Νέα από τον Κόσμο

rootbridge1Στα βάθη της Ινδίας, σε ένα από τα πιο υγρά μέρη της γης, οι γέφυρες δεν χτίζονται, φυτρώνουν. Στους πλαγιές των ζεστών και υγρών λόφων Khasi και Jaintia, που τους διασχίζουν πολλά ποτάμια και ορεινά ρυάκια, ευδοκιμεί ένα είδος καουτσουκόδεντρου με πολύ ισχυρό ριζικό σύστημα.
Το Ficus elastica αναπτύσσει δευτερογενείς ρίζες στο κορμό του, αρκετά πιο ψηλά από το επίπεδο του εδάφους, οι οποίες μπορούν να αναρριχηθούν και να σκαρφαλώσουν πάνω από μεγάλους βράχους ή ακόμα και από το ίδιο το ποτάμι. Οι War-Khasis, μια φυλή στην Meghalaya, είχαν από παλιά παρατηρήσει τις ρίζες του δέντρου και την ικανότητά τους να περνούν στην απέναντι όχθη των πολλών ποταμών της περιοχής. Τώρα, όταν και όποτε παραστεί ανάγκη, δενδροκομούν και καλλιεργούν τις γέφυρές τους.

Ένα από τα επιχειρήματα των πολεμίων των ανεμογεννητριών είναι ότι σκοτώνουν ανυποψίαστα – και σε κάποιες περιπτώσεις σπάνια – πτηνά. Τέσσερις όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αιολικής ενέργειας σκοπεύουν να δοκιμάσουν εάν το πρόβλημα μπορεί να περιοριστεί αλλάζοντας το χρώμα των ανεμογεννητριών.

Υπό την αιγίδα του Ερευνητικού Συμβουλίου της Νορβηγίας και της Energy Norway, οι εταιρείες άρχισαν ήδη τις δοκιμές στο αιολικό πάρκο Smøla, στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με τη Statkraft, η οποία διαχειρίζεται το συγκεκριμένο πάρκο, στην περιοχή εντοπίζονται συχνά νεκροί αετοί.

chernobyl treesΑν και έχουν περάσει 27 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, η έκθεση στη ραδιενεργή ακτινοβολία συνεχίζει να αποτελεί μια βαριά κληρονομιά για τα δέντρα της περιοχής, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Όπως μετέδωσε το BBC, αμερικανοί, ουκρανοί και γάλλοι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Μουσό του πανεπιστημίου της Ν.Καρολίνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα δέντρων «Trees», διαπίστωσαν ότι οι χειρότερες συνέπειες καταγράφηκαν κατά τα πρώτα χρόνια μετά το συμβάν, όμως μέχρι σήμερα τα δέντρα που έχουν επιβιώσει, συνεχίζουν να είναι ευάλωτα στο περιβαλλοντικό στρες, πχ λόγω ξηρασίας, ενώ παράλληλα εμφανίζουν μια σειρά από μορφολογικές και αναπτυξιακές ανωμαλίες, ιδίως τα πιο νεαρά και μικρά από αυτά.

ripansi kinaΤη δικαιοδοσία να εκδίδουν αποφάσεις για την επιβολή της εσχάτης των ποινών σε σοβαρές υποθέσεις ρύπανσης και μόλυνσης παραχώρησαν οι κινεζικές αρχές στα δικαστήρια, καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να κατευνάσει τις ανησυχίες του πληθυσμού για την επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του αστικού πληθυσμού έχει αρχίσει να αντιτίθεται στην πολιτική ανάπτυξης με κάθε κόστος της κυβέρνησης, η οποία ναι μεν είχε εκτινάξει την οικονομία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όμως έχει αναδείξει το περιβάλλον ως ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα ανησυχίας και διαμαρτυρίας.

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 664
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 261
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 246

Τελευταία Μέλη

  • bio
  • GM ENGINEER
  • Musicswido
  • ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ
  • Ektor