Παρακάτω ακολουθεί ένας οδηγός για τους συναδέλφους που αποφασίζουν να κάνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας ως δασολόγοι. Οι οδηγίες αυτές δεν θα είναι λεπτομερείς, παρά μόνο θα δίνουν τις γενικές κατευθύνσεις σε όποιον κάνει έναρξη δραστηριότητας καθώς και τι θα τον περιμένει μετά από την έναρξη.
Έναρξη δραστηριότητας
Πρωτού κάνουμε οποιοδήποτε βήμα, πρέπει να δούμε που θα έχει έδρα η επαγγελματική μας δραστηριότητα. Είτε θα ενοικιάσουμε κάποιο χώρο, είτε θα δηλώσουμε ως έδρα δραστηριότητας την οικία μας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση είτε χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση (επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής, από τον κάτοχο του ακινήτου ότι επιτρέπει την άσκηση της δραστηριότητάς μας όπως σκοπεύουμε να την ξεκινήσουμε είτε το μισθωτήριο συμβόλαιο του επαγγελματικού χώρου. Την υπεύθυνη δήλωση την συνοδεύει ένα συμβόλαιο του σπιτιού (απλό φωτοαντίγραφο). Επίσης, θα χρειαστούμε επικυρωμένα φωτοαντίγραφα της ταυτότητας.
Ακόμα μία προεργασία που χρειάζεται να κάνουμε είναι η δημιουργία της σφραγίδας, η αγορά βιβλίου εσόδων-εξόδων, αγορά διπλότυπου (ή τριπλότυπου) μπλοκ απόδειξης παροχής υπηρεσιών και αντίστοιχο μπλοκ τιμολογίου παροχής υπηρεσιών (τα οποία αριθμούμε και σφραγίζουμε σε κάθε σελίδα - προσέχουμε πάντα την αρίθμηση). Η σφραγίδα θα πρέπει να γράφει το Ονοματεπώνυμο, δραστηριότητα, ΑΦΜ, ΔΟΥ, διεύθυνση και τηλέφωνο. Όσον αφορά τον κωδικό δραστηριότητας, αν δε συντρέχει άλλος λόγος, βάζουμε μονάχα 1 ή 2 κωδικούς. Ο κλασικός ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥ 02401003, τα περιλαμβάνει όλα.
1. Το πρώτο βήμα αφού αποφασίσουμε να κάνουμε έναρξη δραστηριότητας είναι να πάμε στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο για εγγραφή ή, εφόσον είμαστε ήδη εγγεγραμένοι, να πληρώσουμε το αντίτιμο της ετήσιας συνδρομής και να ανανεώσουμε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
2. Αφού θα τακτοποιήσουμε τις οικονομικές μας εκκρεμότητες στο ΓΕΩΤΕΕ, κάνουμε αίτηση για να πάρουμε οικονομική ενημερότητα για έναρξη στη ΔΟΥ (υπάρχει η κατάλληλη αίτηση στο ΓΕΩΤΕΕ και παίρνουμε άμεσα τα έγγραφα).
3. Έπειτα χρειάζεται να πάμε να εγγραφούμε στον ΟΑΕΕ (όσοι από εσάς επιλέξετε να γίνετε εργολήπτες, απ'όσο γνωρίζω αλλά όχι με βεβαιότητα, μπορείτε να πάτε στο ΤΣΜΕΔΕ). Για να εγγραφούμε στον ΟΑΕΕ θα χρειαστούν η έναρξη δραστηριότητας από τη ΔΟΥ, η υπεύθυνη δήλωση από τον κάτοχο του ακινήτου που θα δηλώσουμε ως έδρα, το συμβόλαιο του ακινήτου και 110 ευρώ (±5 ευρώ).
4. Με τις 2 βεβαιώσεις που μας δίνει ο ΟΑΕΕ, το χαρτί της οικονομικής ενημερότητας του ΓΕΩΤΕΕ, την υπεύθυνη δήλωση/μισθωτήριο συμβόλαιο από τον κάτοχο του ακινήτου που θα δηλώσουμε ως έδρα και το αντίγραφο της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (αν σου ζητηθεί), πάμε στη ΔΟΥ όπου κάνουμε την έναρξη δραστηριότητας.
5. Έχουμε στα χέρια μας, 1 σφραγίδα, 1 θεωρημένο μπλοκ απόδειξης παροχής υπηρεσιών, 1 (αθεώρητο) μπλοκ τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και τα έγγραφα έναρξης από τη ΔΟΥ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! Είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, κύριος του εαυτού σου!
Εδώ τελειώνει το 'δύσκολο' κομμάτι της έναρξης για να ξεκινήσει το δυσκολότερο, αυτό της ίδιας της δραστηριότητας.
Φορολογικές-Ασφαλιστικές υποχρεώσεις ελεύθερου επαγγελματία
Από τη στιγμή που έχουμε κάνει έναρξη, οφείλουμε να ξέρουμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας. Αυτές είναι οι παρακάτω:
1. Οφείλουμε κάθε 3 μήνες να αποδίδουμε τον απαιτούμενο ΦΠΑ με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που γίνονται κάθε 1 έως 20 Απριλίου, 1 έως 20 Ιουλίου, 1 έως 20 Οκτωβρίου και 1 έως 20 Ιανουαρίου.
2. Οφείλουμε να πληρώνουμε εμπρόθεσμα τον ΟΑΕΕ (η πρώτη βαθμίδα είναι περίπου 215 ευρώ το μήνα) κάθε δίμηνο έως τις 31 του επόμενου μήνα.
3. Οφείλουμε να κάνουμε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ έως τις 20 Απριλίου του επόμενου έτους.
4. Οφείλουμε να ενημερώνουμε το Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων τουλάχιστον κάθε τρίμηνο, τηρώντας τις αντίστοιχες ημερομηνίες των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (βλέπε 1).
Φτάνετε λοιπόν στο σημείο όπου θα επιλέξετε, αν θα προσλάβετε κάποιον λογιστή να σας παρέχει τις υπηρεσίες του, ή αν θα κάνετε μόνοι σας αυτή τη δουλειά. Όσοι αποφασίσετε να κάνετε το 2ο, συνεχίστε να διαβάζετε.
Πρακτικά θέματα στη καθημερινότητα του ελεύθερου επαγγελματία
- Αν η πληρωμή μας είναι 1.230 ευρώ, το ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσουμε είναι 1.230 / 1,23 = 230 ευρώ.
- Αν πληρωνόμαστε από εργοδότη που παρακρατά 20% φόρο, ο φόρος αυτός παρακρατείται από το καθαρό ποσό της αμοιβής, δηλαδή στα 1.230 ευρώ, θα παρακρατηθεί το 20% από τα 1.000 ευρώ, 200 ευρώ και θα πληρωθούμε στο χέρι 1.030 ευρώ.
- Τα καθαρά χρήματα του ελ. επαγγελματία υπολογίζονται, αφαιρώντας τις κρατήσεις 20% (που αφορά ποσά άνω των 300 ευρώ) και του αποδιδόμενου φόρου 23%. Συνεπώς, στα 1.230 ευρώ, η καθαρή πληρωμή είναι 800 ευρώ. Αν από αυτά αφαιρέσουμε και τις εισφορές του ΟΑΕΕ, τότε στα 1.230 ευρώ, ο ελ. επαγγελματίας βάζει στην τσέπη του 585 ευρώ.
- Έχετε κατά νου, ότι ο ελ. επαγγελματίας στο τέλος της 1ης του χρονιάς, θα αποδώσει μεγαλύτερο ΦΠΑ, διότι θα προπληρώσει το μισό ΦΠΑ της επόμενης χρονιάς. Συνεχίζοντας λοιπόν, ο συνολικός φόρος (αν έχει μηνιαίες αποδοχές των 1.230 ευρώ) που θα έχει, θα είναι: 2.760 + (2.760 / 2) = 4.140 ευρώ.
ΥΓ. Μην μπερδεύεστε. Το παραπάνω αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα το οποίο δύσκολα θα τύχει σε κάποιον ελεύθερο επαγγελματία - εκτός και αν εργάζεται σε κάποιο γραφείο ως συνεργάτης με μηνιαίες αποδοχές ή σε κάποιο πρόγραμμα. Παρόλα ταύτα, θα ακολουθείτε μία παρόμοια τακτική, αναγνωρίζοντας την εισροή του χρήματος και το πότε θα εκρέει ώστε να είστε προετοιμασμένοι.
- Για να σου κόψουν τιμολόγιο, θα πρέπει οι δαπάνες αυτές να αποτελούν "παραγωγικές δαπάνες" που σχετίζονται άμεσα με την επαγγελματική δραστηριότητα. Συνεπώς, τιμολόγια του τύπου ταβέρνα στην Καλαμαριά (όταν η έδρα σου είναι στη Θεσσαλονίκη) ή οποιαδήποτε ταβέρνα που δεν σχετίζεται με αντίστοιχες συμβάσεις ή τιμολόγια από μέρους σου σε αυτές τις τοποθεσίες, καλό είναι να αποφεύγονται. Όταν έχεις μία μελέτη με το Δασαρχείο Σερρών στην Ορεινή, προφανώς και θα μπορούσες να κόψεις τιμολόγιο από Ταβέρνα στην Ορεινή ή στις Σέρρες.
- Το ΦΠΑ που αποδίδουμε στο τέλος του τριμήνου είναι το αποτέλεσμα του ισοζυγίου ΦΠΑ που εισήχθηκε και ΦΠΑ που πληρώθηκε. Συνεπώς, όταν το σύνολο του ΦΠΑ που είσπραξες (από αμοιβή των υπηρεσιών σου) είναι 230 ευρώ και έχεις πραγματοποιήσει σχετικές δαπάνες αξίας 492 ευρώ που είχανε αξία ΦΠΑ 92 ευρώ, τότε ο ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί είναι 230 - 92 = 138 ευρώ.
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία μίας επιχείρησης είναι η ροή του χρήματος. Ο επαγγελματίας λοιπόν, οφείλει να γνωρίζει που εκρέει (πάει) το χρήμα που εισρέει στην επιχείρηση. Συνεπώς η κατανόηση των παραπάνω αρχών είναι σημαντικό, όπως και η έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεων για την αποφυγή προστίμων και άλλων κυρώσεων. Πλέον, κάθε φορέας του δημοσίου ή του έμμεσου δημοσίου, απαιτεί την ύπαρξη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη σύναψη σύμβασης.
Το άλλο, αντίστοιχα σημαντικό, στοιχείο σε μία επιχείρηση είναι η επικοινωνία. Λέγοντας επικοινωνία, εννοούμε αφενός την εύρεση πελατών και αφετέρου τη σωστή δικτύωσή μας για την έγκαιρη λήψη ενημερώσεων, γνωριμιών με συναδέλφους, εκμάθηση νέων τεχνικών και μεθόδων κ.α. Τα παραδοσιακά εργαλεία για το πρώτο είναι ο κύκλος των γνωριμιών μας, συγγενείς, φίλοι, άλλοτε και συνάδελφοι. Για το δεύτερο, τα παραδοσιακά εργαλεία είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (που όμως είναι κορεσμένες με το παλαιό κατεστημένο, δίχως αυτό να είναι κακό), οι επιστημονικές εταιρείες, συνέδρια κ.α. Το εργαλείο που χρησιμοποιείται στις μέρες μας είναι το διαδίκτυο, περιλαμβανομένου την ιστοσελίδα που φιλοξενεί το παρόν άρθρο. Σε αυτά τα διαδικτυακά εργαλεία, πέρα από τις αυτοτελείς ιστοσελίδες, περιλαμβάνονται τα γνωστά σε όλους μας facebook, linkedin, twitter, dasologoi.gr, αλλά και οι διάφορες mailing lists, στις οποίες υπάρχει τακτική επικοινωνία των μελών γύρω από διάφορα θέματα, όπως τα for-env auth και peegep.
Εύχομαι οι παραπάνω οδηγίες να βοηθήσουν κάποιους από τους νέους επαγγελματίες να κάνουν ευκολότερη τη ζωή τους!
του Παναγιώτη Τσολακίδη