Στο τελικό στάδιο έφτασαν οι διαδικασίες για την κατασκευή του φράγματος ποταμών Αμαρίου, μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, οι οποίες κράτησαν μία ολόκληρη εικοσαετία. Πρόκειται για το έργο «Ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος ποταμών Νομού Ρεθύμνου- Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, διαχείριση και εκμετάλλευση Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» το οποίο αποτελεί έργο τεράστιας περιβαλλοντικής, αναπτυξιακής και οικονομικής σημασίας για ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το energypress,στα προσεχή τέσσερα- πέντε χρόνια, στο Ρέθυμνο θα λειτουργεί ο πρώτος υβριδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στους ποταμούς στο Αμάρι, ο πρώτος αυτού του μεγέθους, μιας και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και το Πολυτεχνείο Κρήτης οργανώνουν τα πάντα ώστε η ισχύς του σταθμού να είναι 50 MW. Για το μέλλον υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση της δυνατότητας παραγωγής μέχρι και 100 MW.
Η Γεωλεκάνη του φράγματος που θα εξυπηρετεί το σταθμό, είναι ύψους 55 μέτρων και «φιλοξενεί» 22 εκατ. κυβικά νερού τα οποία θα βοηθούν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, η οποία σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα καλύπτει το 4,48% της ετήσιας ενεργειακής ζήτησης της Κρήτης. Στοιχεία του ΟΑΔΥΚ παρουσιάζουν τα παραπέρα οφέλη, που αφορούν στο περιβάλλον και δείχνουν μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 5,3% και μείωση στο κόστος καυσίμου κατά 5,5% σε ολόκληρη την Κρήτη.
Εξάλλου, αισιοδοξία επικρατεί και για το μέλλον της περιοχής στο φράγμα ποταμών Αμαρίου στο Ρέθυμνο, καθώς υπάρχουν μελέτες ώστε να αναπτυχθούν συντονισμένες δράσεις που αφορούν στην προαγωγή τουριστικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών, επιστημονικών και άλλων πεδίων και δράσεων, τα οποία θα προσδώσουν πολύμορφο ενδιαφέρον στη ζωή, αλλά και ανάπτυξη στην περιοχή. Στόχος είναι το φράγμα των ποταμών να γίνει και μαγνήτης για επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που επιθυμούν να ασχοληθούν με ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα.
Το έργο θα κοστίσει 230 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, με ταυτόχρονη σημασία σε ό,τι αφορά νέες θέσεις εργασίας οι οποίες «κατά τη διάρκεια κατασκευής θα είναι 811 θέσεις και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σταθμού οι θέσεις εργασίας θα είναι 40».
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης απο zougla.gr