Νέα από την Ελλάδα

seixsou1Τη δική του πανδημία αντιμετωπίζει το Σέιχ-Σου, το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, που για δεύτερη συνεχή χρονιά δέχεται την επίθεση του φλοιοφάγου σκαθαριού tomicus piniperda, ενός εντόμου που ξεραίνει και αποδεκατίζει τεράστιες συστάδες πεύκων από τις παρυφές της Τούμπας μέχρι το Ρετζίκι.

   Η εκκαθαριστική επιχείρηση με ξύλευση κι απομάκρυνση των ξεραμένων δέντρων από συνεργεία υλοτόμων, που ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο, δεν στάθηκε μέχρι τώρα ικανή να ανακόψει τη βλαπτική πορεία μετάδοσης του φλοιοφάγου εντόμου. Και σήμερα, εξελίσσεται στη σοβαρότερη περιβαλλοντική καταστροφή που βιώνει η περιοχή της Θεσσαλονίκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1997, η οποία είχε αποτρεφρώσει 16.600 στρέμματα δασικής έκτασης και είχε στερήσει για χρόνια από την πόλη και τους κατοίκους, τον ευεργετικό καθαρισμό της ατμόσφαιρας και τη δροσερή «πνοή» του δάσους.

800px Hymettus 4Ιστορική χαρακτηρίστηκε η σημερινή ημέρα για τον Υμηττό, καθώς υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία και πιστοποίηση μονοπατιών μήκους 90 χλμ., μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του προέδρου του Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) Γιάννη Κωνσταντάτου. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πυροφυλάκιο Αργυρούπολης, παρουσία, μεταξύ άλλων, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, δημάρχων και εκπροσώπων των έντεκα όμορων δήμων, πολιτών και εθελοντών.

19659114555_2d06a8fdb6_b.jpg

Η αφαίρεση της διάταξης που επέτρεπε ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών σε Ψυρρή και Μεταξουργείο ήταν ίσως η σημαντικότερη επέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος στο κείμενο του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε χθες. Στα 130 άρθρα του νόμου προστέθηκαν και δέκα τροπολογίες, με πιο ενδιαφέρουσα την πρόβλεψη μέτρων για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς μετά το τέλος του κύκλου ζωής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα του περιβαλλοντικού κόσμου. Κατά τα λοιπά, ο κορμός του νομοσχεδίου, που συνάντησε το προηγούμενο διάστημα μεγάλες αντιδράσεις, παρέμεινε σταθερός.

Πιο συγκεκριμένα:

ypenlogoΤίθεται από σήμερα σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον τίτλο: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Χατζηδάκης καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους επί των σχετικών ρυθμίσεων.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και ώρα 09.00 π.μ..

Για να συμμετέχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας επί των σχετικών ρυθμίσεων πατήστε εδώ

ypenlogoΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ 
Κωστής Χατζηδάκης: Θαρραλέες πρωτοβουλίες για τους Δασικούς Χάρτες – Μέτρα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου 
Πυλώνες πολιτικής ΥΠΕΝ – Νομοσχέδια για Περιβάλλον, Χωροταξία
Στο 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ 
Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

ΑΦΙΣΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ WEBΤο ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Κρήτης με την Περιφέρεια Κρήτης, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Διεύθυνση Δασών Χανίων, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, τη Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κρήτης ΥΠΑΑΤ, ΤΑΑΕ Χανίων, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο ΜΑΙΧ, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο σας προσκαλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν με θέμα:

Αρωματικά Φυτά της Κρήτης – Προστασία – Αξιοποίηση Πολλαπλαστικό Υλικό

στις 29 Νοεμβρίου 2019, 9.30 πμ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

 

Κατεβάστε το πρόγραμμα

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 664
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 261
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 246

Τελευταία Μέλη

  • bio
  • GM ENGINEER
  • Musicswido
  • ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ
  • Ektor