Το συνολικό κόστος ολοκλήρωσης του έργου υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ
Στα 302 εκατ. ευρώ υπολογίζει η Κτηματολόγιο Α.Ε. το ποσό που υπολείπεται προκειμένου να ολοκληρωθεί έως το 2016 η κατάρτιση των δασικών χαρτών και έως το 2020 η κτηματογράφηση του συνόλου της χώρας. Για την εξεύρεση των απαιτούμενων επιπλέον πόρων, η εταιρεία προτείνει τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και όχι την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Τονίζει δε την ανάγκη να απενταχτεί από τις ΔΕΚΟ, κίνηση που πρότειναν και οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες, αποτυπώνοντας όλες τις παρενέργειες που είχε από το 2010 η απόφαση αυτή. Η Κτηματολόγιο Α.Ε. δημοσιοποίησε χθες το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολοκλήρωσης του εθνικού κτηματολογίου έως το 2020. Οπως προκύπτει:
- Από το 1995 έως σήμερα έχει κτηματογραφηθεί ή βρίσκεται υπό κτηματογράφηση το 34,9% της χώρας (46 εκατ. στρέμματα στα οποία καταγράφηκαν 21,8 εκατομμύρια δικαιώματα).
- Απομένει η κτηματογράφηση του υπολοίπου 65,1% της χώρας, το οποίο αντιστοιχεί σε έκταση 85,9 εκατομμυρίων στρεμμάτων (εκτιμάται ότι στο κομμάτι αυτό βρίσκονται 15,9 εκατομμύρια δικαιώματα). Ολα τα υπόλοιπα προγράμματα κτηματογράφησης θα προκηρυχθούν σταδιακά μέσα στο 2012.
- Οσον αφορά τους δασικούς χάρτες, από το 1997 έως το 2010 είχε καταρτιστεί ή ανατεθεί η εκπόνησή τους σε 517 καποδιστριακούς δήμους. Μέσα στο 2011 προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για την κατάρτιση δασικών χαρτών σε 11 πυρόπληκτες περιοχές, σε 79 καποδιστριακούς δήμους και σε 10 νομούς, παράλληλα με τα αντίστοιχα προγράμματα κτηματογράφησης. Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αυτών θα έχει καλυφθεί έκταση 78,9 εκατ. στρεμμάτων. Μέσα στο 2012 προγραμματίζεται να προκηρυχθούν όλοι οι υπόλοιποι δασικοί χάρτες της χώρας.
Το «φλέγον» ζήτημα για την επιτάχυνση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τις αναλύσεις της Κτηματολόγιο Α.Ε., το συνολικό κόστος ολοκλήρωσης του έργου υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 602 εκατομμύρια αφορούν τις μελέτες κτηματογράφησης που θα προκηρυχθούν μέσα στο έτος (όλες όσες απομένουν), 739 εκατομμύρια για τις μελέτες κτηματογράφησης που προκηρύχθηκαν μέσα στο 2011, τα 99,8 εκατ. τις μελέτες δασικών χαρτών που πρόκειται να προκηρυχθούν και τα υπόλοιπα οικονομικές εκκρεμότητες από προηγούμενα προγράμματα.
Συνυπολογίζοντας τις πηγές εσόδων του κτηματολογίου (λ.χ. κτηματόσημο, έσοδα από λειτουργία κτηματολογικών γραφείων), η Κτηματολόγιο Α.Ε. καταλήγει ότι προκύπτει ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 302 εκατ. ευρώ (199 εκατ. ευρώ για το κτηματολόγιο και 103 εκατ. ευρώ για τους δασικούς χάρτες). Μάλιστα η Κτηματολόγιο Α.Ε. διευκρινίζει ότι δεν έχει λάβει υπόψη στα έσοδά της χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 226,4 εκατ. ευρώ η οποία δεν έχει εκταμιευτεί, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
Πού θα βρεθούν λοιπόν τα 302 εκατ. ευρώ που απομένουν; Η Κτηματολόγιο Α.Ε. θεωρεί πιο πρόσφορη λύση τον δανεισμό από την ΕΤΕπ και όχι την είσοδο ιδιώτη επενδυτή. «Εφόσον αποφασιστεί η οργανωτική δομή, τα κόστη και τα έσοδα της οριστικής λειτουργίας του κτηματολογίου, πόροι από τα έσοδα μπορούν να διατεθούν για να αποπληρώσουν δάνειο που μπορεί να συνάψει η εταιρεία ή το Δημόσιο προς τον σκοπό αυτό», αναφέρει.
Πηγή: Καθημερινή
Του Γιωργου Λιαλιου