Η ολοένα αυξανόμενη ανισότητα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οι οικονομικές κρίσεις δείχνουν ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάξει τον τρόπο των συναλλαγών του, αναφέρει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, «δοκιμάζουμε τις δυνατότητες του πλανήτη να μας συντηρεί».
Η Παγκόσμια Έκθεση Αειφορίας αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης, οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να σταματήσουν και οι κυβερνήσεις πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τον οικονομικό δείκτη του ΑΕΠ.
Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Αντίς Αμπέμπα από τους δύο επικεφαλής της Επιτροπής, την πρόεδρο της Φιλανδίας, Τάρια Χάλονεν και τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό της, Τζέικομπ Ζούμα.
«Με την πιθανότητα ενός κόσμου που γλιστρά όλο και περισσότερο στην ύφεση, εκείνοι που χαράζουν τις πολιτικές είναι "πεινασμένοι" για ιδέες που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές» είπε ο Τζ.Ζούμα.
Η Τ.Χάλονεν υπογράμμισε το θέμα της ισότητας που διατρέχει την έκθεση, από την άποψη της ισότητας των φύλων και την αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ των ανθρώπων με υψηλά και εκείνων με χαμηλά εισοδήματα.
«Εξάλειψη της φτώχειας και βελτίωση της δικαιοσύνης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητες για την διεθνή κοινότητα» είπε.
«Πρέπει να υπάρχουν δραματικές αλλαγές, ξεκινώντας με το πώς σκεφτόμαστε για τις σχέσεις μας μεταξύ μας, για τις επόμενες γενιές και για τα οικοσυστήματα που μας συντηρούν» αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση με τίτλο «Ανθεκτικοί άνθρωποι, ανθεκτικός πλανήτης: ένα μέλλον που αξίζει να διαλέξουμε» περιλαμβάνει 56 προτάσεις που, σύμφωνα με την επιτροπή, εάν εφαρμοστούν θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στις κοινωνίες, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις.
Ορισμένες από τις προτάσεις
Η έκθεση προτείνει:
- Να συμπεριλάβουν οι κυβερνήσεις το πραγματικό περιβαλλοντικό κόστος των προϊόντων στις τιμές που οι άνθρωποι πληρώνουν για την αγορά τους. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα οικονομικό σύστημα που προστατεύει τους φυσικούς πόρους.
- Να φέρουν τα εμπορεύματα ετικέτα με πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, επιτρέποντας στους καταναλωτές να λαμβάνουν πιο σωστές αποφάσεις αγοράς.
- Με τη στήριξη του ΟΗΕ, οι κυβερνήσεις να υιοθετήσουν δείκτες οικονομικών επιδόσεων που υπερβαίνουν το απλό ΑΕΠ, και μετρούν τη βιωσιμότητα της οικονομίας των χωρών.
- Να αλλάξουν οι ρυθμίσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών, προκειμένου να υιοθετηθεί μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση, μια πιο σταθερή και βιώσιμη επένδυση.
- Οι επιδοτήσεις που βλάπτουν την περιβαλλοντική ακεραιότητα να καταργηθούν σταδιακά έως το 2020. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις ξοδεύουν περισσότερα από 400 δισ. δολάρια κάθε χρόνο για την επιδότηση ορυκτών καυσίμων, ενώ μόνο οι χώρες του ΟΟΣΑ ξοδεύουν σχεδόν το ίδιο ποσό για τις γεωργικές επιδοτήσεις.
- Να αυξηθεί η πρόσβαση στην ενέργεια, το καθαρό νερό, τις εγκαταστάσεις υγιεινής και τροφίμων, επιτυγχάνοντας τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και υπερβαίνοντάς τους.
- Να συσταθούν νέοι στόχοι για την εξασφάλιση «καθολικής πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή αειφόρο ενέργεια» έως το 2030, ενώ η καθολική των τηλεπικοινωνιών και της ευρυζωνικής πρόσβασης θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2025.
- Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν την ιδέα δημιουργίας ενός «διεθνούς ταμείου για την εκπαίδευση», προκειμένου να επιτευχθούν οι υφιστάμενοι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας για καθολική πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι το 2015, και για καθολική πρόσβαση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέχρι το 2030.
Συμπεράσματα της επιτροπής:
- Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας μειώνεται, αλλά ο αριθμός πεινασμένων αυξάνεται.
- Η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου αυξάνεται.
- Η πρόσβαση σε καθαρό νερό αυξάνεται, αλλά 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες εγκαταστάσεις υγιεινής.
- Μέχρι το 2030, η ζήτηση τροφίμων θα αυξηθεί κατά 50%, ενέργειας κατά 45% και νερού κατά 30%.
- Οι γυναίκες πολύ συχνά αποκλείονται από τις οικονομικές ευκαιρίες.
- Η οικονομική κρίση προκλήθηκε εν μέρει από τους κανόνες της αγοράς που ενθαρρύνουν τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση και δεν ανταμείβουν τις βιώσιμες επενδύσεις.
- Το τρέχον οικονομικό μοντέλο «μας πιέζει αμείλικτα προς τα όρια των φυσικών πόρων και των πλανητικών συστημάτων υποστήριξης της ζωής».
Η έκθεση της επιτροπής -που αποτελείται από πρωθυπουργούς και υπουργούς πρώην και νυν- αναμένεται να συζητηθεί εν όψει της Συνόδου Κορυφής Rio+20 που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.
Πηγή: In.gr