Λαθροϋλοτομία: Πολλαπλάσιες από τις καταγεγραμμένες οι παραβάσεις το 2011

kormotemaxia«Διερευνούμε το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας, που βρίσκεται σε έξαρση» δήλωσε στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Λιαρίκος, υπεύθυνος των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της WWF. «Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση ανά περιοχή, αφού αλλού δράστες είναι μεμονωμένα άτομα και αλλού οργανωμένα κυκλώματα εμπόρων».

O πραγματικός αριθμός των παραβάσεων το 2011 εκτιμάται ότι είναι πολλαπλάσιος από τον καταγεγραμμένο, καθώς οι δασικές υπηρεσίες λειτουργούσαν έως τώρα με ωράριο Δημοσίου. Οπότε, οι επίδοξοι υλοτόμοι είχαν το «ελεύθερο» να προμηθευτούν ξύλα τα απογεύματα, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Η ΠΕΔΔΥ είχε καταθέσει προτάσεις ήδη από τον Νοέμβριο προκειμένου να διευρυνθεί το ωράριο και να αξιοποιηθούν οι αγροφύλακες στα κατά τόπους δασαρχεία. Οπως διαβεβαίωσε την «Κ» ο γενικός γραμματέας Δασών, κ. Γιώργος Αμοργιανιώτης, αλλά και αρκετοί δασάρχες, οι περιπολίες τις νύχτες και τα απογεύματα έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται.

Στους ελέγχους τους οι υπάλληλοι βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με ποικίλες καταστάσεις. «Οταν πρόκειται για έναν οικογενειάρχη που κόβει ξύλα για το σπίτι του, συνήθως τον επιπλήττουμε και τον απομακρύνουμε από το δάσος» διηγείται στην «Κ» δασολόγος από τη Βόρεια Ελλάδα. «Είναι αδύνατον να γίνει εν κρυπτώ η υλοτομία» επισημαίνει συνάδελφός του από την Πελοπόννησο, «τα μηχανήματα κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο και η μετακίνηση των κορμών εξίσου. Πάντοτε βρίσκεται ένας καλοθελητής που ενημερώνει το Δασαρχείο, ενώ συχνά οι καταγγελίες προέρχονται από τους προμηθευτές πετρελαίου που βλέπουν τους λαθροϋλοτόμους ως ανταγωνιστές». Φυσικά, σε μεγάλες και αχανείς δασικές εκτάσεις οι λαθροϋλοτόμοι δρουν ανενόχλητοι. Πάντως, στην πυρόπληκτη Ηλεία, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών, κ. Διονύση Θωμόπουλο, «κάνουμε περιπολίες σε 24ωρη βάση προς περιορισμό του φαινομένου», ενώ «ο ξυλώδης καμένος όγκος ήταν τόσος το 2007 που ακόμα δεν έχει απομακρυνθεί όλος».

 

Πηγή: Καθημερινή

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 664
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 261
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 246

Τελευταία Μέλη

  • bio
  • GM ENGINEER
  • Musicswido
  • ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ
  • Ektor