Πηγή εισοδήματος, μέσω της μηχανής των επιδοτήσεων για εκατοντάδες επιτήδειους, ήταν το φαράγγι της Σαμαριάς, ο παλαιότερος ανακηρυγμένος εθνικός δρυμός στη χώρα μας, ήδη από το 1962.
Όπως αποκαλύφθηκε, περίπου το 80% της έκτασης του εθνικού δρυμού εμφανιζόταν να ανήκει σε ιδιώτες ή να έχει δοθεί ως ενοικιαζόμενη έκταση σε κτηνοτροφικές μονάδες, προκειμένου να εισπράττονται οι σχετικές κοινοτικές επιδοτήσεις.
Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, όπως αναφέρει σήμερα, Τρίτη, η ιστοσελίδα Cretalive.
Ήδη τα στοιχεία με τις εκτάσεις, τα ποσά αλλά και ονόματα των «δικαιούχων» των επιδοτήσεων, έχουν σταλεί στις εισαγγελικές αρχές και αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων.
Ο φάκελος που αφορά σε ενισχύσεις κτηνοτρόφων βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης από τις 26 Απριλίου.
Όπως είπε το μεσημέρι της Τρίτης, από τα Χανιά, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος, στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον 300 άτομα που δήλωναν ως βοσκοτόπους έκταση μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς και έπαιρναν κτηνοτροφικές ενισχύσεις.
Τα στοιχεία, που περιλαμβάνουν πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των εμπλεκομένων που έχει στη διάθεσή του ο εισαγγελέας Χανίων και αφορούν την περίοδο από το 2009 μέχρι και σήμερα, είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν πως, τουλάχιστον 300 κτηνοτρόφοι, έπαιρναν παράνομα επιδοτήσεις, δηλώνοντας ότι είχαν βοσκοτόπια που καταλάμβαναν έκταση 25.000 στρεμμάτων μέσα στη δημόσια και προστατευόμενη περιοχή του φαραγγιού της Σαμαριάς.
Οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονται σαν ιδιοκτήτες αλλά και σαν ενοικιαστές αυτής της έκτασης.
Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμα τηλεφωνήματα στη διεύθυνση δασών Χανίων και σύμφωνα με τον κ. Καρούντζο συνεχίζεται και για άλλες περιόδους και το θέμα παραμένει ανοικτό.
Την ίδια ώρα, έχουν ζητηθεί στοιχεία για παρόμοια δραστηριότητα και σε άλλες περιοχές, όπως αναδασωτέες περιοχές στην περιοχή Άναβος στο Σέλινο Χανίων, έκταση στο φαράγγι Θερίσου και σε αναδασωτέα επιφάνεια στο Βλάτος Κισσάμου.
Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποκάλυψε πως στον εισαγγελέα βρίσκεται ένας ακόμα φάκελος, που αφορά μια πολύ μεγάλη έκταση στο Ρέθυμνο, όπου επιτήδειοι δήλωναν δασικές εκτάσεις ως αγροτικές προκειμένου να λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις.
Σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται περισσότερα από 250 άτομα, ενώ η δασική έκταση που δηλωνόταν ως αγροτική ήταν πάνω από 15.000 στρέμματα.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ