Την άμεση αντίδραση των δικαστικών Αρχών της Ηλείας προκάλεσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» για τα 4 εκατ. ευρώ (έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., με ποσοστό 79,37%, και ποσοστό εθνικής συμμετοχής 20,63%) που δόθηκαν σε ιδιώτη για την αναδάσωση ενός ελατοδάσους στην ορεινή Ηλεία, το οποίο ουδέποτε έχει καεί και -σύμφωνα με την τοπική κοινωνία και τους φορείς- δεν χρειάζεται αναδάσωση και παρεμβάσεις, καθώς είναι απολύτως υγιές.
Η εισαγγελια
Χθες το μεσημέρι ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας Παναγιώτης Μεϊδάνης διάταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα «της απάτης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου». Ο εισαγγελικός λειτουργός στην παραγγελία του ζητεί μεταξύ άλλων όλα τα σχετικά έγγραφα που επικαλείται το ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» και τις καταθέσεις των τεσσάρων προέδρων των τοπικών συμβουλίων των χωριών Δίβρη, Τσιπιανά, Κρυόβρυση και Αστράς που μίλησαν στην εφημερίδα.
Οι Οικολόγοι
Για το θέμα ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, με σκοπό -όπως είπε στην «Ε»- να φέρει το θέμα με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς θεωρεί τουλάχιστον περίεργη τη συγκεκριμένη σύμβαση με τον ιδιώτη εργολάβο που υπέγραψε το Δασαρχείο του Πύργου Ηλείας παραμονές Χριστουγέννων του 2012!
Στοιχεία για το θέμα ζήτησαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι -όπως ανέφεραν- έχουν πρόσθεση να φέρουν το θέμα τις προσεχείς ημέρες με ερώτησή τους στη Βουλή, καθώς θεωρούν άκρως προκλητικό το γεγονός ότι ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για την αναδάσωση ενός δάσους που δεν έχει καεί και την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες και εργαζόμενοι βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση στο όνομα της οικονομικής κρίσης.
Στο θέμα παρενέβη χθες και ο γ.γ. του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.
Οπως δήλωσε στην «Ε»: «Μερικά από τα χειρότερα παραδείγματα κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων φαίνεται πως έγιναν και γίνονται στο όνομα δημοφιλών δραστηριοτήτων όπως οι αναδασώσεις.
»Οι αναδασώσεις, καθώς και άλλα δημοφιλή έργα σαν τα "αντιπλημμυρικά", συχνά μένουν "στο απυρόβλητο" του δημόσιου ελέγχου - ακριβώς επειδή υποτίθεται ότι γίνονται για να προστατεύσουν την κοινωνία και το περιβάλλον. Δυστυχώς, ακριβώς γι' αυτόν το λόγο προσφέρονται για εκμετάλλευση και έχουν μεγάλο εργολαβικό και μελετητικό όφελος. Δική μας άποψη είναι ότι κάθε αναδάσωση πρέπει να εξετάζεται πολύ προσεκτικά. Συχνά δεν χρειάζεται ούτε στις καμένες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι καμένες περιοχές στην Ολυμπία μετά την πυρκαγιά του 2007, όπου κατασπαταλήθηκαν μεγάλα ποσά για αναδασώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν χρειάζονταν αλλά παρεμπόδισαν και τη φυσική αναγέννηση. Για το εν λόγω έργο δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Σίγουρα δείχνει αμφίβολης σκοπιμότητας σε σχέση με τον προϋπολογισμό του και αποτελεί απόδειξη έλλειψης κοινωνικού ελέγχου στα έργα του ΕΣΠΑ που δεν σχεδιάζονται από τις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις».
Διαφάνεια
Την πλήρη διαφάνεια στην υπόθεση ζήτησαν χθες με ανακοίνωσή τους και τα μέλη της Ενωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας (ΕΠΟΠ) και κάλεσαν τον εισαγγελέα Πύργου να ερευνήσει σε βάθος το θέμα.
Σημειώνεται ότι ως επιβλέπων του συγκεκριμένου έργου της αναδάσωσης και της αποκατάστασης του ελατοδάσους με βάση την υπ' αριθμ. πρωτ. 94-14/1/2013 απόφαση του Δασαρχείου Πύργου, ορίστηκε δασολόγος, ο οποίος με βάση το πόρισμα-«βόμβα» των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που αποκάλυψε πριν από μερικές εβδομάδες η «Κ.Ε.» ( ρεπορτάζ του Θάνου Πασχάλη) και εστάλη πρόσφατα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας, φέρεται μαζί με ακόμη έναν δασικό υπάλληλο να αποχαρακτηρίζουν υπέρ ιδιώτη δημόσιες δασικές εκτάσεις, που κάηκαν από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2007 στην Ηλεία.
19-03-2013
Πηγή: enet.gr
Η απάντηση του Δασαρχείου
Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, με τίτλο «Δίνουν 4 εκατ. ευρώ για αναδάσωση του δάσους!», βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσαν στην Βουλή, την αριθμ. 8227/8-3-2013 ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα "Κατασπατάληση κονδυλίων για άσκοπες αναδασώσεις.", προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με:
α) Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η «αναδάσωση και η αποκατάσταση κατεστραμμένου φυσικού τοπίου στην περιφέρεια του ελατοδάσους Λάμπειας – Αστρά – Κρυόβρυσης – Τσιπιανών του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας»;
β) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τον έλεγχο της χρηστής διαχείρισης και σωστής αξιοποίησης των κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων στις συγκεκριμένες περιπτώσεις;
Στην απάντηση του ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ επισυνάπτει για πληρέστερη ενημέρωση της Βουλής το υπ' αριθμ. 525/15-03-2013 έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Δασών καθώς και το υπ' αριθμ. 29333/2230/15-3-2013 έγγραφο του Δασαρχείου Πύργου.
Στην απάντηση του, ο Δασάρχης Πύργου, αφού περιγράφει αναλυτικά την διαδικασία που ακολουθήθηκε και τις σχετικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, ενημερώνει ότι «Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα σχετικά με την εξέλιξη του εν λόγω έργου από την σύνταξη της μελέτης, την ένταξη του και μέχρι σήμερα δεν έχουν καμιά υπόσταση».
Συναντήσεις και διάκενα δάσους
Όσο αφορά τις συναντήσεις της Δασικής Υπηρεσίας με τις τοπικές κοινότητες που αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, καθώς και τις δηλώσεις των προέδρων τους ότι δεν υπάρχουν διάκενα για αναδάσωση στη περιοχή, ο Δασάρχης Πύργου αναφέρει ότι «...όπως παρουσιάζονται και στα αποσπάσματα ορθοφωτοχαρτών που επισυνάπτονται στη μελέτη, μιλάμε για γυμνές επιφάνειες και για εκτάσεις που έχουν υποβαθμιστεί από διάφορες αιτίες (π.χ. υποβάθμιση λόγω βοσκής, πυρκαγιές, διαβρώσεις, ξήρανση κ.α.) και χρήζουν ανάγκη ανόρθωσης και υποβοήθησης προκειμένου να προσφέρουν το μέγιστο όφελος, μάλιστα το ένα τμήμα εμβαδού 1.181 στρεμμάτων... έχει κηρυχθεί αναδασωτέα έκταση... λόγω πυρκαγιάς στις 19-09-2011. Ακόμα οι συναντήσεις που γίνονται με τις τοπικές κοινότητες στόχο έχουν τη συνεργασία και την ενημέρωση και νομίζουμε ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της δασικής πολιτικής η ενημέρωση των δασόβιων και παραδασόβιων πληθυσμών για τις δράσεις μας αφού η επιτυχία τους εξαρτάται και από την αποδοχή τους»
Να υπενθυμίσουμε ότι για το ζήτημα της σκοπιμότητας και του προϋπολογισμού συγχρηματοδοτούμενων έργων αναδάσωσης στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, γραπτή ερώτηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Επίσης, μετά το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας, διάταξε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα « της απάτης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου»
22-04-2013
Πηγή: dasarxeio.com