ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΛΛΗΛΩΝ (Ε.Ε.Δ.Δ.Υ)
|
Χαλκοκονδύλη 31 - ΑΘΗΝΑ Τηλ. Επικοινωνίας: 6937883012 |
Αθήνα 24-8-2012 |
Δελτίο τύπου
Στις Ενώσεις μας, με ψυχραιμία και υπευθυνότητα, περιμένουμε εδώ και αρκετές μέρες να καταλαγιάσει o θόρυβος για να διαπιστώσουμε που θα καταλήξει η “πολιτική” συζήτηση, μεταξύ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, για την μεταφορά ή μη, των αρμοδιοτήτων Δασικής Πολιτικής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Δυστυχώς όμως, για μια ακόμη φορά, βλέπουμε να εξυφαίνονται, όχι απλά σενάρια μεταφοράς, όπως προβάλλεται από τα ΜΜΕ, αλλά σενάρια τεμαχισμού των αρμοδιοτήτων και των θεματικών Δ/νσεων που τις ασκούν, που είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν στον κατακερματισμό και την πλήρη διάλυση του Τομέα ανάμεσα στα δύο Υπουργεία.
Αυτό βέβαια στους Δασολόγους και Δασοπόνους Δημοσίους Υπαλλήλους δεν προκαλεί καμιά έκπληξη και γνωρίζουμε ποιους εξυπηρετεί. Ήδη βιώνουμε τη σταδιακή από το έτος 1997 και μετά περιθωριοποίησή του Τομέα, είτε με την απεμπόληση συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων (δασικές πυρκαγιές, Εθνικοί Δρυμοί, Δασικοί Χάρτες, Θήρα κλπ) είτε με τη διοικητική αποδιοργάνωση, τον αποσυντονισμό των Υπηρεσιών (υπαγωγή στις περιφέρειες και σήμερα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) και ουσιαστικά την αποκοπή των Δασικών Υπηρεσιών από την Κεντρική Διοίκηση.
Οι Ενώσεις μας θεωρούν αυτή την πρακτική σκόπιμη και ενταγμένη στο να εξυπηρετήσει, μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα. Όταν δεν μπόρεσαν να αλλάξουν το Σύνταγμα και τα σχετικά με την προστασία των δασών άρθρα του, όταν δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τους σχετικούς νόμους ή να καταργήσουν τη νομολογία του Σ.τ.Ε, όταν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον γύρω από την «αξιοποίηση» των δασικών εκτάσεων (βλέπε ΑΠΕ) ανέβηκε κατακόρυφα, όταν κάποιοι προσδοκούν εύκολο και γρήγορο κέρδος από τις δασικές μελέτες, ζητήματα στα οποία θεωρήθηκε εμπόδιο η ομαλή λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας, τότε προκάλεσαν (και συνεχίζουν να προκαλούν) την κατάρρευση της.
Ζητάμε λοιπόν να σταματήσει ΣΗΜΕΡΑ αυτός ο κατήφορος. Η Ελληνική κοινωνία έχει κατανοήσει πλήρως ότι η ασκούμενη πολιτική για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, (παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις των κυβερνήσεων), είναι καταστροφική. Αποτέλεσμά της είναι η πασιφανής αδυναμία του Κράτους να περιορίσει τις δασικές πυρκαγιές και τις συνέπειες τους στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, οι καταπατήσεις (που φάνηκαν στους πρώτους δασικούς χάρτες), η αυθαιρεσία, η κακοδιοίκηση που καταγγέλλεται από πολίτες, η μείωση των εσόδων του Κράτους από τη δασική εκμετάλλευση, η σύγχυση αρμοδιοτήτων και η διάχυση ευθυνών μεταξύ αρμόδιων και αναρμόδιων φορέων κλπ. κλπ.
Κατά συνέπεια το κυρίαρχο ζήτημα για τις Ενώσεις μας (και κυρίως τους εργαζόμενους) είναι η πληρέστερη οργάνωση της Ειδικής Γραμματείας Δασών (οργανόγραμμα), οι ασκούμενες αρμοδιότητές της (δασική πολιτική), η οικονομική της αυτοτέλεια (που είναι δυνατή από τα έσοδα του τομέα) και η διασύνδεση της (κάθετη διάρθρωση) με τις δασικές Υπηρεσίες που ασκούν τη δασική πολιτική και δευτερευόντως το Υπουργείο στο οποίο θα ανήκει.
Για τα θέματα αυτά έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα και παλαιότερα στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα δάση αλλά και στην Διαρκή Επιτροπή Περιβάλλοντος και δε σταματήσαμε ποτέ να τα διεκδικούμε. Καλούμε λοιπόν όλα τα πολιτικά κόμματα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να στηρίξουν έμπρακτα και όχι στα λόγια αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο, που είναι θεσμικό και δε διακρίνεται από κανένα συντεχνιακό καιροσκοπισμό.
Για να μην αναπαράγονται λοιπόν διάφορα σενάρια, που ενδεχομένως υποκρύπτουν και προσωπικές ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι πάγια θέση μας είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου διοικητικού τομέα στα δάση (φυσικά χερσαία οικοσυστήματα), με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και κάθετη διάρθρωση (σε επίπεδο Δασικών Υπηρεσιών).
Ζητάμε ο Δασικός Τομέας, ενιαίος και αδιαίρετος διοικητικά, να υπαχθεί σε ένα Υπουργείο. Κριτήριο δεν είναι το όνομα του Υπουργείου, αλλά η βιωσιμότητα του τομέα και η δυνατότητα του να προστατέψει αποτελεσματικά τα δάση και τη δημόσια περιουσία, να τα διαχειριστεί και να τα αναπτύξει. Προς αυτήν την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.
Ζητάμε οι πόροι από τη δασική παραγωγή (πόροι Ειδικού Φορέα Δασών) να διατίθενται αποκλειστικά για τη δασική ανάπτυξη και προστασία .
Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε αντίθετοι σε «προτάσεις» που ξεχωρίζουν τη δασική παραγωγή από το φυσικό περιβάλλον ή τους δασικούς χάρτες και καταλήγουν στον κατακερματισμό ανάμεσα στα δύο Υπουργεία, των υφιστάμενων διοικητικών δομών (θεματικών Δ/νσεων) και αρμοδιοτήτων, κατά πώς βολεύει τους εμπνευστές τους.
Αυτά τα ερασιτεχνικά και πρόχειρα σενάρια «κάποιοι» τα προτείνουν σήμερα με μεγάλη ευκολία, όταν όμως εφαρμόστηκαν σε άλλους τομείς το μόνο που προκάλεσαν ήταν η πλήρης διάλυσή τους.
Καλούμε την Κυβέρνηση να πάψει να χρονοτριβεί και να αμφιταλαντεύεται με ασκήσεις πρόχειρης εργασίας επί χάρτου διαφόρων “παραγόντων” και να πάρει τις υπεύθυνες αποφάσεις που απαιτούνται για την σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία του Τομέα, αν βέβαια έχει σκοπό να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές για την προστασία των δασών και την αειφορική διαχείριση τους και να στηρίξει δυναμικά την οικονομία της ορεινής υπαίθρου, που κάθε χρόνο πλήττεται από τις δασικές πυρκαγιές.
ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Π.Ε.Δ.Δ.Υ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Δ.Δ.Υ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ