοχή. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν διατηρηθούν τα μοναδικά και προστατευόμενα χαρακτηριστικά του. Σημειώνοντας ότι έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικοί εθνικοί και Ευρωπαϊκοί πόροι για την εκπόνηση Ειδικής Διαχειριστικής Μελέτης και Ειδικού Διαχειριστικού Σχεδίου για την προστασία
της περιοχής, απαιτείται να ληφθούν αμέσως μέτρα, μέθοδοι, όροι και δράσεις που έχουν στόχο τη διατήρηση της περιοχής.
πηγή: cretalive.gr