Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια προσπάθεια ενημέρωσης κυρίως των νέων ή μελλοντικών συναδέλφων για τους τομείς εργασιακής απασχόλησής τους. Στην αρχική του μορφή αποτελεί μια αρκετά συνοπτική παρουσίαση των πιθανών επιλογών, όμως σκοπός είναι να ενημερωθεί και εμπλουτιστεί με τη βοήθεια όλων ώστε να αποτελεί έναν πιο ολοκληρωμένο οδηγό....
"Οι απόφοιτοι της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος τους Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικού Πόρου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης μπορούν να απασχοληθούν στους εξής τομείς:
Δημόσιο Τομέα
Ιδιωτικό Τομέα
Τομέα Εκπαίδευσης
Όσον αφορά το δημόσιο τομέα οι πτυχιούχοι δασολόγοι μπορούν να απασχολούνται ως μόνιμο ή εποχιακό προσωπικό στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος), στις Περιφέρειες της χώρας (Δασαρχεία, Διευθύνσεις Δασών και Διευθύνσεις Αναδασώσεων), στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε Ερευνητικά Κέντρα (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, Ινστιτούτα κλπ.) κατόπιν προκήρυξης των αντίστοιχων θέσεων εργασίας.
Στον ιδιωτικό τομέα, οι δασολόγοι μπορούν να απασχολούνται είτε ως υπάλληλοι μελετητικών/τεχνικών και εργοληπτικών δασολογικών γραφείων, εταιρειών (Α.Ε., Ε.Π.Ε. κλπ.) και γενικότερα γραφείων και εταιρειών που έχουν ανάγκη το συγκεκριμένο επιστημονικό προσωπικό (γραφεία/εταιρείες με αντικείμενα όπως οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ.), με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, με παροχή εργασίας σύμβασης έργου ή σύμβαση παροχής υπηρεσιών είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες δασολόγοι.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δασολόγοι έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν είτε στον τομέα των μελετών, ως ιδιώτες μελετητές, εκπονώντας αντίστοιχες μελέτες είτε στο τομέα των έργων, ως ιδιώτες εργολήπτες, εκτελώντας αντίστοιχα δασοτεχνικά έργα.
Μετά την πάροδο τεσσάρων ετών από τη λήψη του πτυχίου του, οι δασολόγοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μέχρι δύο κατηγορίες μελετών μεταξύ των παρακάτω τριών του συνόλου των 27 θεσπισμένων κατηγοριών, που προβλέπονται με το Π.Δ. 541/78 και το Π.Δ. 256/98. Κατηγορία 24 «Δασικές μελέτες» (διαχείρισης δασών και ορεινών βοσκοτόπων, δασοτεχνικής διευθέτησης ορεινών λεκανών χειμάρρων, αναδασώσεων, δασικών οδών και δασικών μεταφορικών εγκαταστάσεων και εκτέλεση εργασιών κατάρτισης δασικών χαρτών), κατηγορία 25 «Μελέτες φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και έργων πρασίνου» και κατηγορία 27 «Περιβαλλοντικές Μελέτες», μετά την εγγραφή τους στο Μητρώο Μελετητών, στη Διεύθυνση Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Με το πέρας τριών ετών από την απόκτηση του πτυχίου τους οι δασολόγοι μπορούν να γίνουν κάτοχοι εργοληπτικού πτυχίου, εκτελώντας δασοτεχνικά έργα (έργα διευθέτησης ορεινών λεκανών χειμάρρων, αναδασώσεων, διαχείρισης και εκμετάλλευσης δασών, φυτωρίων, περιφράξεων, δασικών μεταφορικών εγκαταστάσεων, δασικής οδοποιίας, βελτιώσεις ορεινών βοσκοτόπων κλπ.) και έργα πρασίνου (οδοποιία-νησίδες ερείσματα και πρανή, πλατείες, πάρκα, άλση κλπ), μετά την εγγραφή τους στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστή, στη Διεύθυνση Μητρώων και Τεχνικών Επαγγελμάτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Επίσης οι δασολόγοι ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορούν να εργαστούν σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες επεξεργασίας ξύλου και χαρτιού, σε συνεταιρισμούς και δασικές βιομηχανίες καθώς και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Τέλος στον τομέα της εκπαίδευσης οι δασολόγοι μπορεί να απασχοληθούν στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας, ως διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό καθώς και ως επιστημονικοί συνεργάτες με τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα."